|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
manualna klima |
| Autor |
Wiadomość |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Pomógł: 66 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lis 2006 Skąd: katowice
|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 09:08 manualna klima
|
|
|
Jak zwykle przed sezonem zaczynaja sie klopoty lub niedogodnosci
Klima w zeszlym roku chlodzila normalnie,teraz po zimie( uruchamiana raz na tydzien) sprezarka dziala,ale nie zalacza sie wentyl na chlodnicy( ten z przodu) i mam wrazenie ,ze raz chlodzi mocno,a raz mam mnie gdzies i leci normalne powietrze.
Wentylator sprawny,sprezarka sie zalacza ,ale pracuje non stop bez przerw
Czy przyczyna jest w malej ilosci czynnika i malym cisnieniu w ukladzie czy moze jakies inne cuda sie wydazyly,ktore naraza mnie na koszty?
Ostatni raz calkowity przeglad klimy,remont sprezarki,nabicie od nowa byl robiony dokladnie 2 lata temu. |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
|
|
|
 |
kat

|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 09:15
|
|
|
| jest oczko,widze zielony czynnik,mam wrazenie ze babelkow nie widze,chociaz sie moge mylic |
|
|
|
 |
kat

|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 09:30
|
|
|
i to bym chcial potwierdzic,bo wydac kase u klimiarza jest latwo
a moze po prostu jestem przewrazliwiony,ale lubie miec wszystko sprawne w aucie,a akurat o klimie to mam mierne pojecie |
| Ostatnio zmieniony przez kat |23 Kwi 2009|, 2009 09:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kat

|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 10:09
|
|
|
| w takim razie zostalem uspokojony i dzieki za wyklad |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 11:40
|
|
|
wentyl załączany jest na dwa sposoby:
1. Nadciśnieniowo - znaczy jeśli ciśnienie w układzie klimy wzrośnie powyżej progu załączenia to wtedy prespostat odpala wiatrak.
2. Temperaturowo - jako wspomożenie głównego układu chłodzenia ( u Ciebie wisko ). Na chłodnicy masz czujnik, jak temperaturka na nim wzrośnie to on też umie odpalić wiatraka klimy.
Sprawdzić działanie wiatraka możesz poprzez odpięcie wtyczki od presostatu i zwieranie pinów w pionie. Jedne załączają sprężarkę, drugie wiatrak.
I tyle. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 11:42
|
|
|
| lub wtyczke od czujki przy chlodnicy. ale metoda powyzej latwiejsza. |
|
|
|
 |
kat

|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 12:08
|
|
|
jak podlaczam bezposrednio wiatrak do aku przez kablownie to dziala,ale jak sprawdzalem to na wtyczce z wlacznika w chlodnicy to sie nie ruszyl stad rowniez moj niepokoj
po zimie wentyl byl troche zblokowany i spalil bezpiecznik,ale rozruszalem go, podlaczylem na krotko na 15 minut i sie zrobil ok.
Sprawdze jeszcze na wtyczce od presostatu
Bezpiecznik z wentyla jest caly
Wisco mam sprawne ,w te cieple dni nawet o 2 mm mi nie podskoczyla na wskazówce wiec wentyl jako pomoc dla niego sie raczej teraz nie zalaczy |
| Ostatnio zmieniony przez kat |23 Kwi 2009|, 2009 12:09, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kat

|
Wysłany: |23 Kwi 2009|, 2009 12:37
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | wtyczka na chlodnicy otpala tylko mase, plus jest z malej skrzynki, czyli zeby spr wiatrak na tej wtyczce z chlodnicy musisz zmostkowac piny, jak mniemam tak robiles? |
tak
no i wyjasnione
wtyczka od wentyla ta gruba na dwa piny nie łączyła,troche przysmazona w srodku jest bo wentyl w zime zastalo i jak mial ruszyc to spalilo bezpiecznik i przytopilo wtyczke
w sobote troche wolnego to sobie podlubie
wszystkim dziekuje za elektryczne rady dla elktrycznego lajkonika |
| Ostatnio zmieniony przez kat |23 Kwi 2009|, 2009 19:54, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |24 Kwi 2009|, 2009 09:45
|
|
|
| to, ze wentyl nie startuje o niczym, jak pisano, nie świadczy. brak efektu chłodzenia może wynikać zarówno z pracy de-ice - prawidłowo, lub małej, nie nominalnej, ilości czynnika i zrywaniu strugi ciekłego czynnika - można spojrzeć wtedy we wziernik. czynnik jest bezbarwny, zielony moze być olej, ale jego we wzierniku nie powinno być . |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |