$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - wymiana poduszki od skrzyni biegow
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana poduszki od skrzyni biegow
Autor Wiadomość
mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 15:40   wymiana poduszki od skrzyni biegow

witam!!
jak w temacie moja jest juz dosc zuzyta (czeste drgania przy powolnym ruszaniu) wiec czas na wymiane no i tu zaczynaja sie pytania:
1 podroba 50 zl orginal 140 podroba ma byc tez dobra co wybrac??( szkoda mi 100 wiecej na orginal) chyba ze ktos juz wie,ze na tej tanszej to nie pojezdzi
2 co mi jest do tej roboty potrzebne?? (mam ochote to zrobic :mrgreen: , garaz, kanal i kulka kluczy, samochod i bedzie poduszka jak ja kupie) bo jezeli tam sa jakies specjalne narzedzia to chyba juz czas zrezygnowac z roboty
3 pytanie najciekawsze jak to sie robi?? czy musze wyciagac skrzynie wal albo cos takiego? czy tylko sie jakos odsuwa skrzynie i wykreca poduszke?? (tu poprosilbym o odpowiedzi na moj poziom,zebym bynajmniej zrozumial co kto do mnie pisze :idea: )
pozdrawiam
maciek

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 16:08   

Hej ja w swoim 2,9 kupiłem tą za 50 zł i zdała egzamin
Potrzebny Ci chyba aż jedn klucz nie pamiętam jaki w sumie aż chyba 5 śrub do odkręcenia

Skrzyni nie musisz zrzucać, w sumie 5 min roboty
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 17:09   

5 min to znaczy,ze w 6 godzin sie wyrobie :mrgreen: czyli to robie jakos w przyszlym tyg albo za 2 tyg. jutro wymiana wahaczy, gum z w wahaczach i satabilaizatorze.
pozdrawiam
maciek

[ Dodano: 2005-08-26, 17:11 ]
a poducha jest dopasowana do skrzyni czy do budy? no chyba ze jest tylko 1 typ. bo silnik i skrzynia 2.0 ale w budzie od 2.9 wiec??

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 17:22   

Pod skrzynią jest taka poprzeczna stalowa belka a na środku tej belki jest przymocowana poduszka i od dołu poduszki przykręcana do skrzyni poprzez taki śmieszny kapelusz(stożkowy) stalowy - i to wszystko

Zobaczysz odkręcisz poprzeczkę i śrubkę od skrzyni pod poduszką i sobie yjdziesz na świeże powietrze, starą poduchę wykręcisz wsadzisz nową i z powrotem do kanału :)

Nie ma prawa aby to robić 6 godzin :)
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |26 Sie 2005|, 2005 17:22   

mmmk napisał/a:
5 min to znaczy,ze w 6 godzin sie wyrobie

e tam, trochę podłubiesz i potem będzie szło jak po maśle, wszystko będzie proste

edit: znaczyć się prostrze :wink:
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |8 Wrz 2005|, 2005 13:42   

no to zrobione zajelo mi to 2,5 godziny a poduszke stara musialem wycinac szfilfirka bo sruby byly jakies na stale i z obu stron bezkluczone dziwne to to. no i po zalozeniu nie odplalal nie wiem co mu bylo dostal kilka razy w kabelki i jest ok. ja z ta elektryka kiedys zwariuje :evil: :evil: :evil: . jak cos to temat dla mnie mozna usunac chyba,ze sie kiedys komus przyda
pozdrawiam
maciek
p.s na testy nie jade nie chce mi sie wyjdzie w czasie normalnego uzytkowania czy to cos pomoglo. poducha kosztowala cale 44zl

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |8 Wrz 2005|, 2005 15:52   

Maćku nie były bezśrubowe... tylko nitowane (oryginalnie łapa jest znitowana z poduszk ą) :D Ja tez ścinałem nity szkifiereczką przy wynianie - teraz mam na śrubki :D

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |8 Wrz 2005|, 2005 17:44   

no ale to bylo grube zaskoczenie bo gosc w sklepie mi powiedzial,ze jak dobrze pojdzie to do odkrecenia sa 3 srubki a jednak musialem "belke" sciagac. mam teraz fajny tatuaz siniakowy od popierania skrzyni soba :mrgreen: . ale juz jestem po testach chodzi jakby sztywniej jak ruszam z 2 biegu mniej szarpie a reszta wyjdzie w daldszym uzytkowaniu. jedno jest pewne nastepna wymiana jak dobrze pojdzie to 3 sruby do odkrecenia
pozdrawiam
maciek

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |8 Wrz 2005|, 2005 22:42   

Qurde!!! 3 śruby? A u mnie 4 - były 4 nity - teraz są 4 śruby i tyle mam do odkręcenia :D

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 07:32   

poducha byla przynitowana do tej "belki" co trzyma skrzynie. a ta slynna "belka" byla na takich smiesznych polaczonych ze soba srubach ktore sie ruszaja w przod i tyl i na tym nakretka na klucz 13. czyli wychodzi na to,ze co ford to inny albo ja nie to wymienilem :mrgreen:
pozdrawiam
maciek
p.s. a 3 sruby to ja zrozumialem,ze 2 co trzymaja sama poduche no i 3 ta po srodku w tym "kapeluszu" tyle,ze nie wiem czy da sie to po odkreceniu wyjac w ten sposob. ale to sie chyba robi 1 raz na cale zycie wiec....

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2005|, 2005 22:16   

u mnie też łapa skrzyni jest na
mmmk napisał/a:
byla na takich smiesznych polaczonych ze soba srubach ktore sie ruszaja w przod i tyl i na tym nakretka na klucz 13
- także mamy tak samo... :mrgreen:

luki34
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lut 2008|, 2008 13:04   

odgrzeję kotleta :)
czy może mi ktoś dokładnie opisać gdzie ta poduszka skrzyni się znajduje i jak wygląda ???

[ Dodano: 2008-02-12, 13:07 ]
http://moto.allegro.pl/it...ra_scorpio.html
czy tak wygląda ta poduszka???

[ Dodano: 2008-02-12, 13:09 ]
u mnie nigdzie nie mogę jej znaleść. mam tylko coś takiego taką okrągłą gumę na takiej łapie w miejscu gdzie skrzynia łączy się z wałem. A pod skrzynią idzie taka metalowa poprzeczka przykręcana na 2 śruby z jednej i 2 sruby z drugiej strony ale na niej nie mam nic.

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lut 2008|, 2008 13:27   

poduszka tak wygląda, właśnie jest na tej łapie która trzyma skrzynie, jak masz jeszcze oryginalna poduszkę to trzeba będzie ja odnotować od łapy, zakładasz nowa skręcasz i w drogę

luki34
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lut 2008|, 2008 13:29   

Stefen, u mnie ta poduszka na tej łapie jest przykręcona śrubą i wygląda zupełnie inaczej niż ta ze zdjęcia bo jest u mnie okrągła. A ta poprzeczka pod skrzynią jakie zadanie spełnia??

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lut 2008|, 2008 13:34   

między skrzynią a wałem masz łącznik jest okrągły na 6 szpilek, a poduszka musi tak wyglądać może ktoś coś juz tam wymodził, łapa poprostu trzyma skrzynie, jak poduszka padnie to cała skrzynia sie trochę opuści i możesz miec np problemy ze zmiana biegów

Odpowiedz do tematu