$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - bagaznik na dach
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bagaznik na dach
Autor Wiadomość
baba 
jaga

Auto: taczki ogrodniczki
Wysłany: |4 Maj 2007|, 2007 12:08   bagaznik na dach

moze i wioskowo bedzie wygladac ale musze jakos przewiezc dwa rowery....haka nie mam
umiecie mi podpowiedziec jak sie montuje na to moje sedanowe auto baze i jaka przede wszystkim??
Znalazlam bagaznik do forda scorpio combi - skoro pisza ze combi to pewnie do sedana nie pasuje??

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |4 Maj 2007|, 2007 12:35   

Kombi ma relingi i do nich jest mocowany bagażnik. Jak sedanie to nie wiem, ale na pewno inaczej.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |4 Maj 2007|, 2007 18:35   

Do sedana nie pasuje z kombi bo tam są relingi.

Oryginalny bagażnik Forda do Sedana raz widziałem - ponoć w każdym Scorpio w budzie są otwory montażowe tylko że są zaślepione i zalakierowane - są tak mniej więcej w 1/3 długości drzwi bliżej końca w tylnych i bliżej początku w przednich - otwory ok 1cm średnicy - są jakoś tam wzmocnione - w nie montowane były uchwyty, reszta jak to w bagażniku.

Polecam montaż haka, taniej wyjdzie a i może do przyczepki się przyda - ja zakupiłem hak dla siebie + mocowanie i listwę ze światłami do powieszenia na rowery.

Listwa ze światłami jest produkcji Forda !!!! mogę nr finis zapodać ale pewnie jest koszmarnie droga - ja kupiłem na allegro okazyjnie za grosze ;)

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 08:44   

BC_Leszcz napisał/a:
ponoć w każdym Scorpio w budzie są otwory montażowe
prawdę rzecze.
Jak się przyjrzysz dobrze uszczelce to widać nad każdymi drzwiami owalne podcięcia - te kawałki się wydłubuje i pod nimi są dziurki na śruby do mocowania bagażnika, oczywiście musi być dedykowany pod ten samochód ale i tak, jeżeli to ma być na rowery, to nie polecam bo przyjemniej je wozić (a zwłaszcza montować i demontować) na haku.

Krzysiek
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 21:47   

Na Alegro są bagarzniki na rowery na tył samochodu. Nie trzeba haka. A koszt to 170 zł.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |6 Maj 2007|, 2007 01:48   

Tak, jedziesz jak z jajkiem i modlisz się by roweru nie zgubić.

Miałem, nie polecam. Dobra na jeden rower i bez szaleństw.

baba 
jaga

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 12:19   

na bagaznik i czesciowo na zderzak a zderzak mi fruwa <hahaha> widzialam ale doszlam do wniosku ze strach nieco
a na hak bagaznik .... a za ile hak mozna "wsadzic"??

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 13:12   

No tak, ale zakładać hak tylko po to żeby wozić rowery? Czy zdajecie sobie sprawę ilu potencjalnych kupców rezygnuje z zakupu samochodu ze względu na hak, bojąc się, że "rozciągał się" z lawetą?
Pierwszy hak do samochodu założyłem na przeprowadzkę, baba jeśli nie masz zamiaru ciągać przyczep nie zakładaj haka. Za podobną kwotę (hak + stelaż na rowery) dostaniesz już markowy bagażnik dachowy z montażem.
Ostatnio zmieniony przez Waldi_L_N |7 Maj 2007|, 2007 13:14, w całości zmieniany 1 raz  

baba 
jaga

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 13:33   

mysle ze nie bede przeplacac za markowy, hmmm z tym hakiem to nie bylby problem bo moje auto jest tak zmasakrowane, ze zeby je sprzedac musialabym siebie dorzucic gratis (z tym ze tez po liftingu) :dddddd

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 13:36   

Jak masz odpinany to chyba nikt tak nie myśli, zresztą jak chcesz sprzedać auto to lepiej wyjdziesz jak komuś sprzedasz hak oddzielnie przed sprzedażą.

Hak odpinany z demontażu Scorpio, oryginalny w bardzo dobrym stanie to myślę że za 400zł dostaniesz - kupujący może nawet nie wiedzieć czy masz hak bo główkę masz w bagażniku.

Ja kupiłem odpinany ale bez kluczka za 200zł i tyle powinien kosztować hak z demontażu montowany na stałe.

Koszt instalacji nowego haka to koszt średnio od ok 350zł do 650zł - gdzieś widziałem wątek z wyliczanką jaki za ile (użyć szukajki)

Co do sedana to chyba wole na co dzień mieć hak zamontowany z tyłu niż bagażnik na dachu który wozisz cały czas a potrzebny jest góra parę razy w roku.

Fakt że kosztowo to hak + stelaż (dobry to koszt rzędu 400zł) na rowery kosztuje tyle samo co bardzo dobry bagażnik na dach, no ale co kto woli.
Ostatnio zmieniony przez BC_Leszcz |7 Maj 2007|, 2007 13:37, w całości zmieniany 2 razy  

baba 
jaga

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 14:08   

mysle za bagaznik dachowy na okres jesienno -zimowy zdjelabym - choc czy dziury w dachu pic nie beda?? pewnie mozna je czyms zaslepic??
no bo niestety koszt samego haka juz mnie przeraza ;-)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 14:24   

baba napisał/a:
choc czy dziury w dachu pic nie beda??
nie ma dziur w dachu, noe są z boku auta pod uszczelkami i były tam całe życie auta więc się o nie martwić nie musisz.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 15:32   

haczek mozna taniej wychaczyc zwlaszcza ze to taki sam jak w mk1.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 17:43   

marcys napisał/a:
haczek mozna taniej wychaczyc
założyłeś już ?

baba 
jaga

Wysłany: |7 Maj 2007|, 2007 21:06   

no i znalazlam te dziury pod uszczelkami, jakims syfnym plastrem zaklejone dodatkowo...a jaka nosnosc dachu ?? ile tam mozna wrzucic??

Odpowiedz do tematu