|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Objawy zużytych poduszek z pod silnika? |
| Autor |
Wiadomość |
rubik [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 18:36 Objawy zużytych poduszek z pod silnika?
|
|
|
| Witam. Pytanko mam takie: czym się przejawia zużycie poduszek pod silnikiem? Chodzi o to, że od pewnego czasu jakoś trudno mi przychodzi płynna jazda moim Scorpiem, a mianowicie przy ruszaniu może nie, ale przy zmianie biego z 1 na 2 i 2 na 3 dziwnie "poszarpuje" cały samochód, ponadto tez od pewnego czasu jadąc z prędkością 60-90 km\h auto nabiera wibracji, przy wyższych prędkościach te nikną. Początkowo myślałem, iż opony są winne (jakaś buła czy coś), znajomy z kolei mówi, że to poduszki silnika są wytrzaskane i dlatego szarpie... no ale on nigdy nic sam nie robił w samochodzie tylko serwisy, więc chciałem zapytać fachowców ;> |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 18:46
|
|
|
Gdy poduszki są mocno wyszarpane to nawet na wolnych obrotach może trzęś dosyć mocno silnikiem a co za tym idzie całym samochodem. A jak sprawdzić... możesz na postoju bawiąc się przepustnicą albo w czasie jazdy naciskając i ujmując gaz. Jakby co to do sprawdzenia masz trzy poduszki dwie silnika i jedną skrzyni biegów |
|
|
|
 |
rubik [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 18:55
|
|
|
| kurcze to chyba nie będą jednak poduszki, bo czy na postoju jak mówisz manipulując gazem, czy w czasie jazdy na wolnym biegu gaz wciskam, to to praktycznie tylko to słychać, nic nie czuć, myślę teraz a tarcza sprzęgła? Tylko z tego co mi się wydaje wtedy już na jedynce powinien silnik szarpać |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 19:01
|
|
|
na postoju to już bardzo zużyte poduszki tzn skrajność a może podpora wału Ci się sypnęła. Wracając do tych poduszek to na postoju raczej nie sprawdzisz tej od skrzyni... tak w ogóle to podczas tego szarpania nie lata ci mocno cały lewarek skrzyni biegów (w górę i w dół)? |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2007 Skąd: Legnica
|
Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 19:09
|
|
|
| Przy takich objawach to na 99% podpora wału, mam bardzo podobnie. Niby wszystko ok, ale przy okreslonych prędkościach buda mi podryguje. Sprawdzałem na podnośniku i niby wszystko jest w porządku ale i tak bede wymienial podpore zeby od czegos zacząć. |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2008|, 2008 19:12
|
|
|
| Pierre a przy jakich prędkościach to Ci się dzieje ,a druga sprawa sprawdzałeś łącznik między skrzynią a wałem? |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 11:11
|
|
|
| Luke, tak od 60km/h szczegolenie jak wrzuce 5. Jak ciagne z 2 albo 3 to jest ok. |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2008|, 2008 12:27
|
|
|
| Pierre a jak się zachowuje tak przy 110-120km/h wtedy najczęściej wychodzą niedomagania związane z wałem |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

|
Wysłany: |7 Sty 2008|, 2008 11:33
|
|
|
Luke, wtedy bez zarzutu, słychać tylko szum wiatru |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |