|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kombi otwieranie klapy bagażnika |
| Autor |
Wiadomość |
orion_3 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lut 2009|, 2009 13:04 Kombi otwieranie klapy bagażnika
|
|
|
Na wstępie chciałem powitać wszystkich forumowiczów. Jestem czytającym od roku forumowiczem i do tej pory znajdywałem bez problemu rozwiązania moich problemów ze skorupką więc nie generowałem postów lecz na dzień dzisiejszy potrzebuję rozwiązania problemu otwierania klapy bagażnika.
Mianowicie Uszkodzony został zamek i nijak nie mogę otworzyć z kluczyka ( brud, uszkodzenie mechaniczne - nie wiem). Przekręcenie kluczyka nie powoduje reakcji ( brak jakiegokolwiek kliku, czy czegokolwiek).
Korzystając z sugestii forum jestem na etapie rozebranej tapicerki i zidentyfikowania przycisku do otwierania alektrycznego. Naciskam ( oczywiście od środka ) działa, otwiera .
Chciałbym sobie oszczędzić jazdy z drugim kluczykiem ( po wymianie zamka więc stwierdziłem, niech będzie otwieranie na guzik ( pilota niestety brak). Najlepiej byłoby kupić pilota ( może ktoś zlokalizował zamiennik) wprogramować i po kłopocie. Drugi pomysł: w związku z faktem iż mam pełną elektrykę wystarczyłoby zlokalizować przewody które biegną pod maskę silnika do centralki sterowania i podpiąć sobie przycisk w środku samochodu.
I tu proszę o pomoc: czy ktoś może ma schematy lub pomógłby mi zlokalizować te dwa/trzy przewody od mikro przełącznika abym mógł porostu podłączyć guzik na desce/ w podłokietniku ? Oczywiście kombinuję gdzie mógłbym umieścić guziczek przy klapie ale bez wiercenia się nie obędzie a jak sobie pomyślę o ciągnięciu przewodów przez cały samochód to na tym sniegu/mrozie nie bardzo mam wene ;/
pozdrawia serdecznie i z góry dziękuję za sugestie |
| Ostatnio zmieniony przez orion_3 |15 Lut 2009|, 2009 13:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
|
Wysłany: |16 Lut 2009|, 2009 18:02
|
|
|
| Dobry pomysł z tym dodatkowym pstryczkiem. Trzeba zdobyć opis pinów sterownika centralnego zamka. |
_________________ 2.0 CL '87
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |16 Lut 2009|, 2009 20:29
|
|
|
wyjście plusa na otwarcie zamka w MK2 kombi to na wtyczce białej od alarmu pin nr nr 9, kabel koloru biało czerwonego.
Sygnał masowy na uruchomienie otwarcia zamka, idący od przycisku na klapie, to kabel wchodzący w 26 pinową wtyczkę na 26 pin, koloru nie znam.
[ Dodano: |16 Lut 2009|, o 20:31 ]
ja u siebie mam włącznik na drzwiach, plus biore od szyb, czyli zawsze, jak mam sterowanie szybami, mogę również otworzyć klapę. Otwieranie z pilota mam przez centralkę masą, czyli sygnał na dużą wtyczkę. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |