|
brak świateł "migaczy" elektryka siadła |
| Autor |
Wiadomość |
Skorupiak [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Wrz 2010|, 2010 21:25 brak świateł "migaczy" elektryka siadła
|
|
|
Witam Wszystkich chcących poswięcic mi chwile czasu. odrazu opisuje problem. gdyż samochod stał 3 dni nie odpalany po 3 dniu chciałem go odpalic to tylko sie kręcił nie zaskakiwał ojciec przyszedł odłonczył akumulator i pozniej odrazu odpalił. w przeciągu 5 godzin od odpalenia samochod pozniej znow nie odpalał tylko kręcił. odłączyłem akumulator.na nastepny dzien poszedłem podłączyłem klemy i odpalił za pierwszym razem ale zdązyłem tylko podjechać do domu zgasiłem go i odczekałem 5 min próbowałem go zapalić i znow sie tylko kręcił nic wiecej. teraz doszła do tego elektryka zegary wariują swiecą sie wszystkie kontrolki nawet jak kluczyka nie ma w stacyjce moze to było spowodowane ze było troszke wody na dnie puszki z bezpiecznikami obok akumulatora ale teraz wody nie jest sucho a dalej sie takie żeczy dzieją jak ojciec podłancza kleme - to zapalają sie np kontrolki bez komputera wszystkie wskazówki od km/h obroty i benzyna ida na maksa i opadaja po chwili i pozniej wtedy komputer sie jak by załancza przypominam ze nie ma dalej kluczyka w stacyjce. wczoraj grzebiąc w desce rozdzielczej zauwazyłem przyczyne chyba ale nie wiem co dalej z tym zrobic a mianowicie jak wyciągne wszystkie 3 pokretła od klimy pozniej to złoze i wkładam te pokrętło od klimy i przekręcam to zegary sie włanczają wszystkie wraz z komputerem jak przekrece na full jak wyłoncze to zegary gasną...jak by pod nie wiem stacyjke była by nagle podłonczona kllima?;o naprawde tego nie rozumiem oczywiście przy tym dziwnym zdarzeniu kluczyka nie ma w stacyjce..a i teraz przy okazji nie działają mi z przodu swiatła i migacze. swiatło stopu i ogólnie z tyłu swiatła sie świecą.. naprawde prosze o jakąkolwiek pomoc i wybaczcie ze tak sie rozpisałem ale troche tego sie uzbierało pozdrawiam i prosze o pomoc.
ps. samochód teraz normalnie odpala za pierwszym razem trzyma obroty ładnie chodzi. |
| Ostatnio zmieniony przez Skorupiak |19 Wrz 2010|, 2010 21:29, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |19 Wrz 2010|, 2010 21:32
|
|
|
| klaniaja sie skrzynki besp do roboty i ewentualnie wiazka podluznicy bo widac ze po resecie dalo sie zapalic a pozniej nie wiec mozliwe ze przewody co ida do edisa (modol zaplonowy)sa w oplakanym stanie |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |20 Wrz 2010|, 2010 09:17
|
|
|
duża skrzynka na pewno do zrobienia - stąd wynikają wariacje z kontrolkami bez kluczyka
wiązka pewno też, jak już napisał grzechu913
| Skorupiak napisał/a: | | na dnie puszki z bezpiecznikami obok akumulatora ale teraz wody nie jest sucho | - tzn ??? jak to sprawdziłeś i w którym miejscu była woda? jak w skrzynce w środku, to też jest do roboty - woda sama ze skrzynek nie wyjdzie.
Auto może ci w każdym momencie stanąć i odmówić dalszej jazdy |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |20 Wrz 2010|, 2010 09:57
|
|
|
| bingo napisał/a: | | Auto może ci w każdym momencie stanąć i odmówić dalszej jazdy | albo co gorsza zacznie sie rozgrzewac na kabelkach do "ogniska" włącznie |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Skorupiak [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2010|, 2010 12:19
|
|
|
[quote="bingo"]duża skrzynka na pewno do zrobienia - stąd wynikają wariacje z kontrolkami bez kluczyka
wiązka pewno też, jak już napisał grzechu913
| Skorupiak napisał/a: | | na dnie puszki z bezpiecznikami obok akumulatora ale teraz wody nie jest sucho | - tzn ??? jak to sprawdziłeś i w którym miejscu była woda? jak w skrzynce w środku, to też jest do roboty - woda sama ze skrzynek nie wyjdzie.
nom woda była tak na dnie tej puszki ale minimalnie wody sie pozbyłem robiąc mała dziurke w puszcze od dołu i wytarciu do sucha chciałem jeszcze jakos to suszyc ale nie mam garażu więc lipa wody teraz tam nie ma. okej to jak grzechu913 napisał i Ty powiedz jak mam zrobić tą skrzynkę? co musze wymienić bo np. wiem ze wszystkie bezpieczniki są dobre i jest obwód bo wszystkie były mierzone miernikiem i kazdy bezpiecznik był wyciągany tak samo były bezpieczniki mierzone jak siedziały w skrzynce |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |20 Wrz 2010|, 2010 13:27
|
|
|
| Skorupiak napisał/a: | | nom woda była tak na dnie tej puszki ale minimalnie wody sie pozbyłem robiąc mała dziurke w puszcze od dołu | - czyli mała skrzynka również do nnaprawy.
musisz wymontować je, rozebrać, wysuszyć i złożyćź ponownie. Rozbierasz na elementy pierwsze, a nie tylko wyjęcie bezpieczników.
