|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem ze schowkiem MK1 |
| Autor |
Wiadomość |
maross442 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 22:40 Problem ze schowkiem MK1
|
|
|
Cześć . Niedawno w MK1 była robiona "konsoleta" , do tej operacji zwalono dechę rozdzielczą i po ponownym założeniu nie chce się ładnie zamknąć schowek , otóż gdy zamykamy go , blokuję go jakaś sprężynka (gdzieś tak w połowie drogi do zamknięcia) która skądś chyba spadła i trzeba ją podważyć żeby schowek się zamknął , znajomek rozmyślał sprawę i skończyły mu się pomysły jak to zrobić chyba bez zwalania ponownie całej dechy , jakieś pomysły na naprawienie tego felera ? fakt niby drobnostka ale schowek z Scorku jest często używany i przeszkadza ciągłe podważanie tej sprężynki żeby go zamknąć . Przepraszam że taka głupota no ale jak znajomek tego nie "kmini" to musi być rzadka usterka . |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 23:10
|
|
|
W MkI schowek można zdemontować i założyć na powrót bez demontażu konsolety
Były dwa rodzaje mechanizmu , opuszczany i wysuwany
Zrób może zdjęcie tej sprężyny , która blokuje , na odległość ciężko coś doradzić |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |15 Maj 2009|, 2009 23:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |15 Maj 2009|, 2009 23:56
|
|
|
tak jak Roman napisal- schowek latwo wymontowac
wyciagnij, zrozum jak dziala, co do czego i skladaj jak fabryka nakazala
nie wiem o jakiej sprezyce mowisz ?? zadnej tam nie widzialem |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 07 Sie 2005 Skąd: Skarżysko-Kam
|
Wysłany: |16 Maj 2009|, 2009 00:43
|
|
|
jak jest sprężyna to podejrzewam że chodzi o wysuwany bo opuszczany nie miał żadnych mechanizmów.
Zatrzaski z tyłu szuflady - wtrzaskiwane i dwa paski plastiku by schowek nie opadł.
Chyba chodzi o to co ja miałem:
jest tam taki bolec ze sprężyną na tylnym zawiasie
przednie zawiasy trzymają schowek by nie opadł
a tylny służy jako prowadnica do poprawnego zamknięcia
Jeśli schowek jest ruszany/zdejmowany to ten bolec ze sprężyną robi robotę
Rozwiązaniem jest naprowadzenie przednich zawiasów na swoje miejsce by na górze wskoczyły w swoje otwory
następnie nastawiasz ten bolec ze sprężyną na swoje miejsce i wszystko działa.
Bolec jest z tyłu schowka.
Są tam dwie rzeczy: zawias prowadnica i taki kilku centymetrowy bolec z wałkiem na końcu. On ma za zadanie wypchnięcie szuflady schowka i bezawaryjne jego wsunięcie.
Ja tak miałem że dopóki nie ustawiłem na swoje miejsce przednich zawiasów to nie mogłem zamknąć schowka.
Przednie zawiasy trzymają się po bokach schowka (dół) i na plastiku konsolety (góra)
tam są wytłoczenia by zawiasy mogły się bujać. Włóż zawiasy w swoje miejsce ustaw z tyłu schowka tego bolca na swoje miejsce i będzie działało.
A i jedno pytanie - podświetlenie schowka nie było wymieniane?
Niby szczegół, niby podobne ale ja się spotkałem i miałem trzy rodzaje tego mocowania lampki. Wszystkie do siebie podobne dopóki się tego nie zamontuje. |
_________________ .
. TOS*65KH
.
. Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |16 Maj 2009|, 2009 09:20
|
|
|
| Albo przednie punkty źle wskoczyły jw., albo ktoś "odwrócił" (znaczy, przestawił w drugą stronę) ten odbijająco-dociągający wihajster na tylnej ściance, wtedy jak Kev pisze - zakupić czteropak, wyjąć schowek, posiedzieć nad nim, pomedytować, popić, zrozumieć jak działa, poskładać tak jak być powinno. Jak nawet to nie da rady, przypomnieć mi się, to zdjęcia porobię, schowków ci u nas w garażu dostatek. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
maross442 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Maj 2009|, 2009 12:07
|
|
|
O.K dzięki Koledzy - wieczorem będziemy rozkminiać sprawę W zasadzie wszystkim należy się pomógł .ford2fast, co do fotki , nie wiem czy mi cyfrówka odpali bo coś się dzieje z nią ostatnio , a w komórkach nie mam flesza , jeszcze raz dzięki .
[ Dodano: |16 Maj 2009|, o 15:28 ]
Właśnie się dowiedziałem że ten bolec się zepsuł i znajomek go pokleił żeby nie spadał , lecz taśma się pobrywała i znów spada blokując tym samym możliwość zamknięcia schowka - nie lubimy z ojcem takich rozwiązań tymczasowych na taśmę , więc na jego prośbę zapytuję , ma ktoś taki bolec od schowka z MK1 ? |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |17 Maj 2009|, 2009 10:55
|
|
|
Jeżeli zrobisz zdjęcie bolca , powinienem znaleźć |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
maross442 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Maj 2009|, 2009 11:23
|
|
|
| Postaram się w tygodniu coś wyczarować cyfrakiem bo teraz ojciec ma dyżur i jeżdzi . Ps. Wysyłam PW z jeszcze jednym pytankiem nie wiążącym z tematem |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |