$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kombi otwieranie klapy bagażnika
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kombi otwieranie klapy bagażnika
Autor Wiadomość
orion_3
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lut 2009|, 2009 13:04   Kombi otwieranie klapy bagażnika

Na wstępie chciałem powitać wszystkich forumowiczów. Jestem czytającym od roku forumowiczem i do tej pory znajdywałem bez problemu rozwiązania moich problemów ze skorupką więc nie generowałem postów lecz na dzień dzisiejszy potrzebuję rozwiązania problemu otwierania klapy bagażnika.
Mianowicie Uszkodzony został zamek i nijak nie mogę otworzyć z kluczyka ( brud, uszkodzenie mechaniczne - nie wiem). Przekręcenie kluczyka nie powoduje reakcji ( brak jakiegokolwiek kliku, czy czegokolwiek).

Korzystając z sugestii forum jestem na etapie rozebranej tapicerki i zidentyfikowania przycisku do otwierania alektrycznego. Naciskam ( oczywiście od środka ) działa, otwiera :) .

Chciałbym sobie oszczędzić jazdy z drugim kluczykiem ( po wymianie zamka więc stwierdziłem, niech będzie otwieranie na guzik ( pilota niestety brak). Najlepiej byłoby kupić pilota ( może ktoś zlokalizował zamiennik) wprogramować i po kłopocie. Drugi pomysł: w związku z faktem iż mam pełną elektrykę wystarczyłoby zlokalizować przewody które biegną pod maskę silnika do centralki sterowania i podpiąć sobie przycisk w środku samochodu.
I tu proszę o pomoc: czy ktoś może ma schematy lub pomógłby mi zlokalizować te dwa/trzy przewody od mikro przełącznika abym mógł porostu podłączyć guzik na desce/ w podłokietniku ? Oczywiście kombinuję gdzie mógłbym umieścić guziczek przy klapie ale bez wiercenia się nie obędzie a jak sobie pomyślę o ciągnięciu przewodów przez cały samochód to na tym sniegu/mrozie nie bardzo mam wene ;/

pozdrawia serdecznie i z góry dziękuję za sugestie
Ostatnio zmieniony przez orion_3 |15 Lut 2009|, 2009 13:05, w całości zmieniany 1 raz  

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |16 Lut 2009|, 2009 18:02   

Dobry pomysł z tym dodatkowym pstryczkiem. Trzeba zdobyć opis pinów sterownika centralnego zamka.
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |16 Lut 2009|, 2009 20:29   

wyjście plusa na otwarcie zamka w MK2 kombi to na wtyczce białej od alarmu pin nr nr 9, kabel koloru biało czerwonego.
Sygnał masowy na uruchomienie otwarcia zamka, idący od przycisku na klapie, to kabel wchodzący w 26 pinową wtyczkę na 26 pin, koloru nie znam.

[ Dodano: |16 Lut 2009|, o 20:31 ]
ja u siebie mam włącznik na drzwiach, plus biore od szyb, czyli zawsze, jak mam sterowanie szybami, mogę również otworzyć klapę. Otwieranie z pilota mam przez centralkę masą, czyli sygnał na dużą wtyczkę.

Odpowiedz do tematu