|
Uszczelka pod kolektorem |
| Autor |
Wiadomość |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 22:31 Uszczelka pod kolektorem
|
|
|
Czy ktos z posiadaczy silnikow V6 mial juz moze 'przyjemnosc' wymiany uszczelki pod kolektorem ?? Bo ja wlasnie musze sie powoli do tego przymierzyc... konkretnie z prawej strony (patrzac na silnik od przodu). Jesli ktos to robil to powiedzcie mi czy trudne to jest do wymiany, czy samemu mozna czy lepiej serwis, ewentualnie jakie koszta okolo.
Teraz wspomne o czyms co juz w sumie bylo poruszane. Podajcie mi dokladnie do kiedy w 2.4 V6 zaworki byly regulowane a od kiedy hydrauliczne. Ktos wspominal cos o oznaczeniu na silniku. Jakie to ma byc dla ktorych zaworow i gdzie tego szukac ?? Muj meches upiera sie ze tam sa hydrauliki a mi sie wydaje ze jednak nalezy je wyregulowac.
Obrotomierz... probowalem reanimowac i nic. Nie wiem w sumie czy czasami nie jest on od silnika R4 a nie V6. Jak to sprawdzic ?? Czy moze cyfra '6' wybita kolo srodka zegara (przy wskazowce) mowi o tym ze to jednak od V6 ?? Jesli tak to moze jakies dokladniejsze info o probie reanimacji.
Z gory dzieki za info i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |31 Mar 2005|, 2005 22:53
|
|
|
| Tak szosteczka na obrotomierzu oznacza ze jest on o szesciogarowca. Jesli chodzi o reanimacje to probowalem swoj wskrzesic ale bez wiekszych rezultatow. Czasami sie podniesie na chwile jak go mocno przegonie ale zaraz opada i lezy martwy. Z tego co widze to obrotomierze dosc czesto padaja |
| Ostatnio zmieniony przez Pershing |31 Mar 2005|, 2005 23:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 08:23
|
|
|
Tylko przy wymianie uszczelek ostrożnie ze śrubami i szpilkami. Jak u mnie była jedna urwana (ta najbliżej skrzyni) to się chrzaniłem prawie całą dniówkę, żeby ją wyjąć i przegwintować otwór. Bez wyciągania silnika ratuje tylko wiertarka kątowa lub wałek giętki. Musiałem nabyć za 115 to drugie i dopiero zrobiłem, zresztą szlag go trafił pod koniec roboty. Ale tfu, tfu przez lewe ramię - nikomu nie życzę.
Speedo: jak co rano przez 30 s. mam pod machą klekot, jakby stado indian się budziło, to właśnie wywalone samoregulatory? Nie sprawdzałem jeszcze czy mam ard, czy arc. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Aro

|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 09:56
|
|
|
| Teraz mam lotos semi, ale na starym oleju było tak samo. |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 10:11
|
|
|
| U mnie po odpaleniu stukają max 2 sekundy, ale ja mam 2.0 - olej mobil półsyntetyk |
|
|
|
 |
Aro

|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 13:51
|
|
|
| Sprawdzałem i nie 30 a jakieś 10 s. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |1 Kwi 2005|, 2005 14:15
|
|
|
| a uszczelka nie jest jedna pod kolektor tylko po trzy na sekcję. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 09:46
|
|
|
Wiecie co niestety nie mam jakos zapalu do wymiany tej uszczelki. Zlece to jakiemus mechesowi. Mam kolesia spawacza ktory mi zawsze za grosze reanimuje tlumiki. Do Corsy wepchal mi na koniec jakis tlumik od 2.0. Heh zaden tunning ale fajnie buczala Podjade do niego i mysle ze za max 50 PLNow mi to myknie szybciorem
Po kolejniej probie reanimacji obrotomierza pacjent nie daje znakow zycia... Za to dosc mialem juz marudzenia znajomych ogladaczy mojego cacka ze ma wielki przebie i ze glupi jestem ze oni by sie bali i takie tam inne pierdolenia. Nie rozumieja co to znaczy jezdzic Scorpio i czemu mam juz drugie to "gowno". Postanowilem wiec cofnac sobie przebieg do rownuch 200 tys km. Latwiej liczyc i fogle. Ladnie ustawilem cyferki - rowniusienko i........ wczoraj na gieldzie juz kupilem nowy predkosciomierz Tamten pacjent nie przezyl... zero wskazan przebiegu. Reanimator ze mnie kiepski Bede rozmontowywal aby zobaczyc co zabezpiecza jak sie dowiem to podziele sie z Wami. |
|
|
|
 |
Zbyszek 2,9 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 18:16
|
|
|
| Struna, pomyliłeś chyba uszczelkę kolektora dolotowego z uszczelkami komory powietrznej czy jak to tam zwać. Kolektor jest pod nią, a uszczelka tuz przed założeniem przypomina trumnę. Warto wymienić zwłaszcz gdy V-ka puszcz olej - przód i tył silnika. Zbyszek 2,9. |
|
|
|
 |
Aro

|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 18:43
|
|
|
| Wydaje mi się, że mowa o kolektorze wydechowym i jeśli tak , to w 2,4 V6 jest tak, jak pisze Struna. |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 20:56
|
|
|
Poniewaz temat mnie dotyczy to ja wyjasnie dokladnie. Chodzi dokladnie o wymiane uszczelki ktora laczy blok silnika z pierwszym elementem ukladu wydechowego. W tej sytuacji bedzie to prawa (patrzac na silnik) trzyrurka. Ta trzyrurka ma bialy nalot co swiadczu o przepuszczaniu spalin. Patrzylem na to z gory i nie mam zamiaru zabierac sie za to wlasnorecznie.
Mam jescio prosbe. Mam przerobione klemy do aku na standardowe czyli okragle a nie na srube. Poniewaz moj pojazd sluzyl jako taxi wiec ma duuuzo niepotrzebnych przewodow elektrycznych. Bede chcial to sukcesywnie pousuwac. Tylko niestetey nie wszystko kumam. Powiedzcie mi ile macie przewodow podlaczonych do klemy dodatniej (plusa). Bo u mnie to jest chyba z 10 sztuk (policze dokladnie to napisze). Nie wiem czy tak ma byc czy to jakas kombinacja. Zdania ogladaczy sa podzielone... |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 23:33
|
|
|
| U mnie na (+) tez jest kilka ( ok.8 ) kabli. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Kwi 2005|, 2005 12:49
|
|
|
| no u mni eteż - a co do uszczelki to dobrze wiem co napisałem i nie pomylił mi się wydech z dolotem. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|