|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
FORD SCORPIO 2.0L DOHC 8V 96r |
| Autor |
Wiadomość |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 00:50 FORD SCORPIO 2.0L DOHC 8V 96r
|
|
|
Kupiony 2008 r z przebiegiem 134tyś a teraz ma 164 tyś
Wyposażenie :
- ABS
- Regulacja kierownicy
- Klimatyzacja
- podgrzewane siedzenia przednie
- podgrzewana przednia i tylna szyba oraz spryskiwacze
- 2 x elektryczne szyby
- lusterka regulowane elektrycznie
- 2x airbag
- radio Ford 5000
- centralny zamek
- otwieranie bagażnika z pilota
Co zrobiłem:
- nowe klocki z przodu i tyłu
- wymieniłem sondę
- wymieniłem wszystkie płyny olej itp..
- wymieniłem kable zapłonowe i świece
- wymieniłem Żarówki na Philips Blue Vision
- zmieniłem kierownice z gumowej na skóra + drewno
- zmieniłem radio na ford 7000 + zmieniarka i 4 głośniki na dwudrożne
- zrobiłem nadkola (była rdza) wstawione reperaturki
- zakonserwowałem nadkola
- pomalowałem nadkola i wszystkie drzwi ( tylne miały inny odcień )
- przyciemniłem wszystkie szyby równo przód i tył ( z certyfikatem )
- założyłem kpl. alu 16" z oponami 205/55
- założyłem gaz BRC Włoski
- wymieniłem akumulator
- przednie wahacze po regeneracji
- naprawiłem pilota od centralnego
- naprawiłem zamek bagaznik ( a dokładnie Mój Brat bo się tym zajmuje )
* mam nadzieje ze się nigdzie nie pomyliłem
ZDJĘCIA PRZED WYKONANIEM NAPRAW (kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)
ZDJĘCIA PO NAPRAWACH (kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)
Plany na przyszłość:
-wymiana przedniego zderzaka na po liftingowy + spryskiwacze na światła
-wymiana żarówek na Xenon
-wymiana grilla na po liftingowy
- felgi 17"
- fotele skórzane
- wymiana radia założenie wzmacniacza + tuba
- wymian podłokietnika na ten wysoki
- przerobienie dachu na panoramiczny
- lampki drzwi przód i tył
- kierunkowskazy w lusterkach
- parę nie doróbek blacharsko - lakierniczych
- kupienie drugiego scorpio |
| Ostatnio zmieniony przez Karol7711 |1 Paź 2010|, 2010 13:03, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 00:56
|
|
|
| Karol7711 napisał/a: | | -wymiana żarówek na Xenon | pamiętaj, że to nielegal - ja za to straciłem dowód rej. | Karol7711 napisał/a: | | przyciemniłem wszystkie szyby ( z certyfikatem ) | jakim cudem dostałeś od kogokolwiek certyfikat na przednie szyby ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:01
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Karol7711 napisał/a: | | -wymiana żarówek na Xenon | pamiętaj, że to nielegal - ja za to straciłem dowód rej. | Karol7711 napisał/a: | | przyciemniłem wszystkie szyby ( z certyfikatem ) | jakim cudem dostałeś od kogokolwiek certyfikat na przednie szyby ? |
nielegalne jak sie nie ma spryskiwaczy na reflektory ( tak mi powiedzieli na przeglądzie) szyby przyciemnione folia najciemniejsza jak można na przednie boczne szyby tylko na zdjęciu wyglądają na takie ciemne |
|
|
|
 |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:03
|
|
|
| na 4 zdjeciu od góry po naprawach tez sa przyciemnione i wcale nie widać ze bybyły tak mocno ciemne |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:10
|
|
|
| Karol7711 napisał/a: | | nielegalne jak sie nie ma spryskiwaczy na reflektory ( tak mi powiedzieli na przeglądzie) | kłamali - każdy reflektor ma oznaczenie homologacyjne, którego wynika jakie żarówki może mieć zastosowane. Uwierz mi - scorpio legalnie nie może mieć xenów. Choćbyś miał spryski, poziomowanie i cotam sobie wymyślisz. Jak policeman kumaty to bekasz i tyle, nie ma dyskusji. | Karol7711 napisał/a: | | szyby przyciemnione folia najciemniejsza jak można na przednie boczne szyby tylko na zdjęciu wyglądają na takie ciemne | masz we wpisie homologacyjnym adnotację, że obejmuje również przednie szyby ? albo inaczej - masz wogóle jakikolwiek wpis o homologacji ? Bo szyby w scorpio są z fabryki nieznacznie przyciemnione. Mnie kolesie powiedzieli, że jakakolwiek ( nawet najjaśniesza ) folia w połączeniu z fabrycznym przyciemnieniem powoduje przekroczenie dopuszczalnej wartości przejrzystości. Tym sposobem dostałem homologację ( na papiarze ) ale tylko na tył. Na przód już nie. |
|
|
|
 |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:17
|
|
|
a scorpio orginalnie w ogole nie miały nigdy xsenonow
wszystkie szyby sa przyciemnione równo i mają prawdziwą homologacje 100% legalną widocznie albo mój nie miał fabrycznie przyciemnionych albo koleś który ci to powiedział się nie zna . |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:26
|
|
|
| Karol7711 napisał/a: | | albo mój nie miał fabrycznie przyciemnionych albo koleś który ci to powiedział się nie zna . | Twój miał, jak każdy inny. Sądzę, że właśnie Tobie pocisnęli kit o homologacji a nie mi - jaki by mieli w tym interes ?
Jeśli możesz, to zapodaj skan homologacji z której jawnie wynika, że obejmuje ona również przednie szyby. Jeśli tak jest to może się wybiorę nawet do Gniezna na taką usługę formalnie legalną homologacją. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |1 Paź 2010|, 2010 01:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 05:53
|
|
|
| jedynki nie mialem...ale pozostale wszystkie autko mialy fabrycznie przyciemniane szyby .. |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:00
|
|
|
tak jak mówiłem wszystkie szyby sa przyciemnione równo wiec homologacji nie ma przód tył tylko cały samochód. pojechałem do firmy AUTO - SZYBY w Gnieznie bo sa jednymi z lepszych u mnie w mieście. powiedziałem ze chce przyciemnić wszystkie szyby równo pokazali mi folie jaka maksymalnie mogę przyciemnić przód , wiec resztę zrobiłem taka sama i zapłaciłem bez żadnego jakiegoś załatwiania . wiec jeśli by się okazało ze szyby sa za mocno przyciemnione i zabrali mi dowód pojechał bym do nich i zadał zwrotu kasy . nie mam skanera ale jak załatwię to wam wyśle skan tej homologacji . samochód normalnie przechodzi badania techniczne
zapraszam do Gniezna na przyciemnianie szyb |
| Ostatnio zmieniony przez Karol7711 |1 Paź 2010|, 2010 11:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sp9wlc [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:08
|
|
|
przednie szyby moga mieć przyciemnienie do 30%, i kiedys takie folie były sprzedawan co po dodaniu jednego do drugiego dawało przekroczenie dopuszczalnej granicy, ale teraz widzę, że producenci produkuja folie o zaciemnieniu 25% + szyba fabrycznie ma 5%, w sumie 30% a taka wartośc jest dopuszczalna.
tylko czy folia ma faktycznie 25% i czy szyba fabrycznie ma 5%, i czy w sumie całość nie przekracza 30%, wystarczy pomierzyć |
|
|
|
 |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:17
|
|
|
| sp9wlc napisał/a: | przednie szyby moga mieć przyciemnienie do 30%, i kiedys takie folie były sprzedawan co po dodaniu jednego do drugiego dawało przekroczenie dopuszczalnej granicy, ale teraz widzę, że producenci produkuja folie o zaciemnieniu 25% + szyba fabrycznie ma 5%, w sumie 30% a taka wartośc jest dopuszczalna.
tylko czy folia ma faktycznie 25% i czy szyba fabrycznie ma 5%, i czy w sumie całość nie przekracza 30%, wystarczy pomierzyć |
skoro dali mi homologacje musieli pewnie zmierzyć " szyby w polu widzenia kierowcy przepuszczalność światła 70% " tak mam w homologacji |
|
|
|
 |
sp9wlc [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:21
|
|
|
skoro mierzyli i napisali 70% to git, jak policja zmierzy nie nie będzie git to wtedy Ty masz problem.
Tez sie zastanawiam nad przyciemnienie, ale środkowych i tylnych bocznych oraz tylnej szyby, przednie maja zostac nieruszone
zreszta na środkowe i tylne szyby atesty chyba sa nieporztebne, o ile posiadamy oba boczne lusterka
o ile się orientuję, ates jest wymagany tylko na szyby kierowcy, chyba że mnie poprawicie |
| Ostatnio zmieniony przez sp9wlc |1 Paź 2010|, 2010 11:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:21
|
|
|
| powiem wam ze rodzai foli mieli dużo były nawet jaśniejsze o tej co mam ale powiedzieli ze ta jest maksymalna jaka możne być |
|
|
|
 |
Karol7711 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:24
|
|
|
jak będę na przeglądzie technicznym to na pewno zmierzę czy wszystko jest git
nie wiem ale tylne można przyciemnić do woli tak mi się wydaje , bo jak oglądałem program drogówkę i zatrzymali gościa za przyciemnione szyby ( chyba sam to robił czarnym workiem do śmieci) to musiał zdzierać przy nich tylko przednie szyby i go puścili |
| Ostatnio zmieniony przez Karol7711 |1 Paź 2010|, 2010 11:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sp9wlc [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:25
|
|
|
| niewidziałem jeszcze mierzących szyby podczas przeglądów technicznych, ba nawet mierników nie widziałem |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |