$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - A może ktoś z warszawy ma ochotę 'pobawić się' w mechanika?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
A może ktoś z warszawy ma ochotę 'pobawić się' w mechanika?
Autor Wiadomość
stachu 
511 99 1234

Auto: Alfa 156 2.4 JTD
Wysłany: |12 Gru 2008|, 2008 23:43   A może ktoś z warszawy ma ochotę 'pobawić się' w mechanika?

Sprawa ma się tak:

mam około tydzień czasu.

Muszę zdobyć części (dam radę sam) po czym zrobić, co trzeba - a tu pojawia się problem.

W warszawie mam tylko 2 dobre wkrętaki, a do nich parking w błotku, komplet kluczy z reala za 10zł i stare ciuchy żeby zmieścić się pod auto jako-tako w sprawach ostatecznych.

Miło byłoby jednak gdybym całość napraw (w zasadzie profilaktycznych) mógł robić na kanale, z dobrymi narzędziami i pod okiem kogoś, kto ma doświadczenie w tej kwestii.

A zrobić trzeba (2.0 16V):

rozrząd - napinacze, ślizgi i może łańcuch też?
zaworek na pompie oleju - wiadomo, potrzebny klej do gwintów, dobre klucze, być może konieczna będzie wymiana pompy;
kolektor wydechowy wymienić (pęknięty)

Jestem w stanie zapłacić, odwdzięczyć się albo cokolwiek, byle tylko nie jechać w trasę z silnikiem co do którego się boję (słusznie czy nie?), że może umrzeć.

A druga sprawa, namiary na dobre sklepy z oryginalnymi częściami w Warszawie też by się przydały, co prawda będę o to męczył Julka ale to już nie dziś, a chciałbym może i wcześniej mieć rozeznanie...

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Gru 2008|, 2008 11:49   

gadaj z Julkiem.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Gru 2008|, 2008 12:38   

nie umrze :) silnik :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

paul25r
[Usunięty]

Wysłany: |13 Gru 2008|, 2008 20:05   

http://www.ewcar.istore.p...=00&lang=pl-pln

w Warszawie, sprawdzone oryginalne chyba niedrogie jak na czesci do Wieloryba ;-) byl ABS Car ale juz do naszych nie sprowadzaja

stachu 
511 99 1234

Auto: Alfa 156 2.4 JTD
Wysłany: |13 Gru 2008|, 2008 22:02   

Dzięki.

Zaworek to muszę jakoś zmęczyć przed wyjazdem, cały czas jest generalnie słabe ciśnienie. Rozrząd już na spokojnie, myślę że sie uciszy jak tylko smarowanie będzie chociaż jak w sierce.
Ostatnio zmieniony przez stachu |13 Gru 2008|, 2008 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

Julek 
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Wysłany: |13 Gru 2008|, 2008 23:07   

stachu, ja niestety nie jestem ani czasowy, ani umiejętności nie posiadam w kierunku serwisowania cudzych aut. Co do rozrządu i ogólnie prac nad wielorasem - daj to komuś ogarniętemu. Lepiej pojeździć z zaworkiem odkręconym miesiąc więcej, niż z przestawionym przez jakiegoś mechanika-żukowała rozrządem pół roku.

Jeśli chcesz pojeździć tym samochodem dłużej, to odłóż trochę kasy, jeździj na razie bo na pewno nie eksploduje od tego, a skontaktuj się z Antkiem (Łódź), Myszą (Płock) - ogarną co trzeba, a przede wszystkim nie popsują 10 rzeczy naprawiając jedną. Niestety na terenie warszawy nie jestem w stanie polecić nikogo.

Zrobisz jak uważasz, ale jeśli ktoś zacznie serwisować to autko młotkiem to pójdziesz w koszty - to nie jest już taka prosta historia jak ścierka i drut nie zawsze tu pomoże...

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |14 Gru 2008|, 2008 12:03   

stachu jest w wawie taki kolega Pająk ze sierrafa, ma warsztat i niezłą wiedzę i doświadczenie nt. fordów, nie mogę go polecić, bo nigdy nic u niego nie naprawiałem.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Odpowiedz do tematu