$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Obroty w scorpio 2.3 (automat)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obroty w scorpio 2.3 (automat)
Autor Wiadomość
tomasz
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lis 2004|, 2004 23:39   Obroty w scorpio 2.3 (automat)

Na poczatku chcialbym was przywitac. niestety zaczynam od problemu :(
Moj Scorpio z 97r. z motorkiem 2.3 w automacie telepie na wolnych obrotach. Obroty sa ok, rowne, ale strawsznie drzy silnik. Wyglada jakby nie palił na wszystkie gary. Słabo sie zbiera. Na wyzszych obrotach jest ok. Swiece wymienione, sprawdzalem czy pali na wszystkich (swiece ladne). Juz nie mam pomyslow co moze byc. Pomozcie bo juz mam dosyc i chyba go sprzedam :(

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 00:20   

No to witamy w klubie :)
A może wina jest w kabelkach,kopułce jak ma tak przypuszczam ale mogę się mylić.
Co prwda mniałem kiedyśpodobny problem w swoim zabojadzie ale to silnik coswortha i wymieniłem kabelki świeczki i od razu odzył.

Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 07:37   

U mnie nie ma kopułki, sa jakies dwa moduly, ktore sa razem z dwoma fajkami do jednego z modulow wpina sie przewod WN.
Ktorys mechanik powiedzial ze to moze byc wina czujnika obrotow. Czy to chodzi o czujnik polozenia walu korbowego? Ile cos takiego kosztuje?

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 07:41   

Dodam jeszcze ze na gazie i na benzynie jest tak samo. Na gazie nie strzela. Jak by nie palił na wszystkie go chyba by strzelało? No chyba ze mam taka dobra instalacje wtrysku sekwencyjnego. Sam juz nie wiem.

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 07:47   

napisales ze obroty sa rowne ale jaka maja wartosc wg.obrotomierza w pierwszym kroku sprawdz cewki na swiecach i cisnienie paliwa czy auto ma gaz? niestety sprawdzenie prawidlowej pracy tych cewek nie jest latwe najlepiej miec jakas zapasowa w dodatku sprawdzona i po prostu je podmienic czesto sie zdarza ze maja przebicie do masy i wtedy wypadaja zaplony niestety cena nowej w fordzie to okolo380 pln

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 07:51   

przed dalsza zabawa z tym problemem proponuje podlaczyc go do jakiegos czytnika moze ma jakies kody bledow i wtedy bedzie latwiej wpasc na trop

Staszek
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 08:23   

Ja to bym się przyjżał jeszcze iskrze na swiecach, czasami pozory mylą, iskra niby jest ale podwpływem ciśnienia ginie albo nie jest wstanie dokonać zaplonu ztąd ta różnica benzyna gaz, chyba że w benzynie jest cos nieporządanego.
Ale to tylko moje sugestie.

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 13:42   

Na gazie i na benzynie chodzi tak samo, trzesie calym silnikiem. Zachowuje sie jaby nie palil na wszystkie - to przyklad bo nie znam innych przyczyn szarpania silnikiem.
Obroty na benzynie i na gazie ok. 900. W skorupce jest gaz sekwencyjny.
co moze byc przyczyna? oprocz tych modulow i przewodow? Jakis mechanik powiedzial ze moze byc to wina czujnika obrotow? Czy to moze byc to? Jakie czujniki nalezy sprawdzic?
Sprawdzalem czujnik temp. plynu i powietrza. Czy za szarpanie moze byc odpowiedzialny czujnik polozenia przepustnicy? Moze znacie jakis sposob samodiagnozy?
Pozdrawiam

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 13:47   

A jeszcze jedno przypomnialo mi sie - bo zdjeciu wtyczki z przepływomierza nie ma zadnej reakcji. Moze to to? Jesli sie nie da samemu zdiagnozowac za pomoca kodow blyskowych to nieominie mnie serwis :(

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 14:35   

Po zdjęciu wtyczki z przepływomierza powinieneś zauważyc sporą różnicę - więc może to faktycznie to.

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2004|, 2004 20:11   

sprawdz przeplywomierz nie odlaczaj wtyczki wlacz zaplon pomiedzy stykiem3-5 powinno byc napiecie 12v uruchom silnik na wolnych obrotach miedzy pinem1 a masa powinno byc napiecie okolo 0.7v podwyzszaj obroty powoli napiecie ma rosnac tak by w okolicach 4000 obrotow wynosilo okolo2v tak w skrocie sprawdzisz ogolnie przeplywomierz

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2004|, 2004 00:14   

fructon napisał/a:
sprawdz przeplywomierz nie odlaczaj wtyczki wlacz zaplon pomiedzy stykiem3-5 powinno byc napiecie 12v uruchom silnik na wolnych obrotach miedzy pinem1 a masa powinno byc napiecie okolo 0.7v podwyzszaj obroty powoli napiecie ma rosnac tak by w okolicach 4000 obrotow wynosilo okolo2v tak w skrocie sprawdzisz ogolnie przeplywomierz

Ok. Dzieki za pomoc, jutro sprawdze i napisze co sie dzieje z przeplywomierzem.
Jest jakis sposob aby samemu zdiagnozowac taki silnik za pomoca diody?

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2004|, 2004 06:49   

niestety nie

tomasz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2004|, 2004 01:32   

Sprawdzilem przeplywomierz - jest dobry - napiecie zasilajace 13V (styki 3 i 4) oraz sygnal w zaleznosci od obrotow 0.7 do 2V przy 4000 obr/min.
Jutro wymieniam przewody WN.

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2004|, 2004 15:57   

przy okazji jesli masz mozliwosci to sprawdz cisnienie sprezania zdarza sie ze jeden slaby cylinder daje takie objawy co do kabli to ich nie wymienisz musisz wymienic cewki bo jest to zespol nierozbieralny a przed takim krokiem upewnij sie czy sa dobre bo to wydatek

Odpowiedz do tematu