$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - brak wstecznego w ASB pomóżcie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
brak wstecznego w ASB pomóżcie
Autor Wiadomość
piotr b
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2008|, 2008 01:15   brak wstecznego w ASB pomóżcie

witam.wiem że niektórzy zęby zdarli na tematy ASB więc wiem że dobrze trafiłem.do rzeczy:
padł mi wsteczny.nie ma...czytałem poprzednie posty więc próbowałem.np przy 5-6 tys obr ruszył ale coś strzela.olej jest w normie , nie ma śmieci.jedyne co wystąpiło to 2 dni wcześniej zaświeciła się lampka ABS(nie wiem czy ma to jakiś związek ale chce wam dać jak najwięcej informacji) ale akurat myślałem o klockach (wtedy jak się zaświeciło) bo rzeczywiście jedne są do wymiany.teraz tak myślę , że chyba zbagatelizowałem bo jak jeździłem to czułem szarpnięcie przy zmianie z 2 na 3.generalnie ta różnica między 2 a 3 była bardzo krótka i była z szarpnięciem..dajcie jakieś antidotum bo szkoda mi tego auta

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |13 Cze 2008|, 2008 07:08   

niestety tak jak w fordzie automat do wymiany , a abs to odzielna sprawa pewnie czujnik ;) ale jak padnie asb to wsteczny zazwyczaj pozostaje tylko ;) antidotum :one: manual ;)

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |13 Cze 2008|, 2008 10:10   

A tą całą elektrykę (wiązkę) ASB masz w porządku?
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

piotr b
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2008|, 2008 10:15   

szczerze mówiąc nie wiem.jak ją zlokalizować ?

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |13 Cze 2008|, 2008 10:24   

Trza wejść pod auto i ją dokładnie oblukać. Jak się domyślasz zapewne, jest ona przy ASB.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

piotr b
[Usunięty]

Wysłany: |13 Cze 2008|, 2008 10:30   

sorki , że brzmie jakbym nic nie wiedział ale jestem teraz za granicą i wszystko musze przekazać dalej mojej dziewczynie.dziwi mnie tylko jedno , że tyle kilometrów przejechałem i wsteczny tak po prostu padł.jakby nie było wcześniejszych sygnałów(chyba że to szarpnięcie)dzieki za porade

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |13 Cze 2008|, 2008 12:43   

Jak np. rozpadła się taśma hamulcowa wstecznego, sądząc po szarpaniu, to co niby miało się dziać? Jeździł, jeździł, taśma pękła, szarpie, i po wstecznym, a jeszcze po skrzyni mogą latać kawałki taśmy itp które powiększą uszkodzenia (ogólna zasada - próby jeżdżenia automatem lekko uszkodzonym bardzo szybko mogą go załatwić na amen, tak samo próby "przekonania" go do pracy za pomocą 5-6tys obr...). A ta taśma siedzi akurat w skrzyni tak głęboko, że w zasadzie, albo trzeba robić pełny remont, albo drugą skrzynię brać.

Ale to tylko hipoteza, może być znacznie więcej przyczyn, trzeba zrobić diagnostykę skrzyni, obadać, obejrzeć, osłuchać, nie bardzo sobie wyobrażam, że twoja dziewczyna kierowana przez komórkę se to zdiagnozuje i naprawi, nawet jak to jakiś względny drobiazg z elektryką itp.

Odpowiedz do tematu