|
Automat szarpie i dławi silnik |
| Autor |
Wiadomość |
Piotreg [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2007|, 2007 20:25 Automat szarpie i dławi silnik
|
|
|
| Czołem! Mam problem(y) następujący(e): podczas nieco dynamiczniejszej jazdy mój kochany automat trochę szarpie, zdarza mu się tez "jąkać" między biegami - nie może się zdecydować który bieg zapiąć i skacze pomiędzy dwoma przełożeniami. Bardzo gwałtownie. Sytuację ratuje odjęcie lub dodanie gazu - pozostaje wtedy na wyższym lub niższym biegu. Kolejna sprawa to gaśnięcie silnika na zapiętym D. Kilka sekund chodzi, po czym silnik wyrywa dosłownie auto do przodu tak, że trzeba hamulec mocniej wcisnąć i gaśnie po prostu. Dzieje się to prawie na każdym skrzyżowaniu, więc nie muszę tłumaczyć jakie to irytujące... Do tego dochodzi jeszcze uderzenie w dyfer przy okazji włączenia R. Sprawdzałem olej na chodzącym silniku, jak Bozia przykazała, i wygląda na to, że jest go za dużo. (!) W dodatku na bagnecie zauważyłem kilka bąbelków powietrza. Olej czysty jak dziewica, różowiutki jak niemowlę i pachnący jak łąka, więc jest chyba w porządku... Mechanik mówi, że gaśnięcie może być spowodowane walniętym silniczkiem krokowym. Na marginesie dodam, że został wyczyszczony i nic nie pomogło. Wiem, że tego typu przypadłości były wałkowane już na forum, ale pomyślałem sobie, że może taka synteza probleów pomoże komuś w przyszłości. Co więc Waszym zdaniem może być przyczyną? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |7 Lip 2007|, 2007 20:31
|
|
|
| Piotreg napisał/a: | | Co więc Waszym zdaniem może być przyczyną? |
Doprowadź silnik do właściwego stanu ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Piotreg [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2007|, 2007 20:36
|
|
|
| Silnik jest po remoncie - zapomniałem dodać. Rozumiem, że nie wykluczone jest złe działanie silniczka krokowego... A przepływomierze zasadniczo działają. Przynajmniej klapy chodzą jak talala |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |7 Lip 2007|, 2007 22:41
|
|
|
| Pamiętaj Piotreg, że podstawą prawidłowego działania automatu jest nienaganna praca silnika. |
|
|
|
 |
ceezar [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lip 2007|, 2007 10:17
|
|
|
Moim zdaniem wachlowanie biegami wynika z uszkodzonego modulatora podciśnieniowego.
Miałem identycznie z tym że w 2.0. Wymiana pomogła , a w starym było pełno atf-u.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lip 2007|, 2007 10:38
|
|
|
Witam! | Piotreg napisał/a: | | podczas nieco dynamiczniejszej jazdy mój kochany automat trochę szarpie, zdarza mu się tez "jąkać" między biegami - nie może się zdecydować który bieg zapiąć i skacze pomiędzy dwoma przełożeniami. Bardzo gwałtownie. Sytuację ratuje odjęcie lub dodanie gazu | -sa to typowe objawy dla TPS. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Lip 2007|, 2007 16:19
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | sa to typowe objawy dla TPS | przy tym automacie TPS ma się nijak do skrzyni. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |23 Lip 2007|, 2007 19:28
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Stefan napisał/a: | | sa to typowe objawy dla TPS | przy tym automacie TPS ma się nijak do skrzyni. |
No co Ty... właśnie TPS i MAF, to najważniejsze elementy. |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2007|, 2007 19:34
|
|
|
| Cytat: | | '86 2.8 ASB lift Ghia +LPG |
Mysle ze nawet jakby wyrzucic wszystkie czujniki ze silnika, to skrzynia powinna dobrze jechac w tym przypadku |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2007|, 2007 19:48
|
|
|
Witam! | Struna napisał/a: | | przy tym automacie TPS ma się nijak do skrzyni. | -racja! Niedoczytalem profilu... Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |23 Lip 2007|, 2007 23:17
|
|
|
| A w ogóle to jak chodzi na N? Trzyma jałowe? Reaguje na gaz, nie szarpie, nie rzuca nim? Bo jak silnik ideolo chodzi na N, to trzeba zaczynać od przewodów podciśnienia itp, modulatora, i dalszego ciągu modulatora (wewnątrz skrzyni), a jak na N dzieją się z silnikiem cuda, to jak Adam zaznaczył, zacząć od doprowadzenia silnika do stanu OK. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |24 Lip 2007|, 2007 10:03
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | No co Ty... właśnie TPS i MAF, to najważniejsze elementy. | hmmm, za gorąco w łodzi ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |24 Lip 2007|, 2007 20:08
|
|
|
| Struna napisał/a: | | hmmm, za gorąco w łodzi ? |
Eee... taki mondry chciałem być, a tu zonk |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |2 Sie 2007|, 2007 11:58
|
|
|
| Boni napisał/a: | | Bo jak silnik ideolo chodzi na N, to trzeba zaczynać od przewodów podciśnienia itp, modulatora, i dalszego ciągu modulatora (wewnątrz skrzyni), a jak na N dzieją się z silnikiem cuda, to jak Adam zaznaczył, zacząć od doprowadzenia silnika do stanu OK. | prawda, prawda. ja zaczął bym od modulatora i stanu wężyka podciśnienia do niego. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
|
|