|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
2,9 V6 nie pali |
| Autor |
Wiadomość |
SebastianGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 16:43 2,9 V6 nie pali
|
|
|
Mój problem polega na tym, że wymieniłem silnik w moim Scorpio. Samochód jest z 1986r. i oryginalnie był w nim silnik 2,9 V6 też z tego roku. Teraz wstawiłem silnik o tej samej pojemności, tylko że z 88r. Silnik ledwo odpala i nie ma mocy, co może być przyczyną? Nie wiem, czy dobrze robie, ale zostawiłem przepływomierze od starego silnika. Jak by nie było komputer nimi steruje - on też został stary, a z tego, co wiem, mój nowy silnik fabrycznie nie miał przepływomierzy. A może jest jakaś inna przyczyna. Nie mam podłączonej sondy lambda, ale to chyba nie powinno być przyczyną. Stary komputer nie mieł wejścia na nią. Jeśli ktoś wie jaka może być inna przyczyna, to proszę o pomoc. Jestem już zdesperowany. Wsadziłem już w samochód dużo pieniędzy, a on dalej nie chce jechać.
P.S. Sprężanie garów też sprawdzałem, każdy ma ciśnienie ponad 12.
Pozdrawiam
Sebastian |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 17:28
|
|
|
| No musisz zastosowac takiego kompa jaki jest silnik - jeśli twój stary silnik miał sondy a ten nowy ma przepływomierze to musisz wymienić kompa na taki co dziala z przepływomierzami. A tym bardziej jak silnik nie miał przepływomierzy tylko lambdy to tak powinien być używany - musi mieć inną mapę zapłonu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 19:40
|
|
|
| Pewnie masz rację, ale ja mam nadzieje, że to nie to. Komp to droga impreza. |
|
|
|
 |
tomi503 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 21:48
|
|
|
| A mi się wydaje, że Ty miałeś silnik 2.8 a teraz załorzyłeś silnik 2.9. Niespotkałem się jeszcze z silnikiem 2.9 który by miał przepływościomierze przy filtrze powietrza taki układ miały silniki 2.8. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 22:34
|
|
|
| Zgadza się, ten na zdjęciu, to mój stary motor. Tyle tylko, że w papierach mam pojemność 2,9 l. Tak był przynajmniej zarejestrowany. No cóż chyba jednak będę szukać kompa. Wtedy muszę chba jeszcze wymienić wydech i dać mu lambdę i wywalić przepływomierze. Mam nadzieje, że nie będę miał jeszcze jakiś niespodzianek po drodze. Oby wtyczka od starego kompa pasowała do nowego. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 23:07
|
|
|
| Zobaczymy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 02:10
|
|
|
| daj komus z nas numer VIN pojazdu, to ci zidentyfikuje jaki miałeś silnik !! o ile koncowka numeru VIN pokrywa sie z numerem silnika |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 09:50
|
|
|
| No dokladnie - to zupełnie inne silniki. Niestety czeka Cię spoooro dłubania. Cała wiązka i komp do wymiany. Przemko sprzedaje na części autko i było tam chyba 2.9 więc może ma wiązkę i kompa jeszcze. Zapytaj go. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 13:59
|
|
|
| Dzięki, trzeba będzie, to zapytam, ale narazie poczekam z tym, bo dorwałem mechanika od lat zajmującego się Fordami i powiedział, że jak zostawie stary komp i przepływomierze, to on mi uruchomi silnik. Jest to dla mnie jakaś szansa. W czwartek będzie wszystko jasne. Mam nadzieje, że do kwietnia będzie sprawny bo słyszałem, że ma być jakiś zlot. Jeszcze na zadnym nie byłem, a z miłą chęcią pojadę. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 14:03
|
|
|
noooo to koniecznie trzeba zacząć się pojawiać |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |