$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Scorpio bez przeglądu / OC
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Scorpio bez przeglądu / OC
Autor Wiadomość
Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 08:12   Scorpio bez przeglądu / OC

Witam,

Piszę na tym forum, bo nie wiem gdzie zwrócić się po poradę.

Miałem ubezpieczone auto w "Reso Europa" firma ubezpieczeniowa zwinęła
się z polskiego rynku wiec zgodnie z prawem umowa OC z końcem traci
ważność. Jednak przez ponad rok nie było mnie w miejscu zamieszkania,
przez co auto nie ma przeglądu, ani OC bo nie wykupiłem innego.

Co w takim przypadku mogę zrobić i jakie konsekwencje mnie czekają
(finansowe).

Chciałem sprzedać teraz auto, ale nie wiem czy mogę i czy ktoś będzie zainteresowany rocznikiem `91 + LPG, auto ma wgniecione z lewej strony drzwi i nie jest na chodzie, "zastało się" w garażu.

Proszę o poradę i dziękuję za odpowiedź.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 08:23   

Zezłomuj go.

Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 08:45   

Czy to jedyne i najlepsze wyjście z sytuacji ?

Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 08:59   

Aż się nie dopatrzy ... można to jakoś uregulować ? I czy za brak przeglądu w aucie ponosi się jakieś konsekwencje ? Może jakiś podatek drogowy jest w Polsce który też muszę uregulować za ten rok ?

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 09:00   

Hitch napisał/a:
I czy za brak przeglądu w aucie ponosi się jakieś konsekwencje
- jak nie jeźdzoisz, to nie.

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 09:11   

Hitch napisał/a:
Może jakiś podatek drogowy jest w Polsce który też muszę uregulować za ten rok ?

Nie ma podatku drogowego za samochody osobowe :)

Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 09:22   

Podobno kara za brak tego OC wyniesie mnie 500 euro :/ Czy temat się przedawnia po jakimś okresie jak mnie nie wyłapią ?

[ Dodano: |21 Lip 2010|, o 09:30 ]
Cytat:
Roszczenie zakładu ubezpieczeń o zapłatę składki ulega przedawnieniu na zasadach określonych w k.c dla umów ubezpieczeniowych. Zgodnie z art. 819 k.c., roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. Tak więc roszczenie o zapłatę składki przedawni się z upływem lat 3.

Termin przedawnienia został określony w art. 92 ustawy o Ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, także dla przedawnienia opłaty za niedopełnienie obowiązku ubezpieczenia się. Roszczenia z tytułu opłaty ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia dokonania kontroli, nie później jednak niż z upływem 3 lat od ostatniego dnia roku kalendarzowego, w którym nie spełniono obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego.

Modyfikacja terminu przedawnienia przewidziana została także dla roszczeń Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, które ulegają przedawnieniu na zasadach określonych w kodeksie cywilnym, nie wcześniej jednak niż z upływem 3 lat od dnia spełnienia przez Fundusz świadczenia."

Cytat:
Kary za brak ważnego ubezpieczenia OC:

* samochody osobowe: 500 EUR
* samochody ciężarowe lub autobusy: 800 EUR
* pozostałe pojazdy: 100 EUR

Kary dla posiadaczy pojazdów mechanicznych są także zależne od okresu pozostawania bez ubezpieczenia:

* do 3 dni: 20% opłaty określonej powyżej
* do 14 dni: 50% opłaty określonej powyżej
* powyżej 14 dni: 100% opłaty określonej powyżej

Konsekwencje mogą być jednak znacznie większe. Jeśli spowodujesz wypadek, a Twoje OC nie będzie ważne, to będziesz musiał/a z własnej kieszeni oddać odszkodowanie wypłacone osobom poszkodowanym w wypadku.

Znalazłem coś takiego

Boni 

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 10:29   

No dobrze znalazłeś, ale jak straciłeś ciągłość ponad 14 dni to już ją i tak straciłeś na amen. Przedawni się jak się przedawni i jak się popsują dane/komputery między byłym ubezpieczycielem, Funduszem itd itp, na to wpływu nie masz. Więc po co się przejmujesz, jak już nie masz na nic wpływu.

Co do fury, to zalecam złomowanie, bo za '91 2.0 obite, nie palące i bez OC przeglądu to ile zamierzasz wziąć? 500zł? Za 1000 chodzą jeżdżące i z OC. To oficjalnie złomuj go za te 300zł czy ile tam dają odbieracze złomu, i nie zawracaj sobie głowy. Moim zdaniem, włożenie w to co masz OC i odpalenie go będzie cię więcej kosztowało niż różnica między szrotem a ceną możliwą do uzyskania.

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 10:32   

Za "dziurę" w OC mogą też ścignąć nabywcę :twisted: ;)
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG

Robert 
Robert

Auto: Pajero 2.8 96r BFG KM2 33'
Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 10:34   

przestań martwić się na zapas :P sprzedaj auto,kupujący go ubezpieczy- zrobi przegląd :)
firmy w której miałeś oc nie ma na naszym rynku przecież- tak piszesz :) więc śpij spokojnie ;)

Boni 

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 10:41   

Zysio napisał/a:
Za "dziurę" w OC mogą też ścignąć nabywcę :twisted: ;)

I dlatego mam sprzedawanie go normalnie, jak Speedo napisał, żeby postawić w ogłoszeniu za symboliczną cenę, za dość ryzykowne. Dostanie ile więcej niż na szrocie? 200zł? Może 300. A w razie problemów z ciągłością czy nie daj boże wiarygodnością nowego właściciela (se naprawi, se pojeździ, ale se zapomni załatwić OC, a w ogóle to kupił na tatusia, no bo tatuś ma zniżki, no ale tatuś przypadkiem od dwu lat nie żyje, a tu nagle Scorpio wjedzie w merola za 200tys albo co gorsza w ludzi), to ew. za ile nerwów i zdrowia, a może i kasy, straci? Same dojazdy jako świadek do sądu na drugi koniec Polski przez parę lat co parę miesięcy mogą być nieciekawe ;)

Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 10:50   

Złomowanie ... przy wyrejestrowaniu potem nie potrzeba pokazywać im aktualnej polisy ?

I czy ktoś poleca jakąś "Auto Kasacje" w okolicy Mińska Mazowieckiego ?

Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 11:35   

Czyli będę musiał jeszcze wykupić OC, czy bym chciał czy nie ?

Ale do złomowania nie potrzebują polisy, więc raczej im jej nie przekazuje, a co ja miałbym z nią potem zrobić ?

Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 11:44   

Tak tylko jak wyrejestrować potem auto bez OC ?

Ok mogę wykupić OC na raty zapłacę 100 zł i będę miał polisę na czas wyrejestrowania, a potem po wszystkim zerwać umowę z ubezpieczycielem ?

Jakie wszystko w tej Polsce jest skomplikowane

Hitch
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2010|, 2010 11:48   

Nasuwa mi się jeszcze pytanie czy przez to nie będę bardziej widoczny dla Funduszu Gwarancyjnego ...

Odpowiedz do tematu