|
Autko lekko jedzie mi bokiem jak to naprawić? |
| Autor |
Wiadomość |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Wrz 2009|, 2009 08:22 Autko lekko jedzie mi bokiem jak to naprawić?
|
|
|
Witam
Mam pytanie ostatnio jak jechałem za Scorpionkiem moją Ladą to zauważyłem, że autko lekko jedzie bokiem, bo i kierownica jest lekko skręcona w prawo, mimo że zbieżność z przodu była ustawiana. Całe zawieszenie z tyłu jest OK, żadnej większej rdzy, sprężynki w dobrym stanie, wszystkie odstępy od nadkoli identyczne po obu stronach. Nic nie widać żeby coś było zgięte. Autko nie było bite, bo sprawdzał to rzeczoznawca i mówił, że wszystko jest ok. Co jest nie tak? Można ustawić zbieżność tylnych kół? Co muszę wymienić żeby autko jechało prosto? Proszę o porady, bo nie chce żeby się dalej nie wyginało. |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |26 Wrz 2009|, 2009 11:41
|
|
|
| Proponuje zrobic geometrie ..i wszystko bedzie wiadomo ...zbieznosc tylnych .. niesladowosc ..katy pochylen .. itp a skrecona kierownica nie swiadczy wcale o jezdzie bokiem ...wystarczy ze zbieznosc ustawili na skreconej |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |26 Wrz 2009|, 2009 11:42
|
|
|
Jedź na geometrię kompletną zawieszenia a nie na zbieżność kół.
Zresztą jak ustawiono zbieżność jeśli trzeba skręcać kierownicę by jechać prosto? |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |26 Wrz 2009|, 2009 17:29
|
|
|
| z tyłu to niewiele do regulacji jest w zasadzie . jak się z jednej strony patrzy to właśnie tak wygląda jakby bokiem jechał . jak jedziesz prosto i puścisz kierownicę to zawsze ucieka w jedną stronę ? ( zbadaj na drodze bez kolein ) . przy hamowaniu nie ma skłonności do uciekania gdzieś ? krzywa kierownica to nic nie znaczy . jak nie zablokowali jej przy ustawieniu to taki jest efekt . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
KubusWariat

Auto: Scorpio Cossi, '93, srebrna hbta :D
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 08 Gru 2005 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: |27 Wrz 2009|, 2009 08:31
|
|
|
| przecież wzrokowo zawsze będzie uciekał przy rozstawie kół tylnych mniejszym niż przednich... |
_________________ cosworth BOA |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |27 Wrz 2009|, 2009 09:38
|
|
|
| Oponki z przodu OKI? Łożyska z tyłu OKI? |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Wrz 2009|, 2009 18:51
|
|
|
| Oponki drugi sezon letnie. Łożyska nie mam pojęcia, bo nie sprawdzałem, bo w zasadzie nie wiem jak to zrobić a konkretnie, co trzeba rozłożyć żeby je sprawdzić. VIK podpowiedz jak to zrobić to sprawdzę w wolnym czasie. Podpytam się gdzie można zrobić taką kompletną geometrie u mnie w mieście może wyjdzie co jest nie tak. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |27 Wrz 2009|, 2009 18:59
|
|
|
| Kompletną geometrię w Scorpio, ciekawe jak, pomierzyć pomierzą, ale poza zbieżnością nic nie ustawią. Oglądnij silentblocki w tylnych wahaczach jeszcze. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2007 Skąd: Legnica
|
Wysłany: |27 Wrz 2009|, 2009 19:06
|
|
|
sebekmatti, podnieść autko i poruszać kołami chwytając u góry i u dołu - jakbyś chciał koło zdjąć. Ważne żeby chwycic jak napisałem!!! - bo chwytając za boki to ci luzy z zawieszenia mogą wyjść - jak koło "chodzi" znaczy łożyska dead. Po drugie rozpędz autko do (powiedzmy jak da rade ) - 160 km/h, wrzuc luz jak szumi znaczy łożyska umierają ( tak jak u mnie ) albo opony kiepskie, aha i jeszcze jak w zakrętach szumi a na prostej nie to łożyska na bank.
a poza tym SZUKANIE nie boli - jest kilka razy opisane.
Ale cio ja mam czas i napisałem |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
| Ostatnio zmieniony przez Pierre |27 Wrz 2009|, 2009 19:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |27 Wrz 2009|, 2009 20:32
|
|
|
jak Vik napisal ..ustawia sie tylko zbieznosc a reszta jest albo nie ma mialem tak w krokodylku ...zbieznosc idealna a auto lekko dziwnie w pewnych momentach sie zachowywalo..dopiero po geometrii wyszlo szydlo z worka ..bylo cos z katem wyprzedzenia albo pochylenia ..juz nie pamietam..i niesladowosc niewielka .. okazalo sie ze ktos musial stuknac kolem dosc mocno i stalo sie ..ale luzy itp najpierw mozna sprawdzic bo za wsze ta stowka zostanie w kieszni :690:nie wiem jak gdzie indziej ale u tych ktorzy robia zbieznosc u nas to zaczyna sie od sprawdzenia luzow(przod i tyl ogladaja dokladniej niz na przegladzie) i jesli cokolwiek jest nie tak to nie zrobia do czasu usuniecia tego...inaczej cala operacja mija sie z celem |
_________________ Pozdrawiam Robert |
| Ostatnio zmieniony przez masa300789 |27 Wrz 2009|, 2009 20:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Wrz 2009|, 2009 12:25
|
|
|
Byłem w serwisie i powiedzieli, że bez sprawdzenia luzów za robotę się nie biorą. Podnieśli i sprawdzili. Wyszły luzy na obydwu tylnych tulejach o tych:
Więcej luzów nie ma. Koleś powiedział, że są w tragicznym stanie i przez to może zmieniać się zbieżność.
Powiedzieli, że trzeba je wymienić ustawić zbieżność i powinno być dobrze.
Pytałem się o tuleje 30zł za sztukę, ale pytanie czy można się za to zabrać samemu? Czy wystarczy odkręcić te śruby mocujące i można zmienić tą tuleje? Czy trzeba coś więcej odkręcać? |
| Ostatnio zmieniony przez sebekmatti |28 Wrz 2009|, 2009 12:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Wrz 2009|, 2009 12:27
|
|
|
| żeby to było takie proste. To trzeba wyprasować i wprasowac nowe. Trochę z tym zachodu jest. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
KubusWariat

|
Wysłany: |28 Wrz 2009|, 2009 14:34
|
|
|
| wciskałem jakiś miesiąc temu... ale prasą, do tego hydrauliczną |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Wrz 2009|, 2009 20:20
|
|
|
na sierrafan opisywali różne sposoby. Jeden z nich to za pomocą podnośnika i samego auta jako prasy |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
KubusWariat

|
Wysłany: |28 Wrz 2009|, 2009 21:35
|
|
|
Dzisiaj zwróciłem uwagę na blachy pod poduchą (dwie śruby mocowania ich do nadwozia i śruba przechodząca przez poduszki...). Otóż poduchy są do wymiany, jeśli dolna część gumy opiera się na tych blachach. U mnie po wymianie na nowe mc poduszki są uniesione nad blachami, a wspierają się o nie wyłącznie na sworzniu, przez który przechodzi długa śruba mocująca belkę do nadwozia (z łbem 19) |
| Ostatnio zmieniony przez KubusWariat |29 Wrz 2009|, 2009 06:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|