|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Przewody WN do cossa BOB |
| Autor |
Wiadomość |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
|
Wysłany: |12 Lut 2009|, 2009 12:39 Przewody WN do cossa BOB
|
|
|
Witam!
Jak wiadomo kable do cossa są bardzo drogie (u mnie po 98zł za szt.)... padły mi 4,5,6... miały przebicia. Bardzo dobry pomysł podsunął mi Struna, otóż do cossa pasują kable od mondeo 2,5 V6... ja potrzebowałem te dłuższe i od mondeo one idealnie pasują, mają takie same mocowania na cewkę i podobne na świecę tylko są trochę dłuższe, w komplecie są takie plastikowe 3 gniazda w których można spiąć po 3 przewody. Kable można kupić na allegro i w ASO są łatwo dostępne a co najważniejsze w rozsądnej cenie... ja za swoje w ASO dałem 170zł. Pakowane są po 3 szt... czyli stronami, lewa - prawa. Nie wiem jak przedstawiają się długości 1,2,3 więc nie wiem czy podejdą. Mam nadzieję że komuś też się przyda ta rada. Później zamieszczę fotkę tak to u siebie mam założone.
[ Dodano: |12 Lut 2009|, o 12:50 ]
Fotki:
 |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |12 Lut 2009|, 2009 14:54
|
|
|
| robkom napisał/a: | | Bardzo dobry pomysł podsunął mi Struna | zrbiliśmy z Toymanem testy na używanych kablach od mondeo, zarówno jako jak i mój kos przeszedł testy pomyślnie, dlatego też ja zdecydowałem się na zakup nówek, podczas gdy Toyman nadal katuje te używki z pozytywnym skutkiem.
| robkom napisał/a: | | Nie wiem jak przedstawiają się długości 1,2,3 więc nie wiem czy podejdą. | nie podejdą, to też zbadaliśmy. Jeden kabel będzie za krótki ( o czym zresztą przecież Ci powiedziałem przez telefon ) Dlatego też należy zakupić dwa lewe ( długie ) komplety od mondeo 2.5 V6, Oczywiście wtedy numeracja kabli na prawej sekcji będzie nieadekwatna ale to jakby nie o numerki na kablach chodzi tylko o skuteczność działania
Ja już ponad miesiąc jeżdżę na mondeowych i jestem bardzo zadowolony.
W wolnej chwili też walnę fotki jak to u mnie jest - u mnie jest wszystkie 6 sztuk od MDO, jakoś nie lubię mieszać kabli. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |13 Lut 2009|, 2009 11:20
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | zostane betatesterem takiego zestawu 6szt... | ja już betatestowałem używki teraz używam nowe, jest git.
BTW, na przykładzie niedopatrzenia kolegi robkom, podczas montażu wtyczek na świeczki - dobrze się trzeba przyjrzeć i przysłuchać czy aby na pewno siadło poprawnie (terminal ma kliknąć po wskoczeniu na świecę ). U niego nie siadło i już jęczał że to kiła i że po co to kupił i że będzie reklamował - poprawił jak trzeba i śmiga |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |13 Lut 2009|, 2009 11:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robkom

Auto: Omega '98 MV6 nivo
|
Wysłany: |13 Lut 2009|, 2009 11:35
|
|
|
| Struna napisał/a: | | BTW, na przykładzie niedopatrzenia kolegi robkom, podczas montażu wtyczek na świeczki - dobrze się trzeba przyjrzeć i przysłuchać czy aby na pewno siadło poprawnie (terminal ma kliknąć po wskoczeniu na świecę ). U niego nie siadło i już jęczał że to kiła i że po co to kupił i że będzie reklamował - poprawił jak trzeba i śmiga | święta racja... już łzy w oczach miałem i żona na mnie z kijem że znów kasę wydałem a tu jeszcze gorzej niż było ... .. a to dlatego że oryginalne kable mają takie poszerzenie na końcu fajki, dzieki któremu kabel nie wejdzie obok świecy, od mondka mają wąską końcówkę i jeden mi się wśliznął obok świecy.. silnik głupiał, iskry skakały po przewodach. |
_________________ Jest:
Omega '98 B 3,0 MV6 ASB TECH, HANA, GOLD
Vectra B 1,6 '96 LPG
Były:
MK3 Coss '98 Ghia AGIS |
|
|
|
 |
KubusWariat

Auto: Scorpio Cossi, '93, srebrna hbta :D
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 14:20
|
|
|
| ciekawe cyz podejda pod BOA??? |
_________________ cosworth BOA |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 15:00
|
|
|
| KubusWariat napisał/a: | | ciekawe cyz podejda pod BOA??? | jak z boa do boba pasi to czemu nie ale i tak byłem pierszy z tymi kablami od mondeo |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 16:27
|
|
|
Panowie, a dlaczego wy się męczycie w testy - pasują, nie pasują, zestaw lewy, zestaw prawy? Przecież NGK wypuszcza idealne kable w cenie ok. 260 zł za komplet. Idealnie pasują, jak oryginalne Motocrafty. Mają takie same długości, takie same mocowania na cewkę, świecę i...numeracja jest adekwatna Ja takie kupiłem z dobry rok temu i nie mam żadnych problemów jeśli chodzi o zapłon. No i chyba wychodzi taniej (170 płacicie za 3 szt. od Mondeo, to za 6szt. 340, dobrze myślę?) |
_________________ Będzie: Aston Martin DB12 Volante
Był: Ford S-Max MSB 2.5L 220KM
Był: Ford Scorpio Cosworth ASB 2.9L 24V 195KM |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 16:47
|
|
|
| no dobra, ale tu masz kable oryginalne motorkrafta, a nie jakieś NGK |
|
|
|
 |
maross442 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 17:08
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | ale tu masz kable oryginalne motorkrafta, a nie jakieś NGK |
Powiem tak - choć rzecz się tyczy Deohaca w moim przypadku - wcześniej w Scorpio były własnie NGK , zostały zamienione na motorcrafty od razu ze świeczkami - też motorcraft i różnica jest , NGK są takie szmelcowate moim zdaniem . Zapytacie jaka różnica ? jak były NGK i duży deszcz a pokrywy silnika brak to była tragedia , zalało przewody i się wogóle nie dało jechać - a pech pechem wtedy była to podróż w nieznane mazurskie wsie - teraz są motorcrafty , deszcz nie deszcz , śnieg nie śnieg , jedzie równo bez zająknięcia ale to może tylko moje takie spostrzeżenie
Co oryginał to oryginał moim zdaniem , a w przypadku takiego silnika jak Cossworth w szczególnośći , bo w deohacu to jeszcze można "podziadować" i na NGK jeżdzić
Oczywiście bez obrazy dla tych co jeżdzą bezproblemowo na NGK |
| Ostatnio zmieniony przez maross442 |14 Lut 2009|, 2009 17:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 17:10
|
|
|
| Myślę ze pierwsze dwa posty z tego tematu można by przenieść do Warsztatu, niech zostanie dla potomnych. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 18:51
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | no dobra, ale tu masz kable oryginalne motorkrafta, a nie jakieś NGK | - bardzo dobra firma ale do boba to tak pasi jak ,,, ech ,jakoś to daje się zamontować ale pasi byle jak |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
KubusWariat

Auto: Scorpio Cossi, '93, srebrna hbta :D
|
Wysłany: |15 Lut 2009|, 2009 15:12
|
|
|
niestety ale jednak PWN NGK a Motorcraft pod silnik BOA roznia sie... Prosze spojrzec pod nasadki na cewke kazdego z tych przewodow. Blaszane 'konektory' (- element dochodzacy do stykow cewki) Motorcrafta sa niestety dluzsze niz te w przewodach NGK
Osobiscie nabylem przed rokiem NGK, jednak w najblizszym czasie bede sie musial pokusic o przewody z Mondeo... |
_________________ cosworth BOA |
| Ostatnio zmieniony przez KubusWariat |15 Lut 2009|, 2009 15:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

|
Wysłany: |15 Lut 2009|, 2009 16:28
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | po co tak wciskasz te ngk jak do bob akurat srednio sie nadaja | A co to bob jest tak wspaniały, że tylko na motocraftach chodzi? Przecież to akurat pod kątem układu zapłonowego bliźniaczy silnik boa. Więc nie rozumiem.
| maross442 napisał/a: | | NGK są takie szmelcowate moim zdaniem | nooo jak Ty bez maski jeździsz, to czemu się dziwisz każde będą źle chodzic. A poza tym pewnie na jazdę bez maski założyłeś specjalnie nowe NGK, hm? | KubusWariat napisał/a: | | Blaszane 'konektory' (- element dochodzacy do stykow cewki) Motorcrafta sa niestety dluzsze niz te w przewodach NGK | ale kolosalna różnica.wpływa to na pracę silnika?bo ja nie widzę różnicy, a skoro nie wida różnicy to po co przepłacac????
Ludzie co wy macie takie nastawienie? BOB to cudo??? I musi miec oryginalne, tak?
Może wasze problemy z przewodami biorą się stąd, że stosujecie zwykłe, a nie platynowe świece do waszych cudnych bobów? No nieeee, nie wierzę, do takiego auta oszczędzacie? hehehe...
[ Dodano: |15 Lut 2009|, o 16:31 ]
| Jankes napisał/a: | | no dobra, ale tu masz kable oryginalne motorkrafta, a nie jakieś NGK | a co to znaczy jakieś? NGK to bardzo dobra firma, zawsze w każdym aucie stosuję jej produkty i nie widzę róźnicy. Tylko ostatnio założyłem świece Motocraft i tak samo jeździ - wcale nie lepiej.
[ Dodano: |15 Lut 2009|, o 16:35 ]
| maross442 napisał/a: | Co oryginał to oryginał moim zdaniem , a w przypadku takiego silnika jak Cossworth w szczególnośći , bo w deohacu to jeszcze można "podziadować" i na NGK jeżdzić | Ale akurat w tym przypadku zbędny wydatek - NGK w zupełności spełniają te same wymogi jakościowe. Co innego np. wahacz, czy też element blacharki - tu nie warto oszczędzac. |
|
|
|
 |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |15 Lut 2009|, 2009 16:42
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | no dobra, ale tu masz kable oryginalne motorkrafta, a nie jakieś NGK |
akurat do BOBa NGK nie pasuja, kiedys komus z forum chcialem dopasowac i byla masakra.
a co do Motorcrtaft<>NGK to coz.... wole NGK bo jest to poprostu firma produkujaca naprawde wysokiej klasy czesci(czesto rowniez robila dla Motorcrafta) a sa czasami tansze niz MC(chociaz bywaja wyjatki jak do mojego starego 2,4 gdzie NKG bylo drozsze niz MC
wiec jesli mam wybierac lepsza i tansza czesc to wezme NGK a nie przeplace za MC tylko dlatego ze ma znaczek
przeplacic za MC tylko po to zeby pozniej zobaczyc gdzies maly znaczek NGK, czy Lucas(na jakis klockach to jest przegiecie. |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
| Ostatnio zmieniony przez sobolaqe |15 Lut 2009|, 2009 16:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jaroz
Tylko Cossi

|
Wysłany: |15 Lut 2009|, 2009 19:28
|
|
|
No i to mi się podoba Piotrek |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |