$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 2.3 DOHC Kombi 1997
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.3 DOHC Kombi 1997
Autor Wiadomość
kulinek
[Usunięty]

Wysłany: |6 Lip 2010|, 2010 23:09   2.3 DOHC Kombi 1997

Witajcie,

Pierwszy post i jak dobrze pojdzie to bedzie to co zawsze planowalem - dziennik autka :) . Na dzis nie moge dac zadnych zdjec - komp u lekarza a ja z komorki pisze.

Zaczelismy sie rozgladac za Scorpio juz jakis czas temu. Bylo kika opcji: Cossie 2.9 kombi z Krakowa od jednego z forumowiczow, drugi tez od forumowicza (nie przytocze linkow, wybaczcie) i jeszcze jakis 2.0 ASB z komisu na Kamienakiego w Krakowie (ten odpadl na poczatku przez piekny wyciek oleum ze skrzynki ASB ).
Dwa tygodnie temu wandale rozbili lusterko w Primerce, ktora jezdzilismy do tej pory. W kilka dni potem znalazlem upragnione lusterko na szrocie na Igolomskiej. I tam go ujrzalem ;-)
Stal biedny zasypany opadami z Huty i drogi, na sloncu obrosniety trawskiem. Za szyba kartka z info o aucie, cena i nr telefonu. Wlascicielem okazal sie wlasciciel wspomnianego szrotu. Z marszu, przez telefon zszedl z 4.500 do 3000. Pokrecilem nosem, ogladnalem, wzial mnie na jazde probna. Powiedzialem ze musze sie zastanowic. Zadzwonilem do polowicy, przekazalem info ze jest Oczat do wziecia za niewielka kase. Na miejscu jest stacja diagnostyczna - wjechalismy, diagnosta zrobil oczy ze takie male pieniadze za auto w tym stanie. (Vik sie wypowie - jak go tylko na jazde probna wezmie po niedzieli:-). No i wzielismy. Za 2700. Brudnego, zakurzonego, z zaleziona tapicerka i zdychajacym rozrusznikiem.
Jak sie pozniej okazalo poza rozrusznikiem Vik stwierdzil koniecznosc zmiany tarcz z klockami z tylu i klockow z przodu. Potrzeba tez zregenerowac sprezarke klimy bo jest na niej nieszczelnosc. Dosc glosno slychac tez skrzynie i, o ile mnie sluch nie myli, prawe przednie lozysko. Do tego rude podwozie, nadkola szpachlowane silikonem i chyba tym samym silikonem klejony ten plastikowy element mieszka skrzyni. Poezja. Nakrecone prawie 400kkm ale jeden element byl wymieniany na pewno - jakies 190kkm temu w ramach gwarancji (?!) silnik.

Z rzeczy ktore na razie zrobilem - kupno pasty Tempo. Kto zna ten wie jak dziala. Kto nie zna - ten zobaczy jak wyglada lakier przed umyciem i po uzyciu tejze pasty :)
Zdjecia wrzuce jak tylko bede mial dostep do kompa.
Ostatnio zmieniony przez kulinek |7 Lip 2010|, 2010 17:03, w całości zmieniany 1 raz  

kulinek
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2010|, 2010 17:32   

Sprawdzilem dzis wiazki. Dosc ogolnie bo nie chcialem zrywac tapicerki w srodku. Po konsultacji z fachmanem z firmy o nazwie Emernet doszedlem do wniosku, ze chyba nie ma sensu sie w to bawic. Pawel z 'Gazika' wprawil mnie w blogi nastroj - udalo sie znalezc miejsce na dzis. Autko do odbioru w piatek rano.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |9 Lip 2010|, 2010 17:43   Re: 2.3 DOHC Kombi 1997

kulinek napisał/a:
Potrzeba tez zregenerowac sprezarke klimy bo jest na niej nieszczelnosc.

Ja tylko powiedziałem, że gazu w klimatyzacji nie ma i MOŻE ucieka np. przez kompresor, a moze gdzieś indziej :)
Ostatnio zmieniony przez VIK |9 Lip 2010|, 2010 17:44, w całości zmieniany 1 raz  

kulinek
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lip 2010|, 2010 21:55   

fakt, vik. Zastosowalem zbyt duzy skrot myslowy z wydarzen tamtego dnia. Podskoczylem wtedy jeszcze na jp ii, gdzie stwierdzili nieszczelnosc sprezarki.
Pech chcial, ze w momencie, kiedy zaczelismy sie wybieraz na urlop zaczelo dawac o sobie znac prawe przednie lozysko. Do celu udalo sie dojechac, ale w droge powrotna bez wymiany sie nie pisze. Teraz szukamy lozyska i sposobu na wymiane. Warsztat mam do dyspozycji - moze nie mechaniczny, ale kanal jest, sciagacz do lozysk tez sie znajdzie. Jutro z ranca uderzam podmienic rozrusznik, potem z papierami do wk rejestrowac wielorybka. Wroce to zabieram sie za reszte. Postaram sie dac znac z postepu prac. Na teraz udalo mi sie zamintowac tti - 880 w miejscu polki nad prawym kolanem. Lekka rzezba plastiku pod blaszka aby wtyk od anteny siie zmiescil, upchniecie reszty okablowania pod tapicera i tylko jeden problem - gdze dac gruche zeby mnie kable nie s,yraly po udzie ;)

sp9wlc
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lip 2010|, 2010 07:42   

juz pisąłem w innym temacie podobną podpowiedz, mozna zrobić przedłużacz do mikrofonu, kupujesz dwie wtyczki wikrofonowe samiczka i samiec, do tego kabel mikrofonowy (trzeba wiedzieć, jaki bo są kable gdzie wszystkie żyły są ekranowane, są też kable gdzie ekranowana jest tylko jena żyła- mikrofonowa).
wtedy mikrofon możesz zamocować np pod siedzeniem gdzie jest mało widoczny,

ps swoją droga jakie branie miały by radia z odłączanym przednim panelem, gdzie bebechy montowane np pod siedzeniem a sam panel w miejscu widocznym lub łatwo dostepnym.
można wykoanc taką rzeźbę, ale fabryczne rozwiąanie było by super.

wiem że były takie konstrukcje, ale w znacznej mniejszości.
ja posiadam takie radio, które zawiera częstotliwośc od 0 do 200 MHz, więc zawiera częstotliwości krótkofalarskie, cb radio, zwykłe radio ukf FM oraz częstotliwości UKF dla służb amatorskich i profesjonalnych, z emisją am/fm/lsb/usb/wfm/cw, więc zupełny "kombajn" do odbioru wszystkiego, ale za takie radio trzeba zapłacić ok 1500zł.
Ostatnio zmieniony przez sp9wlc |12 Lip 2010|, 2010 07:47, w całości zmieniany 1 raz  

kulinek
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 10:57   

Udało mi się dorwać do kompa siostry :twisted:

Rozrusznik zmieniony w poniedziałek. Obyło się bez ofiar. Zauważyłem dwie intrygujące rzeczy - pierwsza to fakt, że rozrusznik nie był przykręcony od góry śrubą. Były zamontowane tylko dwie z dołu i ta jedna na końcu blachy z drugiej strony rozrucha. Chyba nawet wiem czemu nie było tej od góry - masakryczne podejście jest żeby te śrubę od góry złapać jakąkolwiek grzechotką. Brak został uzupełniony. Druga sprawa - kabel ze stacyjki podłączony był przez skręcenie dwu drutów (palcyma) i zaizolowany odłażącą taśmą - wstawiona kostka ze skrzynki 380V 32A - powinna dać radę :) Stary rozrusznik w sobotę biorę na warsztat i spróbuję zdiagnozować :690:

Zmieniony olej w skrzyni. Po wypuszczeniu starego i zalaniu nowego ustało głuche stuknięcie przy wrzucaniu wstecznego. Metoda napełnienia - pompka do wtłaczania oleju z malucha + półtorej metra węża, którego jeden koniec zatknięty na pompkę, a drugi w skrzyni. Ze względu na dość duże paluchy nie udało się sprawdzić kiedy płyn doszedł do dolnej krawędzi otworu wlewowego - lane do momentu, kiedy się przelał.
Sprawdzone świece - wszystko w najlepszym porządku.

Zmienione tarcze wraz z klockami z tyłu.
Przed chwilą zapukał kurier - przywiózł nowe łożysko na prawy przód. Jak tylko kanał się zwolni - wbijam się tam i zabieram za wymianę. Jeśli się uda to zabiorę się przy okazji za wybijanie rdzy na podwoziu.
Z rzeczy, które w tym momencie jeszcze muszę zrobić to znalezienie plecionki masy silnika bo obecna dynda sobie w najlepsze. Sądzę, że z tego powodu niezbyt równo gra. Myślę, czy nie zabrać się samemu za uruchomienie klimy. Kanał jest.

No i chyba jak na razie najważniejsze - wieloryb zagazowany. Spece z Gazika stanęli na wysokości zadania. Z małą wpadką, ale o tym później. Zamontowana instalacja chodzi bez zarzutów, nie czuć przejścia z gazu na benzynę i odwrotnie. Spalił w trasie 11,5 l LPG. Myślę, że niezły wynik jak na taki motor i wagę auta. 8)

sp9wlc
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 12:30   

Umnie pali tyle samo, aparatura brc,

faktycznie na śruba na rozurszniku od góry jest cięzka do ruszenia, ja używalem przegubu i kluczy nasadowych
Ostatnio zmieniony przez sp9wlc |14 Lip 2010|, 2010 12:35, w całości zmieniany 1 raz  

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 12:43   

kulinek napisał/a:
No i chyba jak na razie najważniejsze - wieloryb zagazowany. Spece z Gazika stanęli na wysokości zadania. Z małą wpadką, ale o tym później. Zamontowana instalacja chodzi bez zarzutów, nie czuć przejścia z gazu na benzynę i odwrotnie. Spalił w trasie 11,5 l LPG. Myślę, że niezły wynik jak na taki motor i wagę auta. 8)

widze ze kolega z krakowa to ja jestem bardzo ciekawy ile Ci bedzie palil w miescie :)
mam taki sam silnik i tak ponizej 16l/100 km to ciezko zejsc :-d

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

sp9wlc
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 12:45   

i tu sie z sobolage zgadzam, choć Rybnik nie Kraków, ale miasto sprawia , że gdyby nie LGP to Scorpio było by drogim samochodem

kulinek
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 13:21   

będziemy widzieć - instalka w piątek będzie mieć tydzień :) Jak zacznie łykać więcej niz 16 - przesiadam się na rower - i tak szybciej dojadę :lol:

Mirolan 
Miro&An

Auto: Scorpio '97, 2.3, ASB kombi+LPG
Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 15:22   

No nasz łyka ok. 16 l gazu po Krakowie.

Scorpio '97, ASB, kombi
Mazda CX-7, 2007, ASB

buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 19:13   

Sprawdzone przez 3 lata . Na trasie od 11 do 12 w mieście do 18 ale ja w mieście robie najwięcej 3 do 4 km jednorazowo a czasem to i mniej. Instalka BRC
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

sobolaqe 

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 22:22   

buku napisał/a:
Na trasie od 11 do 12 w mieście do 18 ale ja w mieście robie najwięcej 3 do 4 km jednorazowo a czasem to i mniej. Instalka BRC

ja robie w miescie po 20-30 km za jednym zamachem i tez pali do 18(16-18 najczesciej), tak ze wyglada na to ze ten typ tak ma.
inna sprawa ze ja go tam nie oszczedzam :)

508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6

kulinek
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2010|, 2010 17:13   

łożysko udało się wczoraj zmienić. Niestety z racji masakrycznego zapieczenia czujnik abs poszedł się paść :/ teraz poszukujemy czujnik prawego przodu. jak ktoś ma wyrzucić to chętnie przyjmę :twisted:
jestem dziś po wstępnej diagnozie klimy. elektromagnes podłączony na krótko włącza, i sprężara kręci. :-d

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |16 Lip 2010|, 2010 17:15   

Sprężara kręci, tylko którędyś Ci cały gaz uciekł. :)

Odpowiedz do tematu