|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
MK1 '90 2.0DOHC MANUAL |
| Autor |
Wiadomość |
Tritan

Auto: brak
|
Wysłany: |11 Sie 2009|, 2009 17:31 MK1 '90 2.0DOHC MANUAL
|
|
|
Witam. Dzisiaj przydarzyło mi się coś dziwnego!!!! Pojechałem do pracy załatwiłem co miałem załatwić i po godz ruszam do klienta. Odpalam silnik wbijam wsteczny puszczam powoli sprzęgło i w momencie gdy zaczyna ruszać auto słyszę odgłosy jakby tarcia blachy o np. sprzęgło za chwile coś zachrobotało ale że przyszedł czas na bieg 1 to już nie kontynuowałem nasłuchiwania zwłaszcza że dalsza praca skrzyni i sprzęgła była ok. dojechałem do celu załatwiłem co miałem załatwić wsiadam do auta wciskam sprzęgło (był na biegu) a auta zaczyna jechać na rozruszniku. Na zapalonym silniku i po wciśnięciu pedału sprzęgła nie mogłem wbić żadnego biegu, pedał sprzęgła musiałem naciskać z taką samą siłą nie czułem żadnej różnicy. Więc wezwałem szwagra żeby mnie scholował. W między czasie musiałem zjechać na trawę bo zagradzałem przejazd a że lało i byłem sam więc 1 i na rozruszniku na zieleń 2m do przopdu. szwagier przyjechał podpiołem linkę a tu nagle biegi i sprzęgło zaczynają pracować normalnie. przejechałem 30 km do domu i tuż przed domem jadąc na 3 poczułem takie "chrobotnięcie lub inaczej trzask" na chwile jakby się sprzęgło odłączyło tak 2s a potem juz normalnie ale biegi wbić się da ale za którymś naciśnięciem sprzęgła ale to też nie idealnie wchodzą. Wiem że popszedni właściciel nasz forumowicz miał problemy z linką sprzęgła. Potrzebuje pomocy. Dzisiaj będe na kanale z Megalith'em patrzył pod auto.
PS. a tak przy okazji dużo jest roboty przy zmianie z manuala na automat?? jakie części trzeba wymienić szacowany koszt?? |
_________________ Jest:
MB 124W T 2.5D ASB
Renault Clio 1.9D VAN |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |11 Sie 2009|, 2009 20:33
|
|
|
Sprzęgło się rozlatuje .
Jeśli chodzi o swapa na ASB to : wał , koło zamachowe ,pedały od autoamta ,wybierak , komputer silnika od automata , kabelkownia . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |12 Sie 2009|, 2009 14:28
|
|
|
| sprawdzić samonapinacz na pedale sprzęgła na początek. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Tritan

Auto: brak
|
Wysłany: |13 Sie 2009|, 2009 09:32
|
|
|
| to może być też to bo czasami jak puszczałem pedał sprzęgła to lżej odpuszczał a już w krańcowej górnej pozycji coś niby przeskoczyło i jakby jakaś zapadka na zębatce |
_________________ Jest:
MB 124W T 2.5D ASB
Renault Clio 1.9D VAN |
|
|
|
 |
maross442 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sie 2009|, 2009 19:54
|
|
|
| Tritan napisał/a: | | przy zmianie z manuala na automat?? |
Tritan, jakbyś ruszał temat i to zrobił to odezwij się do mnie jak to wygląda bo sam może będę chciał coś takiego robić na MK1 jakby były problemy ze znalezieniem dobrego Scorka w ASB |
| Ostatnio zmieniony przez maross442 |16 Sie 2009|, 2009 21:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 15:14
|
|
|
| Tritan napisał/a: | | w krańcowej górnej pozycji coś niby przeskoczyło i jakby jakaś zapadka na zębatce | to właśnie samonapinacz tak trzaska. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |