$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Magnus - 2.3 DOHC '97 Ghia ASB kombi
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Magnus - 2.3 DOHC '97 Ghia ASB kombi
Autor Wiadomość
Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 15:42   Magnus - 2.3 DOHC '97 Ghia ASB kombi

Skoro można opisywać swoje pojazdy, to też skorzystam :)

Na razie tylko skrótowo - w miarę możliwości i czasu będę sukcesywnie dopisywał nowe rzeczy. Można to potraktować jako pamiętnik użytkownika.

[Opis przekopiowany żywcem z forum sierrafan :) ]

Rocznik '97 (data produkcji... 11 kwietnia - zupełnie przypadkowo są to również moje urodziny :) ).
Kombi - w sumie sedany też mi się podobają, ale jak na razie przeważają względy praktyczne a nie estetyczne. Do kombi pakuję 4 dorosłe osoby (licząc kierowcę) + dziecko w foteliku, wózek głęboki (w dwóch częściach), kilka toreb i psa średniej wielkości (biegać nie może, ale obrócić się da radę :P ) no i jeszcze koło zapasowe w pokrowcu leży, bo w miejscu koła jest butla gazu :)
Silnik - 2.3 DOHC chyba 145KM mocy, 16V. Do tej budy jest w sam raz, ładnie ciągnie nawet przy sporym obciążeniu. Jadąc sobie 150-160 ma w okolicach 3.500 obr. i spory zapas pod nogą. Spalanie w normie - trasa Żary - Berlin i z powrotem (po autostradzie właśnie cały czas 140-160 + kawałeczek Berlina) wyszło 10,5 litra gazu.
Skrzynia - automat, bardzo wygodna sprawa, ja akurat lubię :P Dosyć gładko przełącza biegi, dobrze działa kick-down, tylko podświetlenie muszę naprawić, bo po ciemku nie widać co jest załączone :)
Gaz - II generacja, Lovato z komputerem Stag-50 (podobno bardzo wolna elektronika, ale jakoś daje radę). Na gazie jeździ praktycznie tak jak na benie - nie ma problemów ze sterowaniem skrzynią, osiągi zbliżone, tylko butla za mała (300 km zasięgu na gazie :( ). Nie była to od razu idealnie założona instalacja - już byłem 2 razy na poprawkach i jeszcze raz trzeba, bo nie pokazuje rezerwy gazu i zdarza mu się zgasnąć :/

Wersja "H" (high), wyposażenie Ghia (jak to w fordzie - ghia ghii nierówna).
Co z wypasu? Takie tam różne pierdołki jak to w scorpio ;)
- klima dwustrefowa, automatyczna - działa bardzo ładnie (szczególnie po wymianie zasyfionych filtrów i udrożnieniu odpływów, bo na nogi kapało). Trochę piszczy wentylator na małej prędkości, ale chłodzi bardzo dobrze (mierzyłem temperaturę z nawiewu przy ustawionej temperaturze na minimum i przygazowaniu do 2 tys. obrotów - pokazało 3 stopnie (celsjusza naturalnie) :) Grzanie też jest w porzo :D
- wszystkie elektryczne szyby (z blokadą tylnych), el. lusterka,
- centralny z pilotem, podwójnym ryglowaniem (nie otworzy się drzwi również od środka), modułem domykania szyb, immobilizer i klapa bagażnika na pilota (i dobrze, bo z klucza nie idzie),
- grzane przednie fotele i regulowany elektrycznie góra-dół fotel kierowcy,
- fabryczne audio (radio ford 7000 ze wzmacniaczem, głośniki przód i tył - w bagażniku) - gra całkiem przyjemnie,
- grzana przednia szyba, lusterka i spryskiwacze,
- halogeny przeciwmgielne z przodu,
- ściemniane (fotochromatyczne) lusterko wsteczne,
- bogate oświetlenie wnętrza (lampki na nogi przód/tył, 2 sufitowe z lampkami do czytania, ośw. schowka, oświetlenie włącza się po otwarciu auta z pilota i po wyłączeniu zapłonu, gaśnie po zamknięciu z pilota i włączeniu zapłonu,
- komputerek pokazujący temp. zewnątrz, spalanie średnie i chwilowe, średnią prędkość, liczbę km pozostałą do przejechania,
- komputerek pokazujący otwarte drzwi,
- dźwiękowa sygnalizacja włączonych świateł po otwarciu drzwi, dźwiękowa sygnalizacja rezerwy paliwa, sygnalizacja pozostawienia skrzyni w położeniu innym niż P po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi.

Parę fotek:
Tuż po kupnie:
http://83.18.139.46/mn/si...yb/img_9235.jpg
http://83.18.139.46/mn/si...yb/img_9237.jpg
http://83.18.139.46/mn/si...yb/img_9238.jpg
http://83.18.139.46/mn/si...yb/img_9239.jpg
http://83.18.139.46/mn/si...yb/img_9240.jpg
Gaz:

Druciarski bagnet :)

Ciekawa pozycja przy demontażu skrzynki bezp.:

Uśmiech wieloryba:

Takie temperatury to dość często pokazywało :)

Jako że wieloryb to baaardzo awaryjne auto, to już przy nim parę rzeczy robiłem:
- klamka od pasażera - złamał się plastik - sklejone, trzyma,
- nieszczelność przy antenie na dachu - ciekła woda do lampki podsufitowej a stamtąd do wgłębienia pod rączką ręcznego - uszczelnione, lampka wymieniona (od tej wody się wypaliły plastiki i przestały działać przyciski),
- wyczyszczona i nasmarowana pomocnicza skrzynka bezpieczników (robiła zwarcie na grzaniu szyby, co powodowało zdychanie aku), druga skrzynka okazała się idealna,
- pękł plastik na łączeniu rurek od chłodzenia - płyn uciekł, silnik się o mało nie przegrzał - rurka dosztukowana (a gaziarze i tak potem dali tam trójnik), płyn wymieniony,
- w związku z tym wymieniony olej z filtrem znacznie wcześniej niż trzeba (Mobil S),
- wymieniony termostat (za wcześnie się otwierał i silnik się nie nagrzewał wystarczająco albo bardzo długo to trwało) - oryginał Motorcraft i jest OK,
- wymienione świece z okazji zakładania gazu - Motorcraft Platinum kosztują zazwyczaj ok. 25 zł za sztukę - ja się trochę zgapiłem i musiałem kupić w karfordzie znaaaaacznie drożej :/ :(
- wymienione tuleje przedniego wahacza - 4 sztuki (wieloryby tak mają).

Zostało parę drobiazgów, głównie elektryka we wnętrzu i wymiana pękniętego kolektora ssącego (plastik, tfu).

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2008|, 2008 16:31   

Od razu w osobnym poście pozwolę sobie opisać co się zmieniło w ostatnim czasie - poprzedni opis był robiony w październiku 2006 roku :D

A więc:
- gaz się nie zepsuł, chociaż Speedo tak bardzo odradzał tych gaziarzy, którzy mi to zakładali :P Co 10 tys. jeżdżę na przegląd/regulację - właśnie 30 tys. km stuknęło :)
- z powyższej okazji zmieniłem świece (motorcraft platinum) i kable (motorcraft),
- zmieniłem czujnik temperatury (ten na deskę) bo w czasie jazdy wskazówka często opadała prawie do minimum - trochę się namotałem, żeby go odkręcić, bo stary miał śrubę 22 a ja miałem tylko płaski klucz a tam jest ciasno trochę. Oczywiście zdemontowałem przeszkadzające rurki od płynu ;) Nowy na szczęście pasował na nasadkę 19.
- w zeszłym roku na wakacje zmieniłem pęknięty plastikowy kolektor (dokładnie obudowę termostatu) na aluminiowy - trochę masakra przy odcinaniu starego z uwagi na ciasnotę.
- wymieniony olej w skrzyni biegów - fakt, że na taniego orlena ATF, ale przynajmniej mam już pojęcie jak to zrobić więc może się niedługo skuszę na zalanie jakimś fordowskim :)

Po wymianie oleju w skrzyni znikła wibracja przy zmianie na czwórkę (a mechanik mnie straszył, że sprzęgło hydrokinetyczne może się kończyć :)) . Biegi wchodzą dobrze, bez dużego przeciągania, bez szarpania - może trochę za wolno redukuje.
Niestety do końca ze skrzyni nie jestem zadowolony bo jest głośna - znaczy się wyje trochę. Tutaj czekam na jakieś uwagi/sugestie. Być może jest to wina faktycznie słabego oleju, a może zwykłe zużycie - w końcu ma w tej chwili 220 tys. km przebiegu.

Poza tym zakupiłem roletę do bagażnika i alusy (Proline PU - zdjęcie dam jak zrobię).
Więcej nic się nie zmieniło - tylko doszło kilka nowych rys i pęknięcie na przednim zderzaku (żona się "oparła" o siatkę na parkingu :P ).

A co do roboty:
- w końcu uzupełnić żaróweczki oświetlenia w środku - w liczniku świecą chyba tylko dwie,
- zmiana tarcz i klocków z tyłu (leżą i czekają - pewnie jutro będę zakładał),
- no i to, co mnie najbardziej denerwuje - szarpanie i drżenie. Silnik nie pracuje zbyt równo, po odpaleniu jest głośny jak diesel, coś w nim metalicznie cicho postukuje. Podczas jazdy jest też odczuwalne drżenie na całej karoserii - raczej nie jest od skrzyni bo na każdym biegu i na luzie też. Podejrzewam, że podpora wału jest wyrobiona, może poduszki tylnej belki, może poduszka skrzyni/silnika??
- szyba od kierowcy mi się nie domyka (była wybita jeszcze za poprzedniego właściciela) i chyba jest coś skrzywione, w każdym razie trzeba jej z pięści przywalić, żeby wskoczyła do końca :P Mam cały mechanizm podnośnika, tylko jakoś mi się nie chce do tego zabierać :twisted:
- z prawej strony z kolei szumi mocno wiatr podczas jazdy - szczególnie jak się otworzy i zamknie szybę, czasem drzwi - oglądałem uszczelki, wyglądają w porządku. Drzwi są może lekko opuszczone i może to szumi.
- przednia szyba nie grzeje, chyba dlatego że ma małe pęknięcie,
- ABS wciąż nie działa... ale już $ebastian z SF zaoferował swoją pomoc, bo z powodzeniem walczył z tym tematem u siebie :)
- pilot domaga się czyszczenia - gumki już kupiłem i mam zamiar to zrobić w najbliższym czasie,
- zamek od kierowcy nie działa (zamyka ale nie otwiera), co w połączeniu z ciężko działającym pilotem jest lekko wkurzające,
- zamek w klapie w ogóle nie działa - jak wyżej, czasem trzeba stać i dusić pilota kilkanaście razy żeby załapał :/

Tyle na razie. Na dniach zapodam parę zdjęć - już po wymianie tarcz i klocków z tyłu.
Ostatnio zmieniony przez Magnus Nox |22 Kwi 2008|, 2008 10:03, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu