|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kondzio508 -Drugie Scorpio 2,0 DOHC 1990 |
| Autor |
Wiadomość |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
|
Wysłany: |30 Paź 2009|, 2009 18:02 Kondzio508 -Drugie Scorpio 2,0 DOHC 1990
|
|
|
Witam ,
Jak to Pablo19 bardzo fajnie określił "Żeby życie miało smaczek potrzebny był nowy Scorupiaczek " i tak się stało .
Wertowalem allegro w poszukiwaniu jakiegoś pojazdu , napotoczyłem się na scorupkę a że było to blisko myślałem czy nie podjechać i oblukać . Myślałem aż do soboty i wkońcu wybrałem sie obejżeć scorupkę . W niedziele byłem już nowym włascicielem , ponieważ zawsze mam metodę ze muszę sie przespać z myślą
Auto kupiłem na alufelgach 15" " przejsciówkowych " w ładnym stanie z oponami o fajnym wzorze bieznika oponki Marangoni zeta linex . 195/50/R15 Letnie . do auta dostałem komplet zimowek na felgach fordowskich 14" . lecz na koniec założyłem 15"stalowe z oponami Continentala Ts790 kpl. 4 szt. . oraz kołpaczki "ford"
TROCHĘ HISTORI :
Scorupka sprowadzona do Polski 29.10.2004 - pierwsza rejestracja w kraju . O tyle dobrze że pierwszy własciciel w polsce był z 1957 r.
Przebieg pojzadu na dzień dzisiejszy to 208670 km . jest to autentyczny przebieg , dlatego tak sądze bo pod maską mam blaszke jakąś niemiecką z przegladu rorzadu i pisze tam 126 350 i widnieje data 2003 .06 czyli zostaje 80 tyś na 6 lat co jest dlamnie realne szczególnie sadząc po wnetrzu i potym iz wszstkie lampki które oswietlają deske rozdzielczą swiecą i wszystkie zatrzaski ramki są całe wiec nikt nigdzie sie nie dobierał .. .
Poprzedni własciciel robil remont generalny głowicy i uszczelki pod głowicą , wymienil także termostat i termowłącznik wentylatora (pokazal mi fakture za naprawe ) , zresztą widać po uszczelkach koło glowicy .Auto utrzymuje teperature w normie i nic sie złego nie dzieje .
Ogólnie furak bardzo zadbany , pierwsze moje scorpio w tak dobrym stanie , podłoga nie ma kropki rdzy , wszystko fabrycznie spasowane . przednie błotniki orginalne z 25.03.1990 mają wytłoczoną datę
W aucie zalany jest olej Petro Canada 10W40 . Poprzedni własciciel na 4 miesiace przed sprzedażą wymienil aku na nowy centra plus 54 AH 520 A . Auto gaz jest firmy Elpi gaz , zbiornik w kole zapasowym 45 L. instalacja zakładana była w 2006 roku .
Z DANYCH TECHNICZNYCH :
Silnik/Układ napędowy :
* Silnik 2.0dohc, 8 zaworowy , 2 wałki rozrządu . oraz łancuszek .
* Wtrysk EFI .
* ABS .
* Wspomaganie kierownicy .
* Lpg trzeciej generacji, butla 45L. mieści się w bagazniku w miejscu koła zapasowego .
* Skrzynia biegów manualna mt75 .
* Napęd na tylna oś .
* Przebieg na dzień dzisiejszy 208 670 km
Karoseria :
* Sedan .
* Bordo metalic .
* Wąska listwa na drzwiach w kolorze auta .-już leży i czeka na pomalowanie szroka listwa
*Lusterka w kolorze nadwozia .
*Przeciemnione szyby tylnie wszystkie , oraz wsteczna .
*Chromowane nadkola .
*Hak odpinany .
Wyposażenie :
* ABS .- do wyczyszczenia piasty
* Elektryczne szyby przód .
* Elektryczne i podgrzewane lusterka .
* Podgrzewana tylna szyba .
* Szyberdach . narazie manualny .
* Koputerek choinka . (otwarcia drzwi ) .
* Komupter spalania . (jeszcze nie podłączony)
* El. regulowane fotele we wszystkich płaszczyznach .
* Podgrzewane fotele . (do podłączenia )
* Wysoki podłokietnik w skórze .
* Centalny zamek . (bedzie orginalny pilot z grotem fordowskim )
* El. regulowane lampy przednie .
* El. pompowane fotele .
* amorki maski z mk3 .(niebawem montaż )
* Osłony Cosworhta pod maską . (czekają na montaż )
* Lampki drzwi Ghia .
* Lampki w srodku Ghia z 20 s. wygaszaniem .
* 6 stopniowa reg. wycieraczek . (czeka na montaż )
* skórzana kiera (czeka na montaż)
Co robiłem po kupnie lista od 27.09.2009 r.
*Szyba Przednia -29.09
*Wymiana płynu chłodniczego na borygo różowe -14.10
*kpl.skóry jasnej z mk3 -20.10
*kpl. wnetrze jasne z mk1 -23.10
*linka sprzęgła orginalna fordowska -23.10
*filtr oleju motorcraft fl90 -28.10
*Olej ford 10W40 5 L. -2.11
*Wymiana skrzyni na manualną mt 75 -14.01.2010
*wymiana sprzęgła na Motorcrafta -14.01.
*wymiana oleju -14.01
*uszczelniacz wału silnika motorcrafta-14.01
*łozysko igiełkowe podparcia wałka sprzęgłowego -14.01
*Pompa Abs kompletna -14.01
*kable zapłonowe motorcrafta-14.01
*łozysko oporowe schas -14.01
*zmiana płynu hamulcowego-14.01
*zmiana klocków tył na NK z czujnikami -14.01
*poduszka pod skrzynię nowa (zamiennik) -14.01
*kpl. kół zimowch 15" continentala ts790 -15.01
*wyposazenie ghia w miedzy czasie (lampki i inne )
*wkładki drzwi oraz zamek klapki paliwa -16.01
*Aku Bosch Silver 71Ah 680 A -15.01
Fotki tuż po zakupie :
To narazie tyle . |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:40, w całości zmieniany 16 razy |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |15 Lis 2009|, 2009 12:00
|
|
|
Jako że złozyło sie swieto w srode (wolne w pracy) , naszło mnie na przeszczep wnetrza , zaczołem w niedziele 8.11 a skonczyłem w srode 11.11 zajeło mi to ok 20 godzin . z wymianą zapinek pasów bo od wieloryba nie podchodziły tak jak pisał Struna , wiec wymieniłem zanim zamontowałem fotele było łatwiej .
Dywan bezowy przed załozeniem został wyprany wszystko wyczyszczone ale i tak bede musiał jeszcze raz czyscic jak zakoncze wszystkie prace bo sie troche wybrudzil oprzy zakładaniu kable od audio polozone zostało wygluszyc drzwi i takie tam
Zamalowałem ślady po spojlerze na tylnej klapie podłączyłem el. foteli przednich musiałem dłubac w fotelu kierowcy , poniewaz był tam moduł i fotel bez el. lusterek z pamiecią nie chciał działać . musialem wszystko porobić w nim po swojemu , siedzialem nad tym 6 godz , ale udało się fotel działa .
jeszcze w tym miesiącu wyleci na smieci wlot z maski .
na dzien dzisiejszy wyglada to wszystko tak :
wnętrze
co do wnetrza to zostało torszke szczegułów do roboty miedzy innymi ramka zegarów i ala drewno na listwie nawiewów . i podłączyć zapalinczke i oswietlenie na desce ponaprawiac po moim dłubaniu ale choinka orzyła bo była pod deską obluzowana wtyczka od komuterka
a z zewnatrz :
 |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:41, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |25 Sty 2010|, 2010 20:19
|
|
|
Kolejne uaktualnienie tematu bordusia
w Grudniu popołudniu 21-23 dostał odemnie tak :
- Lampki drzwi ghia .
- Głosnki na przód coprawda Alphardy ale dobrze grają jak dlamnie stracza 16cm .
- Wygłuszenie drzwi soudalem .
- 3 Stop z wielorasa anglika orginalne swieci swietnie . z 5 zarówkami ,dobrze ze nie ledy bo za szybko padają
- Białe kierunki przednie .
- Lampki ghia do wnetrz .
- Tubę basowa (ale to tak pod radio bo wzmaka nie bedzie ! ) niechce ze scorpio robić demo car ale lubie delikatne podbice basu .
- Lampki w nogi Ghia .
Potem autko stało około miesiąca tylko odpalane
a 12.01 wziołem się za swapa skrzyni biegów . zaczełem od robienia kanału najazdowego z kumplem wymyśliliśmy coś takiego :
i nawet zdało to egzamin jak widać scorek z MSB
Wkoncu 14.01 wziełem sie za MSB -
fotki z prac :
przygotowywanie odłaczanie aku , kabelków z pod maski .
Odkrecenie osłony cieplnej z tych smiesznych blaszek .
test "kanału"
Wiązka od dizla MSb nie stety nie spasowała do mojego ponieważ ma inną wtyczkę . mk 2 ma wiekszą a mk1 mniejszą .
przy okazji wymiany skrzyni , klocków wymieniłem pompę (unit) hamulcową , wszystkie przewody poszły jak z płatka
dla ułatwienia odkreciłem sobie dwurórke od kolektora wydechowego coby mieć dostęp do skrzyni i pompy hamulcowej .
zamontowałem do łapy od MSB , nową poduszkę pod skrzynię , nie stety zamiennik bo nie miałem czasu czekać , najwyzej jak nie wytrzyma (myśle przezyje auto) wymienie jeszcze raz
przygotowałem skrzynie do montażu , po drodze kupiłem n9 nie potrzebnie wsumie zrobiłem zniej przynajmniej wałek sprzęgłowy do centrowania tarczy , ale do rzeczy , do skrzyni mt 75 zalałem olej pozostały z automatu ktory kupowałem ,zamontowalem wybierak z dizla .uzrbroiłem skrzynie w łozysko wyciskowe schasa
otwór do wlewania oleju w mt 75
Wziełem sie za wiązke , jej przeróbke z ASb na MSB a oto efekty
Zwaliłem skrzynię automat z autka :
Dorobiłem wałek sprzegłowy z n9 - do centrowania tarczy
Zamówiłem w sklepie , łozysko igiełkowe 21/15/16 i poduszke pod skrzynie od sierry pasuje . bo na opakowaniu pisało sierra .
łozysko wygląda tak :
W miedzy czasie wyjołem z zasp cześci moją starą skrzynkębezpieczników i przłozyłem zworkę w miejsce przkaznika XII tak jak fabryka to dała
Przygotowałem koło zamachowe do montażu bo w ciągu roku troszkę nalotu rdzy miało ale papier scierny drobny i dało sie przywrócić blask
Odpiełem węze z chłodnicu od automatu , koljnym etapem było zaślepienie otworu po weżyku do modulatora w przepustnicy
Różnica we wtyczkach od Mk2 a mk1 w wiazce od skrzyni
odpiecie wiązki od kd :
Montaż koła zamachowgo 2 x bo zapomniałem daćpod sróby podkładki takiej okrągłej , ale jako ze jak sie za cośwezmę to zawsze robięstarannie (prawie ) to odkreciłem jeszcze raz i dałem tą podkładke .
Wbiłem łozysko igiełkowe w wał .
musiałem dorobić srubki pod podpore MSB bo asb ma niesymetryczną i troszkę dalej niż MSB .
załozyłem linkę sprzegła orginalną forda (jest najlepsza ! )
Sprzęgiełko motorcrafta czekało na montaż
jako ze zmieniałem pompę od ABS-u to miałem odkrecone te same sruby do pedałów odrazu zainstalowałem je oczywiscie ze sprawnym samonapinaczem
przyszedł czas na montaż sprzęgła :
Oczywiscie jako ze zawsze praktykuje juz powstałe metody dorobiłem wczesniej walek do centrowania tarczy i sobie go uzyłem
Przy okzaji grzebania sie pod spodem wziołem sie za progi a dokładnie za ich konserwacje (lepiej zapobiegać niż leczyć )
Poszła cortina F na rdzę gdzie jakies centki były , potem podkład antykorozyjny i na to farba nawierzchniowa dekoralu a na to konserwacja w postaci Bit guma
załozyłem skrzynię , rozrusznik , zalałem nowy olej forda 10w40 oraz filtr motorcrafta z zaworkiem .
Na koniec prac , zjechałem z stanowiska i odpowietrzyłem hamulce oraz zmieniłem klocki na NK z czujnikami . , załozyłem kpl. kół zimowych z oponami Continentala ts790 (sprawują sie wysmienicie )
i mała sesyjka po ukonczeniu prac
teraz kolej na el. szyberek , osłony cossa pod maskę , lusterko w osłonie przeciw słonecznej z podswietlaniem , el. szybki z tyłu , halogeny przednie orginalne , kołpaczki i siłowniki maski z mk3 Aha i dziś wymieniłem jeszcze wkładke zamka z klapki wlewu paliwa poniewaz coś szwankowała , a ze miałem akórat idealną to sobie wmontowałem z 2 kluczami musze jezdzic ale przynajmniej otwieram kluczem wlew
To na tyle w wolnej chwili przygotuje opis jak przerobić ASB na MSB do działu warsztat . |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:41, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |29 Sty 2010|, 2010 17:17
|
|
|
Dziś miałem chwilę czasu to postanowiłem poszukać wiązki do kompa spalania i chyba znalazłem , oraz zamontowałem podswietlany daszek przeciwsłoneczny z wieloryba oraz lampke ghia drugą na przód . a tak to wygląda
. |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |11 Mar 2010|, 2010 19:13
|
|
|
Autko dostało odemnie w prezęcie nówke tłumik srodkowy oraz końcowy , i w miejsce rury za katy co stworzył poprzedni właściciel poszedł orginalny pusty katalizator od dohc wkońcu cisza z tłumika i czuć moc autka , bo jak dzióry w układzie wydechowym to jakoś mocy mi brakuje
Na dniach zmieniam kabelki WN na boscha silcone power , swieczki na briski , oraz kopółke i palec rozdzielacza
Podłoga i ogólnie caluteniki spód dostał nową konserwację , zbiornik paliwa również , teraz czas na wnęki kół noi szykuję alu , narazie czyszczę zeby lśniły potem polerowanie pastą G3 , przyjdzie pora to montaż , jeszcze w kwietniu biorę sie za zawieszke przednią oraz tylne amorki bo juz mają pomału dość naszych Polskich dziór zawędrują nowe końcówki kierownicze,wahacze przód , poli , oraz zbieżność .
To narazie chyba tyle
Fotki po moich zabiegach po niedzieli |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:42, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |9 Maj 2010|, 2010 09:20
|
|
|
Autko w kwietniu dostało alu letnimi oponkami i przy okazji podmalowałem zaciski na chrom wymyte alu od srodka , wymyłem wnętrze . Miałem wystawiać na aledrogo ogłoszenie ale jako ze Tato sie przejechał scorupką i mu sie spodobało jezdzić bo juz jedno scorpio miał , to postanowił odkupić odemnie scorupkę ja sie ciesze ze jeszcze nie raz bede mógł ją sie przejechać ,a Tato kupił doinwestowany i zadbany samochód z instalacją gazową ,uno idzie do żyda zostaje u Ojca scorpio i espace , ja już ujezdzam kota ale o tym juz w odpowiednim dziale do tego jak przyjdzie pora
ostanie fotki za mojej kadencji ze scorpio :
to chyba na tyle |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |22 Lis 2010|, 2010 21:07
|
|
|
auto na sprzedaz jak ktoś zaintereswoany prosze na PW .
co do wymian czesci , ostanim czasem zmienione :
wahacze przód febi +tuleje na cossa , olej+filtr , zaworek , dzis dostał nowe badanie tech. aktualne na rok. , oc do kwietnia ,2 kpl. kół letnie na alu oponki ładne w dobrym stanie , zimówki 15+kołpaki continentale ts790 . w zacnym stanie, ogólnie w auto sie wsiada i jezdzi , zaworek zrobiony. na wszystko paragony i faktury , jeszcze w pazdzierniku nowe koncówki i zbieżnośc zrobiona . nówka krokowy kupowany w lipcu tego roku oraz tłumik srodkowy na gwarancji jeszcze . zmieniany w marcu 2010 .
cena jak stoi 3000 PLN.
spalanie gazu ok 9,5 L !! gaz w kole wazny 5,5 roku . wszystkie papiery do auta są . |
Touran 2004 1,6 FSI . |
| Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |22 Lis 2010|, 2010 21:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 13:19
|
|
|
Ufff , autko zostaje okazji za 1,5 K niech szukają na złomie a nie w ładnych i dobrych autach .... w niedziele padł aku ,dzis bez ładowania zaszedłem odpaliłem bez problemu i cyka jak zegarek |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 14:20
|
|
|
| Kondzio, przejdź sie do apteki...Pani magister poproszę test ciążowy. |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 17:03
|
|
|
Jankes, O co Tobie chodzi ??? zmienia się sytuacja , ponieważ nie ma chetnych za 3 K na auto , wiec za grosze typu 1,5 K nie sprzedam bo nie musze , za groze dobrego auta nie oddam ...
co do 2,9 to był wsumie głupi pomysł bo hla to za dużo dlatego dałem sobie siana ... |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 18:08
|
|
|
Mi o nic...tylko zmieniasz zdanie jak bez obrazy baba w ciąży.
Jak dobry to trzymaj, utrzymuj w idealnym stanie i tyle, niestety nawet części kasy włożonej nie odzyskasz. |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 18:37
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | Mi o nic...tylko zmieniasz zdanie jak bez obrazy baba w ciąży. |
A szłyszałeś powiedzenie "tylko świnia zdania nie zmienia "
zobaczyłem ile mozna wziąść i ile dają i zrezygnowałem ... |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |10 Gru 2010|, 2010 20:13
|
|
|
Autko dostało odemnie na gwiazdkę prezent w postaci przeróbki tłumika i zastąpienie pustych katów , tłumikiem przelotowym
Wraz z modyfikcją tłumika doszły nowe uszczelki portek i kolektora wydechowego .
Na zdjeciu widać jak dmuchało przez uszczelke . własnie skonczyłem przedchwilą montaż tłumika i chodzi bardzo fajnie , przedewszystkim cicho
 |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
Kornell [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Gru 2010|, 2010 19:52
|
|
|
ehhh gdyby było bliżej bym go przygarną za cene która jest.. |
|
|
|
 |
kondzio508

|
Wysłany: |12 Gru 2010|, 2010 19:55
|
|
|
| hym a czemu mówisz ze daleko ? wsiadasz w pociąg podjezdzasz do mnie , ogladasz , piszemy umowe i wracasz bez najmniejszych przeszkód pod dom . |
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |