|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
jak założyć tempomat w mkII? |
| Autor |
Wiadomość |
trabik78 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lut 2009|, 2009 00:59 jak założyć tempomat w mkII?
|
|
|
w temacie :
http://ford-scorpio.pl/fo...er=asc&start=15
znalazłem taką wzmiankę | Struna napisał/a: | | Tempomat też był dokładany na podstawie schematu z TIS-a, | - i wreszcie mam jakiś ślad!!!!
ponieważ temat może się okazać komuś jeszcze pomocny, to jednak zdecydowałem się założyć nowy temat ( jeśli "zaśmiecam" to proszę o wybaczenie i przeniesienie)
a teraz do rzeczy:
zakładam właśnie tempomat do mojego mkII, ale okazało się że nie mam się gdzie w aucie wpiąć z wiązką od niego... ( a miało być fajnie-glx...)
doszedłem do wniosku że muszę w aucie "dorzeźbić" kawłek wiązki dla zasilenia tempomatu. też mam tis '94 i nic
dlatego proszę:
Struna - mógłbyś mi zapodać ze schematu pod co mam "podłączyć" się z wiązką od tempomatu ( wtyczka: 8 pinowe"jajo" - tempomat z mkII '93) - please
[ Dodano: |13 Lut 2009|, o 01:51 ]
Struna albo ktoś inny oczywiście |
| Ostatnio zmieniony przez trabik78 |14 Lut 2009|, 2009 15:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Lut 2009|, 2009 21:10
|
|
|
| haynes |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
trabik78 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 15:08
|
|
|
u haynesa znalazłem tylko że wyłącznik klaksonu jest sprzężony z tempomatem (chodzi o guziory) i to ma być pod przekaźnik klaksonu... jednak w samym schemacie taśma od kierownicy ma już tylko dwa przewody a w tempomacie musi mieć trzy (wiązka biegnąca po kolumnie kierownicy u mnie ma trzy przewody choć klakson od starej kierownicy miał oczywiście tylko dwa). kilka stron schematów z haynesa mam (pewnie jak większość z was) "rozmazane" i być może na nich akurat jeszcze coś bym znalazł...
u etzolda schematy mam czytelne (i z polskim opisem) ale
guziory wyglądają tak samo jak u haynesa (kwestia klaksonu)
tempomat pojawia się jeszcze we trzech miejscach, ale np. jest dla mnie zupełnie nie jasne wspólnie z podświetleniem (komputerka spalania) pod przekaźnik postojowych???
no prawie rozumiem zasilanie poprzez przekaźnik klaksonu (ale co z tymi guziorami)
rozumiem że pod zespół przekaźnika prędkości,
że coś tam pod wyłącznik świateł wstecznego
ale jak to do choroby popodłączać?
moja wiedza jest taka:
- mam 8 pinów które muszę popodłączać w auto
- gdzieś muszę dać masę
- gdzieś muszę dać jakieś +12v ( z aku, czy ze stacyjki?)
- gdzieś muszę dać VSS
- gdzieś muszę dać to coś od przekaźnik klaksonu
- gdzieś muszę dać coś tam w związku czujnikami na pedałach
powiedzmy że jak porównam kolory kabli z wiązki od tempomatu z tymi ze schematów (opisanymi jako "coś tam ... tempomat") i to się będzie pokrywać to będę miał podłaczone 5 pinów. czy przy tym nie spalę jakiegoś bezpiecznika, modułu od tempomatu lub eecIV to bym prosił aby mi ktoś mądrzejszy ode mnie powiedział...
no i zakłądając że powyższe myślenie jest prawidłowe, to co musi być podane na pozostałe 3 piny?
wiem, że tempomat w mkIII jest inny. ale skoro ten temat jest Wam bliższy, to proszę o dyskusję która być może do czegoś doprowadzi |
|
|
|
 |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Lut 2008 Skąd: Białystok
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 18:15
|
|
|
| UP |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |14 Lut 2009|, 2009 18:46
|
|
|
| poszło na e-maila. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |