|
centralny w klapie oszalał |
| Autor |
Wiadomość |
sucre79 [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2009|, 2009 22:19 centralny w klapie oszalał
|
|
|
dzisiaj rano jak gdyby nigdy nic otworzyłem centralny w drzwiach kluczykiem i wciskam przycisk w klapie bagażnika aż tu nagle słychać trrrrrrrrrrrrrrrrr..... i po 3-4 sek. ustaje. Otworzyłem klapę, wciskam przycisk ponownie i okazuje się że zamek który powinien po naciśnięciu przycisku raz zwolnić zamek, robi to chyba ze 20 razy po jednym naciśnięciu. Czy może ktoś wie o co biega? Na początku w ogóle nie chciał zamek zablokować klapy ale po użyciu WD-40 już się zamyka tylko ciągle to trrrrrrrrrrrrrrrrrrr..... po jednokrotnym naciśnięciu zamiast pojedynczego "tr.."
Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |5 Kwi 2009|, 2009 07:19
|
|
|
| Rozbierz i zobacz. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |5 Kwi 2009|, 2009 09:08
|
|
|
| primo zobacz czy do końca odbija guzior . jak nie odbije to będzie mechanizm w kółko latał . i na to stawiam . a potem obejrzyj kabelkownię w klapie . może się taki masowy kabelek urwał w co wątpię . cały cykl mechanizmu zamkna ustala specjlane kółko ze ścieżkami wewnątrz siłownika . musiałbyś zdrowo eskploatować klapę żeby się zużyło . prędzej wode złapało . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
sucre79 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2009|, 2009 10:12
|
|
|
Dzięki. Dzisiaj obadam i zdam relację.
[ Dodano: |6 Kwi 2009|, o 07:02 ]
no i wygląda to tak-rozebrałem cały ten włącznik i przeczyściłem styki. Po sprawdzeniu podawanego napięcia na siłownik okazuje się że podaje on chwilowe 12V i nie powtarza tego więc problem chyba tkwi w siłowniku. Co myślicie? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Kwi 2009|, 2009 15:02
|
|
|
sucre79, podstawowa sprawa - odbija Ci guzik do końca ? weź wsadź kluczyk, lekko przekręć i pociągnij guzior do siebie - pewnie się "naprawi" |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
sucre79 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2009|, 2009 22:40
|
|
|
| Struna napisał/a: | lekko przekręć i pociągnij guzior do siebie - pewnie się "naprawi" |
próbowałem-nie pomaga.
tam w tym całym wyłączniku są dwa styki. jeden załącza siłownik ale po co jest ten drugi bo z obserwacji zauważyłem że ten drugi biały nic nie robi. Może coś się urwało i czegoś tam brakuje. Zamek niby działa ale przeskakuje tak z 5 razy zamiast raz. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |6 Kwi 2009|, 2009 23:08
|
|
|
| Gdzie ? ten mały switch co jest pod takim plastikiem ? do niego idą dwa kableki i zwiera je bodajże . może się zakleszcza . |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Kwi 2009|, 2009 23:10
|
|
|
| sucre79 napisał/a: | | ale po co jest ten drugi bo z obserwacji zauważyłem że ten drugi biały nic nie rob | czujnik zamknięcia klapy bodajże, do wskaźnika na "choince" |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
sucre79 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2009|, 2009 07:19
|
|
|
| przed awarią nawet jak wcisnąłem przycisk i trzymałem to otwierało tylko raz a teraz przycisk wyczyszczony, styki w tym włączniku pod plastikiem też wyczyszczone i jak sprawdzam multimetrem to mi pokazyje tak na 2-3 sek napięcie 12V z hakiem w momencie wciśnięcia przycisku i i znika. Wydaje mi się że to wina siłownika ale nie jestem pewien. Podepnę dzisiaj pod kable jakiś inny siłownik i sprawdzę jego reakcję ale mam jakiś uniwersalny i nie wiem czy zadziała. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |7 Kwi 2009|, 2009 07:38
|
|
|
Drugi switch do choinki jest .
No to wygląda na padniety siłownik a w zasadzie w środku takie kółko z metalowymi ścieżkami . Albo się diody w zaciskach poluzowały . Tam jest jescze taki brązowy kabelek masowy obadaj czy nie urwał się bo sam kiedyś wymontowałem siłownik i tego kabla nie podłączyłem i siłownik w kółko latał . |
|
|
|
 |
sucre79 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2009|, 2009 09:26
|
|
|
Sprawa wyjaśniona. W siłowniku w środku jest takie metalowe kółko z ząbkami i kilka z nich się odłamało i siłownik nie wyskakuje do końca co powoduje że zamek się nie otwiera i czujnik w zamku dalej wysyła sygnał do otwarcia.
Dziękuję za pomoc. Zmykam do działu Market kupić siłownik. |
|
|
|
 |
Miszcz
2.0 Team

Auto: '94, 2.0 DOHC EFI, lift., without lpg
Pomógł: 4 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lip 2006 Skąd: Zd-Wola / Łódź
|
Wysłany: |7 Kwi 2009|, 2009 09:38
|
|
|
| Struna napisał/a: | | sucre79 napisał/a: | | ale po co jest ten drugi bo z obserwacji zauważyłem że ten drugi biały nic nie rob | czujnik zamknięcia klapy bodajże, do wskaźnika na "choince" |
I do załączania oświetlenia przestrzeni bagażowej jednocześnie |
_________________ Jest:
- Scorpio '94 2.0 EFI DOHC,NO LPG
- Sierra '91 2.0 EFI DOHC+LPG+BLOS
Tel. 697-977-363
Pozdrawiam, Piotr. |
|
|
|
 |
|
|