$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Objawy zużytych poduszek z pod silnika?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Objawy zużytych poduszek z pod silnika?
Autor Wiadomość
rubik
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 18:36   Objawy zużytych poduszek z pod silnika?

Witam. Pytanko mam takie: czym się przejawia zużycie poduszek pod silnikiem? Chodzi o to, że od pewnego czasu jakoś trudno mi przychodzi płynna jazda moim Scorpiem, a mianowicie przy ruszaniu może nie, ale przy zmianie biego z 1 na 2 i 2 na 3 dziwnie "poszarpuje" cały samochód, ponadto tez od pewnego czasu jadąc z prędkością 60-90 km\h auto nabiera wibracji, przy wyższych prędkościach te nikną. Początkowo myślałem, iż opony są winne (jakaś buła czy coś), znajomy z kolei mówi, że to poduszki silnika są wytrzaskane i dlatego szarpie... no ale on nigdy nic sam nie robił w samochodzie tylko serwisy, więc chciałem zapytać fachowców ;>

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 18:46   

Gdy poduszki są mocno wyszarpane to nawet na wolnych obrotach może trzęś dosyć mocno silnikiem a co za tym idzie całym samochodem. A jak sprawdzić... możesz na postoju bawiąc się przepustnicą albo w czasie jazdy naciskając i ujmując gaz. Jakby co to do sprawdzenia masz trzy poduszki dwie silnika i jedną skrzyni biegów :)

rubik
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 18:55   

kurcze to chyba nie będą jednak poduszki, bo czy na postoju jak mówisz manipulując gazem, czy w czasie jazdy na wolnym biegu gaz wciskam, to to praktycznie tylko to słychać, nic nie czuć, myślę teraz a tarcza sprzęgła? Tylko z tego co mi się wydaje wtedy już na jedynce powinien silnik szarpać

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 19:01   

na postoju to już bardzo zużyte poduszki tzn skrajność :) a może podpora wału Ci się sypnęła. Wracając do tych poduszek to na postoju raczej nie sprawdzisz tej od skrzyni... tak w ogóle to podczas tego szarpania nie lata ci mocno cały lewarek skrzyni biegów (w górę i w dół)?

Pierre 
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 19:09   

Przy takich objawach to na 99% podpora wału, mam bardzo podobnie. Niby wszystko ok, ale przy okreslonych prędkościach buda mi podryguje. Sprawdzałem na podnośniku i niby wszystko jest w porządku ale i tak bede wymienial podpore zeby od czegos zacząć.

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 19:12   

Pierre a przy jakich prędkościach to Ci się dzieje ,a druga sprawa sprawdzałeś łącznik między skrzynią a wałem?

Pierre 
DPL49AT

Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 11:11   

Luke, tak od 60km/h szczegolenie jak wrzuce 5. Jak ciagne z 2 albo 3 to jest ok.

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 12:27   

Pierre a jak się zachowuje tak przy 110-120km/h wtedy najczęściej wychodzą niedomagania związane z wałem

Pierre 
DPL49AT

Wysłany: |7 Sty 2008|, 2008 11:33   

Luke, wtedy bez zarzutu, słychać tylko szum wiatru :)

Odpowiedz do tematu