$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Odpalanie zimnej scorupy 2.5TD
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpalanie zimnej scorupy 2.5TD
Autor Wiadomość
jerry
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 20:56   Odpalanie zimnej scorupy 2.5TD

Witam. Moja scorupa 2.5 TD VM 94(mam ja od lata) nie zapala tak jak bym chcial.Zapali nawet przy -12 (mniej nie bylo tej zimy) ale nie od razu.Tak chce , niechce znowu chce, odpali, zgasnie, w koncu odpali (zakopci na bialo/czarno)To po dluzszym postoju obojetne czy jest 0 czy -10.Paliwo nie schodzi(zamontowalem zaworki) swieceOK, sprezanie na zimnym;26,28 29 26 .Jak pochodzi to potem pali na dotyk,potem nie kopci, nie pali oleju kopa ma OK.Czy ktos mial podobny przypadek z tym silnikiem?Moze to sprezanie jednak za male?A moze jakas elektronika?Czy ktos mnie poratuje danymi do tego silnika?Chodzi konkretnie o rocznik 93-94 potem byly zmienione te silniki.Dzieki za wszelkie odpowiedzi.,Jak ma ktos jakies dane to prosze na maila mlaskawa@neostrada.pl

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 21:32   

Norbi ma zapisane w profilu scorpio 93
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Marcin 
-=Marcin=-

Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 21:36   

Cytat:
aaaaaaaa to ma chlopak szczescie

Norbi czy Jerry?? :wink:
Jest:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 10:29   

A Może zasilanie świec coś szwankuje albo i same świece.

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 10:49   

Witam Ja mam 2,5 TD z `97 roku i też mam taki problem tzn tak do -7, 8 stopni odpala bez problemu a jak jest więcej to trzeba pare razy kręcić. Jestem prawie na 100% pewien że to świece bo wszystko inne ( wtryski, pompa, elektryka, akumulator) mam zrobione. Ale szczerze mówiąc nie chce mi sie za to brać i paprać w taką pogode:)) Jak wykombinujesz u siebie co to jest to daj znać. Tak sobie myśle że to może być też zapaprany filtr paliwa (parafina) ale obstawiam świece. Pozdro

szamcio
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 11:01   podobnie

Miałem coś podobnego w Mondeo 18 td - jak zeszło poniżej -2,3 zapalał po kilku razach. A potem już bez problemu. Po regulacjach, naprawach było cały czas tak samo. Kolejną propozycją była wymiana wszystkich świec żarowych (mimo, że wydawały się dobre) i naprawa wtrysków. Nie doszło do tego - przywyczaiłem się, bo nawet przy -20 zapalał, a przed następną zima juz był sprzedany. Proponuję podobnie - przyzwyczaic się (o ile zapala)
Szamcio
2,0 kombi94

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lut 2005|, 2005 00:14   

Speedo napisał/a:
nie kupiles czasem tego scorpio od Norbiego z Wolowa? jezeli tak to wszystko jasne ;)

ROTFL, ha ha ha ha ha ha ha

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |16 Lut 2005|, 2005 14:42   

Sprezanie masz lepsze niz ustawa przewiduje :lol: Podrecznikowe to 21. Kiedys tez mialem diesla no i oczywiscie w zime trzeba bylo to troche pochechłać i odpalac na pełnym gazie.

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lut 2005|, 2005 15:20   

A nie chcesz czasem się zamienić na 2.9 z gazem 94? 145 PS i w dodatku pali zawsze nawet przy - 22

jerry
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lut 2005|, 2005 20:18   

Nie kupilem go od norbiego, ale ciekawi mnie co ten norbi mial tak ciekawego?! A za 2.9 dziekuje, znajomy ma na automacie i pali 25/100 gazu.Ale czy ktos wie cos wiecej o 2.5TD?Moze ta elektronika szwankuje?

Marcin 
-=Marcin=-

Wysłany: |16 Lut 2005|, 2005 20:27   

jakby Norbi tu zaglądał to by Ci powiedział dużo na temat diesla <lol>
może Mu. coś powie ciekawego?

Mu., powiesz coś czy nie?? :)
Jest:

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |16 Lut 2005|, 2005 21:01   

jerry napisał/a:
...ale ciekawi mnie co ten norbi mial tak ciekawego?!

Lepiej zapytaj czego on nie mial ;) :D

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lut 2005|, 2005 00:06   

marcin napisał/a:
jakby Norbi tu zaglądał to by Ci powiedział dużo na temat diesla <lol>
może Mu. coś powie ciekawego?

Mu., powiesz coś czy nie?? :)

Wywołany do tablicy odpowiadam :mrgreen:
Otóż bardzo podobne objawy miałem czy raczej mam w Orionie.
Spalilem nawet rozrusznik. W temperaturach poniżej -5 C zapaleniue z rozrusznika wymagało stosowania przeze mnie sposobu. Co ciekawe ruszenie na pych nie sprawiało problemu. Wrażenie było takie, jakby impet rozrusznika był za mały. Zmiana świec na nowe poprawiła, ale, jak się okazało, nieznacznie.
Równiej odpalał, bo jedna ze świec była zcwelona. Efekt generalnie? Stoi i czeka cieplejszej pogody a ja dosiadam skorka.
Bardzo zbliżone objawy miałem przy ostatniej napaści mrozu w scorupce. Sądziłem, że to czop parafinowy w filtrze.
Nie udało mi się go jednak rozbić 60 l. gorącej wody. Ale co się dziwić, jeśli wszystko było zmarznięte na kośc? Po "odwodnieniu" przewodów WD-40 - poszła na to cała puszka, bo coś iskrzyło z okolic rozrusznika (o, dotarło do mnie, że udało mi się spalić w obu samochodach po rozruszniku, he he he) i wlaniu do baku popiątnej dawki skoncentrowanego specyfiku i bujnięciu wozu na linie do warsztatu, gdzie czekał zamówiony alkumulator, odpalił od pierwszego kopa. Jak z tego wynika to raczej nie była żadna parafina, tylko aku zdechł...
Ani przedtem, ani potem nie miałem żadnych problemów z odpaleniem.
Z tego co jeszze mi się kojarzy - to w podobnych przypadkach warto sprawdzić jaki ma się olej - jeśli jest na zimnie zbyt gęsty, to silnik może gasnąć. Ale może też być coś z wtryskami lub pompą. Jeśli wtryski puszczają igiełkę zamiast mgły, to zimny silnik chodzi twardo, natomiast w gorącej komorze wstępnej "igła" szybko się zmienia w parę.

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 09:12   

Miałem coś podobnego w grandzi (silnik z tej samej rodziny chyba). Po wymianie świec zaczęła palić "za raz" tak na starym jak i nowym aku. Mierzenie rezystancji starych i ich poboru amperomierzem nic nie wyjaśniało, dopiero, gdy je wykręciłem i podłączałem prowizorycznie po kolei, okazało się, że dwie z nich grzeją tylko w środkowej części rdzenia, a 1/3 na końcu jest całkiem czarna i ledwo ciepła. Przy okazji możesz to sprawdzić.

jerry
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lut 2005|, 2005 16:21   

Coś mam!Jak pisałam mam przy pompie zaworki bo chyba paliwo schodzi(choć niby ciągle tam jest)Przed pompą jest zawór mech.(taki jaki pomkkarze tylko mają) a za pompą (na przelewie)dałem zaworek benz. z instalacji gazowej, i podłączyłem (+) do zaworka pompy.Efekt;po wyłączeniu zapłonu paliwo nie cofnie się ani do przodu ani do tyłu.PO prostu jest uwięzione w pompie.Problem był taki że ten zaw.el. był bezszczelny i nic nie dawał.Po wymianie odpala dobrze, może nie idealnie ale dobrze a było bardzo niedobrze.Więc: pompa wtryskowa jest winna! Dobrze że znalazłem jakiś sposób.

Odpowiedz do tematu