$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Klima i wentylator
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima i wentylator
Autor Wiadomość
palmi_lodz
[Usunięty]

Wysłany: |10 Cze 2008|, 2008 22:17   Klima i wentylator

Witam.
Poniewaz ostatnio rozszczelil sie uklad klimatyzacji postanowilem wykorzystac okazje i zmienic silnk dmuchawy.
Wybralem opcje bez ciecia obudowy czyli wyjecie calego zestawu (chlodniczka i wentylator)
Djalem podszybie, wycieraczki. odkrecilem grodz z mata wygluszajaca ale wydaje sie, ze trzyma gdzies za silnikiem a nie widze tam zadnych srub.
ostatecznie udalo sie wyjac cala obudowe, wyginajac te grodz. Niestety nie mam pojecia jak wlozyc z powrotem. Czy ta grodz dodatkowo jest gdzies mocowana czy moze trzeba zdjac pokrywe zaworow?? ( a to juz bylaby glupota konstruktorow).

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |10 Cze 2008|, 2008 22:28   

jest mocowana na dole 2 srobami, a wychodzi cala.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

palmi_lodz
[Usunięty]

Wysłany: |10 Cze 2008|, 2008 22:34   

Rozumiem ze dokladnie za silnikiem sa jeszcze 2 sruby. I czy po zdjeciu przegrody spokojnie wloze cala obudowe z wiatrakiem??
Obecnie odkrecilem i wyjalem mala przegrode (trzymala sie na 2 srubach) oraz duza (trzymala sie na 2 srubach przy skrzynce bezpiecznikow i kolejnych 2 blacho-wkretachu jej podstawy (niestety nie wyjalem gdyz nadal cos ja trzyma).

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |10 Cze 2008|, 2008 23:13   

Ja to demontowałem niedawno (w wielorybie co prawda, ale chyba w krokodylu jest tak samo), to już się zabierałem za odkręcanie pokrywy zaworów :) Ostatecznie zamiast tego odkręciłem pokrywę świec, odpiąłem kabel od cewki żeby się nie majtał i go nie urwać, odkręciłem uchwyt od silnika i jakoś powoli całą obudowę wyjąłem.
Włożenie też nie jest takie lekkie bo trochę przeszkadzają wystające śruby. Na moje to mogłyby być na dole też dziury na śruby zamiast nakrętek.

A przegrodę trzyma jeszcze rura od klimy pewnie (ja u siebie wyciąłem ją tak, żeby się dało nakładać na rurę od góry).

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |10 Cze 2008|, 2008 23:28   

no przegrode jak nei srobyi zaczepy (te po bokach) to trzymac moga przewody i weze od klimy, musisz popatrzec.

palmi_lodz
[Usunięty]

Wysłany: |10 Cze 2008|, 2008 23:39   

Weze od klimy nie trzymaja, sa wyciagniete przed przegrode. Cos wyraznie trzyma bezposrednio za silnikiem. Niestety nie widze. Jak silnik bedzie chlodny to reka wyszukam. Ale nadal nie jestem pewien czy uda sie wcisnac tam obudowe. Mam taka jak w wielorybie ( z filtrem)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Cze 2008|, 2008 06:40   

da bo sam wcisnolem

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |11 Cze 2008|, 2008 08:24   

palmi_lodz napisał/a:
Weze od klimy nie trzymaja, sa wyciagniete przed przegrode. Cos wyraznie trzyma bezposrednio za silnikiem. Niestety nie widze. Jak silnik bedzie chlodny to reka wyszukam. Ale nadal nie jestem pewien czy uda sie wcisnac tam obudowe. Mam taka jak w wielorybie ( z filtrem)

może uszczelka przy klapie obiegu zamknietego przykleiła się do grodzi za mocno i sprawia wrażenie jakby cos trzymało....

a obudowe da sie wcisnąć - nie ma bata :-d

palmi_lodz
[Usunięty]

Wysłany: |11 Cze 2008|, 2008 08:33   

Wierze, ze sie da bo w zasadzie na sile wyciagnalem cala obudowe. mam jeszcze jedna watpliwosc czy troszkie nie uszkodzi sie parownik w tej obudowie wciskajac calosc na sile.
Ew. sposob wkladania?? Od samego poczatku Prosto czy najpierw wlozyc od strony skrzynki czy od strony aku??

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |11 Cze 2008|, 2008 08:39   

palmi_lodz napisał/a:
Wierze, ze sie da bo w zasadzie na sile wyciagnalem cala obudowe. mam jeszcze jedna watpliwosc czy troszkie nie uszkodzi sie parownik w tej obudowie wciskajac calosc na sile.

obudowa jest dosć twarda... więc parownik jest w zasadzie bezpieczny... ja tam wciskałem chyba bardziej siłowo... i do tego z lamemami parownika na wierzchu i jest ok.
Ja usiebie dodatkowo wyjałem kumulator dla większego pola manewru...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Cze 2008|, 2008 18:48   

ja wciskalem od strony duzej skrzynki pod kątem

palmi_lodz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Cze 2008|, 2008 10:36   

Dzieki za pomoc.
Faktycznie pod katem dalo rade wcisnac.

center22
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2008|, 2008 15:07   

Witam mam problem-parowanie prawych przedniej i tylnej szyby w moim wielorybku.Wszystkie węże posprawdzałem,wszystko jest okey.Dobrałem sie nawet do dmuchawy ale niestety wyjąłem tylko jej prawą część i to zaledwie na 3 cm-ry,następnie się poddałem,wyczytałem na forum scorpio"ford scorpio team" gdzie jeszcze nie jestem zarejestrowany a co czynię, że tą puche od nawiewu wyjmie sie po odkręceniu grodzi za silnikiem i kilku osobom to się udało ale zastanawia mnie co stanie sie ze sztywnymi połączeniami od klimatyzacji,czy jak wyjmę puszkę używając większej siły jak czynią to inni to przypadkiem nie rozszczelnie klimatyzacji i nie ucieknie gaz lub czy coś tam nie pęknie.Czy ktoś z Was mógłby ,jeśli wie podać mi kolejne czynności (pomijając wyjęcie aku i tego wszystkiego co ułatwia dostęp) co należy zrobić zeby tą"operacje" przeprowadzić sprawnie i czy rzeczywiśćie tą puszke wyjmuje sie "po chamsku" no i co z tym sztywnym połączeniem klimatyzacji!! Rozszczelnioną nagrzewnice da się naprawić czy dać sobie spokój i wstawić od innego wielorybka?.Dużo tych pytań ale myślę że jest ktoś taki kto już to przeprowadził na swoim egzemplarzu i mi pomoże.Dzieki wszystkim za pomoc-pozdro

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |25 Lip 2008|, 2008 15:12   

center22, to samo co CI napisałem na FCP powtórzę tu, do wymiany nagrzewnicy w scorpio trzeba zdjąć deskę ( jedynie w MK1 dało się bez tego ) paruje Ci zapewne jak i u mnie bo pocieka nagrzewnica - częsty przypadek w scorpio mk3.

center22
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2008|, 2008 15:18   

Oki już nie będe się chyba więcej dopytywał-no szkoda ze tyle pracy w to trzeba włożyć ale co zrobić musze znaleźć jakieś w 2 puste dni w moim życiorysie i się za to brać-a jeszcze jedno warto tą nagrzewnice naprawiać czy wymienić od innego egzemplarza?

Odpowiedz do tematu