$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - FORD SCORPIO 2.0L DOHC 8V 96r
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
FORD SCORPIO 2.0L DOHC 8V 96r
Autor Wiadomość
Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 00:50   FORD SCORPIO 2.0L DOHC 8V 96r

Kupiony 2008 r z przebiegiem 134tyś a teraz ma 164 tyś
Wyposażenie :
- ABS
- Regulacja kierownicy
- Klimatyzacja
- podgrzewane siedzenia przednie
- podgrzewana przednia i tylna szyba oraz spryskiwacze
- 2 x elektryczne szyby
- lusterka regulowane elektrycznie
- 2x airbag
- radio Ford 5000
- centralny zamek
- otwieranie bagażnika z pilota

Co zrobiłem:
- nowe klocki z przodu i tyłu
- wymieniłem sondę
- wymieniłem wszystkie płyny olej itp..
- wymieniłem kable zapłonowe i świece
- wymieniłem Żarówki na Philips Blue Vision
- zmieniłem kierownice z gumowej na skóra + drewno
- zmieniłem radio na ford 7000 + zmieniarka i 4 głośniki na dwudrożne
- zrobiłem nadkola (była rdza) wstawione reperaturki
- zakonserwowałem nadkola
- pomalowałem nadkola i wszystkie drzwi ( tylne miały inny odcień )
- przyciemniłem wszystkie szyby równo przód i tył ( z certyfikatem )
- założyłem kpl. alu 16" z oponami 205/55
- założyłem gaz BRC Włoski
- wymieniłem akumulator
- przednie wahacze po regeneracji
- naprawiłem pilota od centralnego
- naprawiłem zamek bagaznik ( a dokładnie Mój Brat bo się tym zajmuje )

* mam nadzieje ze się nigdzie nie pomyliłem

ZDJĘCIA PRZED WYKONANIEM NAPRAW (kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)

ZDJĘCIA PO NAPRAWACH (kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)

Plany na przyszłość:
-wymiana przedniego zderzaka na po liftingowy + spryskiwacze na światła
-wymiana żarówek na Xenon
-wymiana grilla na po liftingowy
- felgi 17"
- fotele skórzane
- wymiana radia założenie wzmacniacza + tuba
- wymian podłokietnika na ten wysoki
- przerobienie dachu na panoramiczny
- lampki drzwi przód i tył
- kierunkowskazy w lusterkach
- parę nie doróbek blacharsko - lakierniczych
- kupienie drugiego scorpio
Ostatnio zmieniony przez Karol7711 |1 Paź 2010|, 2010 13:03, w całości zmieniany 6 razy  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 00:56   

Karol7711 napisał/a:
pamiętaj, że to nielegal - ja za to straciłem dowód rej.
Karol7711 napisał/a:
przyciemniłem wszystkie szyby ( z certyfikatem )
jakim cudem dostałeś od kogokolwiek certyfikat na przednie szyby ?

Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:01   

Struna napisał/a:
Karol7711 napisał/a:
pamiętaj, że to nielegal - ja za to straciłem dowód rej.
Karol7711 napisał/a:
przyciemniłem wszystkie szyby ( z certyfikatem )
jakim cudem dostałeś od kogokolwiek certyfikat na przednie szyby ?

nielegalne jak sie nie ma spryskiwaczy na reflektory ( tak mi powiedzieli na przeglądzie) szyby przyciemnione folia najciemniejsza jak można na przednie boczne szyby tylko na zdjęciu wyglądają na takie ciemne

Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:03   

na 4 zdjeciu od góry po naprawach tez sa przyciemnione i wcale nie widać ze bybyły tak mocno ciemne

Struna 

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:10   

Karol7711 napisał/a:
nielegalne jak sie nie ma spryskiwaczy na reflektory ( tak mi powiedzieli na przeglądzie)
kłamali - każdy reflektor ma oznaczenie homologacyjne, którego wynika jakie żarówki może mieć zastosowane. Uwierz mi - scorpio legalnie nie może mieć xenów. Choćbyś miał spryski, poziomowanie i cotam sobie wymyślisz. Jak policeman kumaty to bekasz i tyle, nie ma dyskusji.
Karol7711 napisał/a:
szyby przyciemnione folia najciemniejsza jak można na przednie boczne szyby tylko na zdjęciu wyglądają na takie ciemne
masz we wpisie homologacyjnym adnotację, że obejmuje również przednie szyby ? albo inaczej - masz wogóle jakikolwiek wpis o homologacji ? Bo szyby w scorpio są z fabryki nieznacznie przyciemnione. Mnie kolesie powiedzieli, że jakakolwiek ( nawet najjaśniesza ) folia w połączeniu z fabrycznym przyciemnieniem powoduje przekroczenie dopuszczalnej wartości przejrzystości. Tym sposobem dostałem homologację ( na papiarze ) ale tylko na tył. Na przód już nie.

Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:17   

a scorpio orginalnie w ogole nie miały nigdy xsenonow

wszystkie szyby sa przyciemnione równo i mają prawdziwą homologacje 100% legalną widocznie albo mój nie miał fabrycznie przyciemnionych albo koleś który ci to powiedział się nie zna .

Struna 

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 01:26   

Karol7711 napisał/a:
albo mój nie miał fabrycznie przyciemnionych albo koleś który ci to powiedział się nie zna .
Twój miał, jak każdy inny. Sądzę, że właśnie Tobie pocisnęli kit o homologacji a nie mi - jaki by mieli w tym interes ?

Jeśli możesz, to zapodaj skan homologacji z której jawnie wynika, że obejmuje ona również przednie szyby. Jeśli tak jest to może się wybiorę nawet do Gniezna na taką usługę formalnie legalną homologacją.
Ostatnio zmieniony przez Struna |1 Paź 2010|, 2010 01:31, w całości zmieniany 2 razy  

masa300789 

Auto: Mondeo 2,5 v6
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 05:53   

jedynki nie mialem...ale pozostale wszystkie autko mialy fabrycznie przyciemniane szyby ..

Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:00   

tak jak mówiłem wszystkie szyby sa przyciemnione równo wiec homologacji nie ma przód tył tylko cały samochód. pojechałem do firmy AUTO - SZYBY w Gnieznie bo sa jednymi z lepszych u mnie w mieście. powiedziałem ze chce przyciemnić wszystkie szyby równo pokazali mi folie jaka maksymalnie mogę przyciemnić przód , wiec resztę zrobiłem taka sama i zapłaciłem bez żadnego jakiegoś załatwiania . wiec jeśli by się okazało ze szyby sa za mocno przyciemnione i zabrali mi dowód pojechał bym do nich i zadał zwrotu kasy . nie mam skanera ale jak załatwię to wam wyśle skan tej homologacji . samochód normalnie przechodzi badania techniczne
zapraszam do Gniezna na przyciemnianie szyb :-)
Ostatnio zmieniony przez Karol7711 |1 Paź 2010|, 2010 11:03, w całości zmieniany 1 raz  

sp9wlc
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:08   

przednie szyby moga mieć przyciemnienie do 30%, i kiedys takie folie były sprzedawan co po dodaniu jednego do drugiego dawało przekroczenie dopuszczalnej granicy, ale teraz widzę, że producenci produkuja folie o zaciemnieniu 25% + szyba fabrycznie ma 5%, w sumie 30% a taka wartośc jest dopuszczalna.

tylko czy folia ma faktycznie 25% i czy szyba fabrycznie ma 5%, i czy w sumie całość nie przekracza 30%, wystarczy pomierzyć

Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:17   

sp9wlc napisał/a:
przednie szyby moga mieć przyciemnienie do 30%, i kiedys takie folie były sprzedawan co po dodaniu jednego do drugiego dawało przekroczenie dopuszczalnej granicy, ale teraz widzę, że producenci produkuja folie o zaciemnieniu 25% + szyba fabrycznie ma 5%, w sumie 30% a taka wartośc jest dopuszczalna.

tylko czy folia ma faktycznie 25% i czy szyba fabrycznie ma 5%, i czy w sumie całość nie przekracza 30%, wystarczy pomierzyć

skoro dali mi homologacje musieli pewnie zmierzyć " szyby w polu widzenia kierowcy przepuszczalność światła 70% " tak mam w homologacji

sp9wlc
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:21   

skoro mierzyli i napisali 70% to git, jak policja zmierzy nie nie będzie git to wtedy Ty masz problem.
Tez sie zastanawiam nad przyciemnienie, ale środkowych i tylnych bocznych oraz tylnej szyby, przednie maja zostac nieruszone

zreszta na środkowe i tylne szyby atesty chyba sa nieporztebne, o ile posiadamy oba boczne lusterka

o ile się orientuję, ates jest wymagany tylko na szyby kierowcy, chyba że mnie poprawicie
Ostatnio zmieniony przez sp9wlc |1 Paź 2010|, 2010 11:23, w całości zmieniany 2 razy  

Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:21   

powiem wam ze rodzai foli mieli dużo były nawet jaśniejsze o tej co mam ale powiedzieli ze ta jest maksymalna jaka możne być

Karol7711
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:24   

jak będę na przeglądzie technicznym to na pewno zmierzę czy wszystko jest git

nie wiem ale tylne można przyciemnić do woli tak mi się wydaje , bo jak oglądałem program drogówkę i zatrzymali gościa za przyciemnione szyby ( chyba sam to robił czarnym workiem do śmieci) to musiał zdzierać przy nich tylko przednie szyby i go puścili
Ostatnio zmieniony przez Karol7711 |1 Paź 2010|, 2010 11:33, w całości zmieniany 1 raz  

sp9wlc
[Usunięty]

Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 11:25   

niewidziałem jeszcze mierzących szyby podczas przeglądów technicznych, ba nawet mierników nie widziałem

Odpowiedz do tematu