Temat omawiany wielokrotnie - funkca szukaj "regeneracja skrzynki bezpieczników" |
|
|
|
 |
Skorupiak [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2010|, 2010 13:56
|
|
|
| okej dzięki bingo za pomoc piwo sie nalezy postaram sie jak najszybciej za to zabrać i opisze co sie zmieniło co nie |
|
|
|
 |
sp9wlc [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Skorupiak [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2010|, 2010 20:24
|
|
|
okej dzięki wielkie wszystkim za pomoc wiedziałem ze mozna na was liczyć .jesli chodzi o naprawde zabieram sie za to jakoś w tygodniu lub dopiero w weekend i wtedy napisze czy jest wszystko okej czy dalej coś nie działa;(
[ Dodano: |26 Wrz 2010|, o 19:57 ]
Witam pisze ponownie co do mojego posta
a więc tak wyciągnąłem 2 puszki z bezpiecznikami w pierwszej tej od strony akumulatora była w kiepskim stanie chodzi mi o blaszki w srodku były zaśniedziałe natomiast w drugiej puszcze wszystko było okej tam na w jednym miejscu było tylko troszkę tego nalotu ale wszystko dokładnie jak i w 1 i 2 puszce zostało wyczyszczone. jest poprawa bo z elektryki zaczeło wszystko działac jak trzeba tzn. jak sie włozy kluczyk do stacyjki i jak sie przekręci do zapłonu pozniej zeby wyłączyć to normalnie wszystko gasnie. nie robi juz zwarcia pokrętło te od klimy/nawiewu ale samochod tylko się kręci nie odpala nawet po resecie kompa odłanczając klemę światła z przodu nie działają i migacze i kontrolka od ładowania akumulatora sie teraz nie świeci i jak mam guzik od gazu taki mały to tak są 3 takie małe diody to one teraz też się nie święcą. co jest dalej nie tak??? proszę o pomoc pozniej postaram sie załączyc krótki filmik jak samochod jest odpalany |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 15:39
|
|
|
| Skorupiak napisał/a: | | światła z przodu nie działają i migacze i kontrolka od ładowania akumulatora sie teraz nie świeci i | - zacznij od sprawdzenia wtyczek pod dużą wtyczką, czy wszystkie dobrzew włożone. no i stan wiązek, co już było mówione, zostaje otwarty. | Skorupiak napisał/a: | | guzik od gazu taki mały to tak są 3 takie małe diody to one teraz też się nie święcą. | - pewno sterownik martwy, u mnie przy winim trzeba go po resecie właczyć , by zaczął wogule reagować i świecić. Sam z siebie nie wyda żadnego światełka .. robię to przyciskiem kontrolki. |
|
|
|
 |
Skorupiak [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Paź 2010|, 2010 18:33
|
|
|
wszystkie wtyczki są dobrze podłączone ojciec mówi ze poddaje sie nie wie co juz jest nie tak zbytnio nie ma czasu za branie sie za wiązke.. daje krótki filmik moze to lepiej zobrazuje problem czy coś
http://www.youtube.com/watch?v=ngbDoT8ShO8 |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |4 Paź 2010|, 2010 19:35
|
|
|
| co do swiatel to trzeba sprawdzac czy wychodzi na bespieczniki przekaznik i ewentualnie na wtyczke ta na zewnatrz skrzynki cudow nie ma ,albo skrzynke trzeba robic i tyle,co do palenia to mozliwe ze albo uwalony czujnik walu ,ewentualnie cos innego z elektryka bo nawet obrotek nie drgnie tzn nie bedzie sterowania na cewki ale to trzeba i tak sprawdzic czy dochodzi do nich staly plus po staycjce ,nastepnie podlaczyc diode led poprzez rezystor 1kohm i sprzawdzic czy wogole dochodza na cewki impulsy z modulu zaplonowego edis4 ,jak pracuje pompa paliwa ciagle czy wylacza sie,czy smierdzi benzyna nie przepalona z wydechu ogolnie ciezko tak wytlumaczyc ,jak nie idzie na cewki to sprawdzic czy wogole dochodza impulsy na wtryski taka sama metoda LEDEM na wtryski czy blyska ,a nie to udac sie do dobrego elektryka ktory to ogarnie |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |4 Paź 2010|, 2010 19:45
|
|
|
a żarówki od pozycyjnych sprawdziłeś?
co do silnika - na mój gust brak iskry - pewno wiązki ... |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |4 Paź 2010|, 2010 19:55
|
|
|
| Jak mu pewne rzeczy nie działają to gdzieś jeszcze zaginęło zasilanie . Bezpieczniki ok ? |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
|
|