|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wysprzęglik do coswortha BOB |
| Autor |
Wiadomość |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |24 Lut 2011|, 2011 00:57 Wysprzęglik do coswortha BOB
|
|
|
Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem w kontekście ożenku BOBa ze skrzynią manualną mt 75. Może ktoś kiedyś próbował ruszyć takie zagadnienie - generalnie chodzi o to, by nie bawić się przy przekładce w linki, spawanie pedałów, podginanie serwa etc tylko zastosować pedały z wieloryba rzędowego, do tego pompkę sprzęgłową i przewody miedziane z rzędówki.
Problem samego zamocowania wysprzęglika w dzwonie skrzyni nie powinien być zbyt duży - w końcu wysprzęglik nie musi być idealnie w pozycji przewidzianej przez producenta, starczy żeby odpowietrznik był na tyle skierowany w górę by dało się odpowietrzyć układ - tak więc sądzę że znalazłbym miejsce na dorobienie 3 gwintów.
Trudniejsze może być:
- wysokość robocza wysprzęglika - która musi wystarczyć do pełnego wysprzęglenia, jednocześnie zapewniając pełne spięcie napędu, bo za chwilę okaże się że z deczka brakuje
- samo sprzęgło a szczególnie docisk- przyznam się szczerze że nigdy na oczy nie widziałem sprzęgła obsługiwanego przez linkę - mam nadzieję że powierzchnia docisku, z którą styka się łożysko oporowe nie będzie bardzo różnić się od tej ze skrzyni z wysprzęglikiem.
Gdyby ktoś miał chwilę - mam prośbę o choćby poglądowe zwymiarowanie:
- "głębokości" dzwonu skrzyni do Vki
- "wysokości" całego sprzęgła - złożonego koła zamachowego, docisku i tarczy
oraz o w miarę dokładną fotkę wnętrza dzwonu w okoliach wałka.
Z góry dzięki. |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |