|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak podlacza sie podgrzewanie siedzen? |
| Autor |
Wiadomość |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2009|, 2009 18:48 Jak podlacza sie podgrzewanie siedzen?
|
|
|
Witam ponownie!
Mam w swoim aucie przelozone dzieki pomocy Rafala (Antka) fotele w pelni elektryczne z pogrzewaniem siedzen.
Gdy Rafal podawal mi instrukcje pytal czy chce miec pogrzewanie a ja nie mialem ani podlekietnika z guzikami ani nic poza tym balem sie ze mnie to przerosnie, wiec powiedzialem, ze nie.
Dzis dalej nie mam takiego podlokietnika ze sterowaniem ale znajomy powiedzial, ze jesli chce to on ma dwa takie guziki go wlaczania podgrzewania ktore znalazl po swoim Scorpio, ktore mial i moge je sobie wziac jesli mi sie przydadza.
Dzieki Waszej nieocenionej pomocy w rozwiazywaniu kolejnych przypadlosci mojego auta, nabieram pewnosci w tym co robie i ucze sie co raz wiecej. Dlatego tez zaczalem sie zastanawiac czy nie podpiac podgrzewania tych foteli.
Jak bardzo jest to skomplikowane? Pamietam, ze pod fotelami byly po dwie male wtyczki odpowiedzialne za to pogrzewanie.
Guziki do sterowania tym podgrzewaniem bede mial czas odebrac w przyszlym tygodniu, jesli sie zdecyduje przeprowadzac cala ta operacje.
Dlatego chcialbym by ktos mi wytlumaczyl w wolnej chwili co trzeba zrobic zeby to wszystko podlaczyc.
Dziekuje i pozdrawiam!
PS. oduczam sie skutecznie "Panowania" |
| Ostatnio zmieniony przez vinnier |12 Maj 2009|, 2009 19:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Maj 2009|, 2009 21:10
|
|
|
| Pytanie czy masz przeciwwtyczki (czyli gniezdka) do tych wtyczek pod fotelami czy nic nie masz. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2009|, 2009 21:11
|
|
|
Witam
Prawdopodobnie wszystkie potrzebne wtyczki będą już w samochodzie
Załatw sobie podłokieć i to powinno wystarczyć
Dla pewności zajrzyj pod to co jest teraz zamiast podłokcia i popatrz czy znajdują się tam wtyczki - powinny być dwie czarne sztuki na przyciski (porównasz sobie jak już zdobędziesz przyciski czy pasują) i jedna zielona na przekaźnik rozłączający grzanie
od poszukiwań radzę zacząć - jak znajdziesz to pisz - pomoże się
pozdrawiam |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2009|, 2009 21:36
|
|
|
Dziekuje za odpowiedzi.
Podlokietnik mam, tylko bez guzikow od foteli. Jest tylko guzik od wylaczania szyb z tylu. Myslalem, ze te guziki, ktore moglbym miec udaloby sie w podlokietnik ktory mam wmontowac jakos.
Jak pamietam, gdy byl problem z montowaniem foteli kiedy to Rafał A.(antek) mnie uratowal bo warsztat po jednej prubie i to dosc mizernej powiedzial ze sie nie da, to nie bylo pod wykladzina zadnych kabli poza tymi od operowania starym fotelem gora-dol.
Zatem nie mam tych przeciwwtyczek ani kabelkow do przyciskow.
Mozna cos z tym w warunkach domowych zrobic?
Pozdrawiam. |
| Ostatnio zmieniony przez vinnier |12 Maj 2009|, 2009 21:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2009|, 2009 21:47
|
|
|
| a odkręcał ktoś podłokieć - jestem przekonany że tam powinna być wiązka - właśnie ta co idzie do odcinania szyb tylnych i zapalniczki - gdzieś w tej okolicy powinny znajdować się też wtyczki od przełączników grzania |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2009|, 2009 21:54
|
|
|
Ja osobiscie go nie odkrecalem, szczerze to sam go nie umialem zdjac jak przeciagnac trzeba bylo kable do sterowania fotelem pasazera. W efekcie przeciagalem kabel juz za calym podlokietnikiem, z tylu samochodu.
Opieram sie na tym co mi powiedzial warsztat, nie kompetenty jak sie potem okazalo. Wiem, za to z doswiadczenia, ze nie mam wtyczek ani kabli na podlodze pod siedzeniami. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |12 Maj 2009|, 2009 23:04
|
|
|
Jak nie masz w ogóle kabli, to po pierwsze, naucz się rozbierać podłokieć (śrubki z boków na linii wykładziny, w schowku i pod klapką, pod popielniczką, uwaga na ramkę wokół wajchy od biegów, jest na wcisk, ale lubi pękać). Dwa, skołuj oryginalne wiązki do tego, albo odpowiedni zapas zwykłych kabelków, konektorków i łączówek. Trzy skołuj "pulpit" podłokcia z dziurami na wyłączniki foteli, albo ładnie sobie wytnij w tym co masz. Jak opanujesz powyższe, to porozmawiamy, jak to połączyć |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 16:20
|
|
|
Witam!
Otoz tak, zamowilem w takim razie sam panel tego podlokietnika, tez z guzikami, sa tam wszystkie guziki i od spodu widac tam zolty przekaznik. Powinien dojsc do mnie w ciagu kilku dni, wiec w przyszly weekend moglbym sie zabrac za jego wymiane.
Zapas kabli, tasmy izolacyjnej mam. Dziekuje za instrukcje demontarzu podlokietnika.
Mozna zalozyc, ze jestem gotowy by podlaczyc pogrzewanie tych siedzen.
Pytanie jak?
Dziekuje i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 17:20
|
|
|
| Pytanie, czy musisz demontować cały podłokietnik, czy też starczy sam panel z przyciskami - dwie śruby od góry przy zamknięciu i delikatnie zdejmujesz i wszystki widzisz i masz dostęp. a i kable spokojnie przeciągniesz od przodu, po zdjęciu ewentualnie osłony lewarka biegów. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
| Ostatnio zmieniony przez bingo |14 Maj 2009|, 2009 17:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 18:57
|
|
|
Zakładając, że solidne kable od zapalniczki? Bez ściągnięcia podstawy podłokcia to jest dość trudne, powiedziałbym. A i wpychanie pod fotele kabli z wnętrza podłokcia, jest takie sobie. Oczywiście, można zaopatrzyć się w jakiś drut (niezastąpione cięgno ssania z Malucha ) i próbować przeciągać w różne strony, ale jednak fachowo, to lepiej zdjąć podłokieć, i poukładać wszystko jak Bóg i fabryka przykazała. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 21:35
|
|
|
Dziekuje za odpowiedzi.
| Cytat: | | Zakładając, że solidne kable od zapalniczki? |
To znaczy? Kable sa wydaje sie solidne, takie do przewodzenia 220 Voltow.
Podlokietnik juz wiem jak, wiec zdejme go. A ten panel z przyciskami zamienie na ten co zamowilem.
Teraz tylko jakby ktos mogl wskazac mi jak to wszystko podpiac?
Pod kazdym z foteli mam 2 wolne wtyczki, ktore jak pamietam jak mowil Rafal sa od pogrzewania:
MALA CZARNA WTYCZKA:
[c] niebiesko-pomaranczowy
[c] bialo-niebieski
MALA BIALA WTYCZKA:
[c] niebiesko-pomaranczowy
[c] czarny
[c] oznacza cienki kabel.
Panel z guzikami ktory dopiero do mnie przyjdzie wyglada od spodu tak:
http://img.org.pl/obrazek/cGwz54lGf4i.html
Jak to bedzie trzeba podpiac?
Dziekuje i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
Pomógł: 8 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Lut 2007 Skąd: Osięciny
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 21:42
|
|
|
| vinnier napisał/a: | | To znaczy? Kable sa wydaje sie solidne, takie do przewodzenia 220 Voltow. | tu nie chodzi o wolty a o ampery. Kable muszą być grube. |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 21:58
|
|
|
Dziekuje.
Mam dwie roli jedna co ma 1,2 milimetra przewod a druga z przewodem 2mm, wystarczy?
Albo czy wytrzymalosc 8 amper wystarczy? |
| Ostatnio zmieniony przez vinnier |14 Maj 2009|, 2009 22:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 22:14
|
|
|
| Cytat: | Albo czy wytrzymalosc 8 amper wystarczy?
| hmmm, powinno starczyć. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
vinnier [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2009|, 2009 22:20
|
|
|
"Powinno" czyli jednak poszukac grubszych kabli? Te byly oznaczone jako do elektryki samochodowej...
Dobrze, zaraz poszukam na Ebay a jak nie to jutro czy w sobote podjade do sklepu i kupie grubsze.
Zalozmy, ze to juz mam. Jak zatem dokonac podlaczenia?
Dziekuje i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |