$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kondzio508 -Drugie Scorpio 2,0 DOHC 1990
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kondzio508 -Drugie Scorpio 2,0 DOHC 1990
Autor Wiadomość
kondzio508 

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
  Wysłany: |30 Paź 2009|, 2009 18:02   Kondzio508 -Drugie Scorpio 2,0 DOHC 1990

Witam ,

Jak to Pablo19 bardzo fajnie określił "Żeby życie miało smaczek potrzebny był nowy Scorupiaczek " i tak się stało :) .

Wertowalem allegro w poszukiwaniu jakiegoś pojazdu , napotoczyłem się na scorupkę :) a że było to blisko myślałem czy nie podjechać i oblukać . Myślałem aż do soboty i wkońcu wybrałem sie obejżeć scorupkę . W niedziele byłem już nowym włascicielem , ponieważ zawsze mam metodę ze muszę sie przespać z myślą :D

Auto kupiłem na alufelgach 15" " przejsciówkowych " w ładnym stanie :) z oponami o fajnym wzorze bieznika :D oponki Marangoni zeta linex . 195/50/R15 Letnie . do auta dostałem komplet zimowek na felgach fordowskich 14" . lecz na koniec założyłem 15"stalowe z oponami Continentala Ts790 kpl. 4 szt. . oraz kołpaczki "ford" :D

TROCHĘ HISTORI :

Scorupka sprowadzona do Polski 29.10.2004 - pierwsza rejestracja w kraju . O tyle dobrze że pierwszy własciciel w polsce był z 1957 r. :)

Przebieg pojzadu na dzień dzisiejszy to 208670 km . jest to autentyczny przebieg , dlatego tak sądze bo pod maską mam blaszke jakąś niemiecką z przegladu rorzadu i pisze tam 126 350 i widnieje data 2003 .06 czyli zostaje 80 tyś na 6 lat co jest dlamnie realne szczególnie sadząc po wnetrzu i potym iz wszstkie lampki które oswietlają deske rozdzielczą swiecą i wszystkie zatrzaski ramki są całe wiec nikt nigdzie sie nie dobierał .. .

Poprzedni własciciel robil remont generalny głowicy i uszczelki pod głowicą , wymienil także termostat i termowłącznik wentylatora (pokazal mi fakture za naprawe ) , zresztą widać po uszczelkach koło glowicy .Auto utrzymuje teperature w normie i nic sie złego nie dzieje :) .

Ogólnie furak bardzo zadbany , pierwsze moje scorpio w tak dobrym stanie , podłoga nie ma kropki rdzy , wszystko fabrycznie spasowane :) . przednie błotniki orginalne z 25.03.1990 :) mają wytłoczoną datę :)

W aucie zalany jest olej Petro Canada 10W40 . Poprzedni własciciel na 4 miesiace przed sprzedażą wymienil aku na nowy centra plus 54 AH 520 A :) . Auto gaz jest firmy Elpi gaz , zbiornik w kole zapasowym 45 L. instalacja zakładana była w 2006 roku .

Z DANYCH TECHNICZNYCH :

Silnik/Układ napędowy :
* Silnik 2.0dohc, 8 zaworowy , 2 wałki rozrządu . oraz łancuszek .
* Wtrysk EFI .
* ABS .
* Wspomaganie kierownicy .
* Lpg trzeciej generacji, butla 45L. mieści się w bagazniku w miejscu koła zapasowego .
* Skrzynia biegów manualna mt75 .
* Napęd na tylna oś .
* Przebieg na dzień dzisiejszy 208 670 km

Karoseria :

* Sedan .
* Bordo metalic .
* Wąska listwa na drzwiach w kolorze auta .-już leży i czeka na pomalowanie szroka listwa
*Lusterka w kolorze nadwozia .
*Przeciemnione szyby tylnie wszystkie , oraz wsteczna .
*Chromowane nadkola .
*Hak odpinany .

Wyposażenie :

* ABS .- do wyczyszczenia piasty ;)
* Elektryczne szyby przód .
* Elektryczne i podgrzewane lusterka .
* Podgrzewana tylna szyba .
* Szyberdach . narazie manualny .
* Koputerek choinka . (otwarcia drzwi ) .
* Komupter spalania . (jeszcze nie podłączony) :(
* El. regulowane fotele we wszystkich płaszczyznach .
* Podgrzewane fotele . (do podłączenia ) :(
* Wysoki podłokietnik w skórze .
* Centalny zamek . (bedzie orginalny pilot z grotem fordowskim )
* El. regulowane lampy przednie .
* El. pompowane fotele .
* amorki maski z mk3 .(niebawem montaż )
* Osłony Cosworhta pod maską . (czekają na montaż )
* Lampki drzwi Ghia .
* Lampki w srodku Ghia z 20 s. wygaszaniem .
* 6 stopniowa reg. wycieraczek . (czeka na montaż )
* skórzana kiera (czeka na montaż)

Co robiłem po kupnie lista od 27.09.2009 r.

*Szyba Przednia -29.09
*Wymiana płynu chłodniczego na borygo różowe -14.10
*kpl.skóry jasnej z mk3 -20.10
*kpl. wnetrze jasne z mk1 -23.10
*linka sprzęgła orginalna fordowska -23.10
*filtr oleju motorcraft fl90 -28.10
*Olej ford 10W40 5 L. -2.11
*Wymiana skrzyni na manualną mt 75 -14.01.2010
*wymiana sprzęgła na Motorcrafta -14.01.
*wymiana oleju -14.01
*uszczelniacz wału silnika motorcrafta-14.01
*łozysko igiełkowe podparcia wałka sprzęgłowego -14.01
*Pompa Abs kompletna -14.01
*kable zapłonowe motorcrafta-14.01
*łozysko oporowe schas -14.01
*zmiana płynu hamulcowego-14.01
*zmiana klocków tył na NK z czujnikami -14.01
*poduszka pod skrzynię nowa (zamiennik) -14.01
*kpl. kół zimowch 15" continentala ts790 -15.01
*wyposazenie ghia w miedzy czasie :P (lampki i inne )
*wkładki drzwi oraz zamek klapki paliwa -16.01
*Aku Bosch Silver 71Ah 680 A -15.01

Fotki tuż po zakupie :

To narazie tyle :) .
Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:40, w całości zmieniany 16 razy  

kondzio508 

Wysłany: |15 Lis 2009|, 2009 12:00   

Jako że złozyło sie swieto w srode (wolne w pracy) , naszło mnie na przeszczep wnetrza , zaczołem w niedziele 8.11 a skonczyłem w srode 11.11 zajeło mi to ok 20 godzin . z wymianą zapinek pasów bo od wieloryba nie podchodziły tak jak pisał Struna , wiec wymieniłem zanim zamontowałem fotele było łatwiej .

Dywan bezowy przed załozeniem został wyprany :): wszystko wyczyszczone ale i tak bede musiał jeszcze raz czyscic jak zakoncze wszystkie prace bo sie troche wybrudzil oprzy zakładaniu ;) kable od audio polozone :) zostało wygluszyc drzwi i takie tam :)

Zamalowałem ślady po spojlerze na tylnej klapie :) podłączyłem el. foteli przednich musiałem dłubac w fotelu kierowcy , poniewaz był tam moduł i fotel bez el. lusterek z pamiecią nie chciał działać . musialem wszystko porobić w nim po swojemu , siedzialem nad tym 6 godz , ale udało się :) fotel działa .

jeszcze w tym miesiącu wyleci na smieci wlot z maski .

na dzien dzisiejszy wyglada to wszystko tak :

wnętrze

co do wnetrza to zostało torszke szczegułów do roboty miedzy innymi ramka zegarów i ala drewno na listwie nawiewów . i podłączyć zapalinczke i oswietlenie na desce ponaprawiac po moim dłubaniu ;) ale choinka orzyła bo była pod deską obluzowana wtyczka od komuterka ;)

a z zewnatrz :

Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:41, w całości zmieniany 5 razy  

kondzio508 

Wysłany: |25 Sty 2010|, 2010 20:19   

Kolejne uaktualnienie tematu bordusia ;)

w Grudniu popołudniu 21-23 dostał odemnie tak :

- Lampki drzwi ghia .

- Głosnki na przód coprawda Alphardy ale dobrze grają jak dlamnie stracza 16cm .
- Wygłuszenie drzwi soudalem .

- 3 Stop z wielorasa anglika :) orginalne swieci swietnie . z 5 zarówkami ,dobrze ze nie ledy bo za szybko padają :P
- Białe kierunki przednie .
- Lampki ghia do wnetrz .
- Tubę basowa (ale to tak pod radio bo wzmaka nie bedzie ! ) niechce ze scorpio robić demo car ale lubie delikatne podbice basu .
- Lampki w nogi Ghia .

Potem autko stało około miesiąca tylko odpalane :(

a 12.01 wziołem się za swapa skrzyni biegów . zaczełem od robienia kanału najazdowego ;) z kumplem wymyśliliśmy coś takiego :

i nawet zdało to egzamin :) jak widać scorek z MSB :)

Wkoncu 14.01 wziełem sie za MSB -

fotki z prac :

przygotowywanie odłaczanie aku , kabelków z pod maski .

Odkrecenie osłony cieplnej z tych smiesznych blaszek .

test "kanału" :P

Wiązka od dizla MSb nie stety nie spasowała do mojego ponieważ ma inną wtyczkę . mk 2 ma wiekszą a mk1 mniejszą .

przy okazji wymiany skrzyni , klocków wymieniłem pompę (unit) hamulcową , wszystkie przewody poszły jak z płatka :)

dla ułatwienia odkreciłem sobie dwurórke od kolektora wydechowego coby mieć dostęp do skrzyni i pompy hamulcowej .

zamontowałem do łapy od MSB , nową poduszkę pod skrzynię , nie stety zamiennik bo nie miałem czasu czekać , najwyzej jak nie wytrzyma (myśle przezyje auto) wymienie jeszcze raz ;)

przygotowałem skrzynie do montażu , po drodze kupiłem n9 nie potrzebnie wsumie zrobiłem zniej przynajmniej wałek sprzęgłowy do centrowania tarczy :D , ale do rzeczy , do skrzyni mt 75 zalałem olej pozostały z automatu ktory kupowałem ,zamontowalem wybierak z dizla .uzrbroiłem skrzynie w łozysko wyciskowe schasa

otwór do wlewania oleju w mt 75

Wziełem sie za wiązke , jej przeróbke z ASb na MSB a oto efekty

Zwaliłem skrzynię automat z autka :

Dorobiłem wałek sprzegłowy z n9 - do centrowania tarczy :)

Zamówiłem w sklepie , łozysko igiełkowe 21/15/16 i poduszke pod skrzynie od sierry pasuje . bo na opakowaniu pisało sierra ;) .

łozysko wygląda tak :

W miedzy czasie wyjołem z zasp cześci moją starą skrzynkębezpieczników i przłozyłem zworkę w miejsce przkaznika XII tak jak fabryka to dała ;)

Przygotowałem koło zamachowe do montażu bo w ciągu roku troszkę nalotu rdzy miało ale papier scierny drobny i dało sie przywrócić blask ;)

Odpiełem węze z chłodnicu od automatu , koljnym etapem było zaślepienie otworu po weżyku do modulatora w przepustnicy :)

Różnica we wtyczkach od Mk2 a mk1 w wiazce od skrzyni

odpiecie wiązki od kd :

Montaż koła zamachowgo :) 2 x :P bo zapomniałem daćpod sróby podkładki takiej okrągłej , ale jako ze jak sie za cośwezmę to zawsze robięstarannie (prawie :P ) to odkreciłem jeszcze raz i dałem tą podkładke .

Wbiłem łozysko igiełkowe w wał .

musiałem dorobić srubki pod podpore MSB bo asb ma niesymetryczną i troszkę dalej niż MSB .

załozyłem linkę sprzegła orginalną forda (jest najlepsza ! )

Sprzęgiełko motorcrafta czekało na montaż :)

jako ze zmieniałem pompę od ABS-u to miałem odkrecone te same sruby do pedałów odrazu zainstalowałem je oczywiscie ze sprawnym samonapinaczem :)

przyszedł czas na montaż sprzęgła :

Oczywiscie jako ze zawsze praktykuje juz powstałe metody :P dorobiłem wczesniej walek do centrowania tarczy i sobie go uzyłem :)

Przy okzaji grzebania sie pod spodem wziołem sie za progi a dokładnie za ich konserwacje :) (lepiej zapobiegać niż leczyć :P )

Poszła cortina F na rdzę gdzie jakies centki były , potem podkład antykorozyjny i na to farba nawierzchniowa dekoralu a na to konserwacja w postaci Bit guma :)

załozyłem skrzynię , rozrusznik , zalałem nowy olej forda 10w40 oraz filtr motorcrafta z zaworkiem .

Na koniec prac , zjechałem z stanowiska :P i odpowietrzyłem hamulce oraz zmieniłem klocki na NK z czujnikami . , załozyłem kpl. kół zimowych z oponami Continentala ts790 (sprawują sie wysmienicie )

i mała sesyjka po ukonczeniu prac ;)

teraz kolej na el. szyberek , osłony cossa pod maskę , lusterko w osłonie przeciw słonecznej z podswietlaniem , el. szybki z tyłu , halogeny przednie orginalne , kołpaczki :P i siłowniki maski z mk3 :) Aha i dziś wymieniłem jeszcze wkładke zamka z klapki wlewu paliwa poniewaz coś szwankowała , a ze miałem akórat idealną to sobie wmontowałem z 2 kluczami musze jezdzic ale przynajmniej otwieram kluczem wlew ;)

To na tyle ;) w wolnej chwili przygotuje opis jak przerobić ASB na MSB do działu warsztat .
Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:41, w całości zmieniany 3 razy  

kondzio508 

Wysłany: |29 Sty 2010|, 2010 17:17   

Dziś miałem chwilę czasu to postanowiłem poszukać wiązki do kompa spalania i chyba znalazłem , oraz zamontowałem podswietlany daszek przeciwsłoneczny z wieloryba oraz lampke ghia drugą na przód . a tak to wygląda :D

.
Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:42, w całości zmieniany 2 razy  

kondzio508 

Wysłany: |11 Mar 2010|, 2010 19:13   

Autko dostało odemnie w prezęcie nówke tłumik srodkowy oraz końcowy , i w miejsce rury za katy co stworzył poprzedni właściciel poszedł orginalny pusty katalizator od dohc :) wkońcu cisza z tłumika i czuć moc autka , bo jak dzióry w układzie wydechowym to jakoś mocy mi brakuje :P

Na dniach zmieniam kabelki WN na boscha silcone power , swieczki na briski , oraz kopółke i palec rozdzielacza :)

Podłoga i ogólnie caluteniki spód dostał nową konserwację , zbiornik paliwa również , teraz czas na wnęki kół noi szykuję alu , narazie czyszczę zeby lśniły potem polerowanie pastą G3 , przyjdzie pora to montaż , jeszcze w kwietniu biorę sie za zawieszke przednią oraz tylne amorki bo juz mają pomału dość naszych Polskich dziór :D zawędrują nowe końcówki kierownicze,wahacze przód , poli , oraz zbieżność .

To narazie chyba tyle ;)

Fotki po moich zabiegach po niedzieli :)
Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |10 Kwi 2010|, 2010 19:42, w całości zmieniany 4 razy  

kondzio508 

Wysłany: |9 Maj 2010|, 2010 09:20   

Autko w kwietniu dostało alu letnimi oponkami i przy okazji podmalowałem zaciski na chrom wymyte alu od srodka , wymyłem wnętrze . Miałem wystawiać na aledrogo ogłoszenie ale jako ze Tato sie przejechał scorupką i mu sie spodobało jezdzić bo juz jedno scorpio miał , to postanowił odkupić odemnie scorupkę :( ja sie ciesze ze jeszcze nie raz bede mógł ją sie przejechać ,a Tato kupił doinwestowany i zadbany samochód z instalacją gazową ,uno idzie do żyda zostaje u Ojca scorpio i espace , ja już ujezdzam kota :P ale o tym juz w odpowiednim dziale do tego jak przyjdzie pora :)

ostanie fotki za mojej kadencji ze scorpio :

to chyba na tyle ;)

kondzio508 

Wysłany: |22 Lis 2010|, 2010 21:07   

auto na sprzedaz jak ktoś zaintereswoany prosze na PW .

co do wymian czesci , ostanim czasem zmienione :
wahacze przód febi +tuleje na cossa , olej+filtr , zaworek , dzis dostał nowe badanie tech. aktualne na rok. , oc do kwietnia ,2 kpl. kół letnie na alu oponki ładne w dobrym stanie , zimówki 15+kołpaki continentale ts790 . w zacnym stanie, ogólnie w auto sie wsiada i jezdzi , zaworek zrobiony. na wszystko paragony i faktury , jeszcze w pazdzierniku nowe koncówki i zbieżnośc zrobiona . nówka krokowy kupowany w lipcu tego roku oraz tłumik srodkowy na gwarancji jeszcze . zmieniany w marcu 2010 .

cena jak stoi 3000 PLN.

spalanie gazu ok 9,5 L !! gaz w kole wazny 5,5 roku . wszystkie papiery do auta są .
Ostatnio zmieniony przez kondzio508 |22 Lis 2010|, 2010 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

kondzio508 

Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 13:19   

Ufff , autko zostaje :) okazji za 1,5 K niech szukają na złomie a nie w ładnych i dobrych autach .... w niedziele padł aku ,dzis bez ładowania zaszedłem odpaliłem bez problemu i cyka jak zegarek :)

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 14:20   

Kondzio, przejdź sie do apteki...Pani magister poproszę test ciążowy.

kondzio508 

Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 17:03   

Jankes, O co Tobie chodzi ??? zmienia się sytuacja , ponieważ nie ma chetnych za 3 K na auto , wiec za grosze typu 1,5 K nie sprzedam bo nie musze , za groze dobrego auta nie oddam ...

co do 2,9 to był wsumie głupi pomysł bo hla to za dużo dlatego dałem sobie siana ...

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 18:08   

Mi o nic...tylko zmieniasz zdanie jak bez obrazy baba w ciąży.
Jak dobry to trzymaj, utrzymuj w idealnym stanie i tyle, niestety nawet części kasy włożonej nie odzyskasz.

kondzio508 

Wysłany: |3 Gru 2010|, 2010 18:37   

Jankes napisał/a:
Mi o nic...tylko zmieniasz zdanie jak bez obrazy baba w ciąży.

A szłyszałeś powiedzenie "tylko świnia zdania nie zmienia " :P ;)

zobaczyłem ile mozna wziąść i ile dają i zrezygnowałem ...

kondzio508 

Wysłany: |10 Gru 2010|, 2010 20:13   

Autko dostało odemnie na gwiazdkę prezent w postaci przeróbki tłumika i zastąpienie pustych katów , tłumikiem przelotowym :)

Wraz z modyfikcją tłumika doszły nowe uszczelki portek i kolektora wydechowego .

Na zdjeciu widać jak dmuchało przez uszczelke . własnie skonczyłem przedchwilą montaż tłumika i chodzi bardzo fajnie , przedewszystkim cicho :)

Kornell
[Usunięty]

Wysłany: |12 Gru 2010|, 2010 19:52   

ehhh gdyby było bliżej bym go przygarną za cene która jest.. :|

kondzio508 

Wysłany: |12 Gru 2010|, 2010 19:55   

hym a czemu mówisz ze daleko ? wsiadasz w pociąg podjezdzasz do mnie , ogladasz , piszemy umowe i wracasz bez najmniejszych przeszkód pod dom .

Odpowiedz do tematu