$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Tarcz asprzegła do 2,9 12v
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tarcz asprzegła do 2,9 12v
Autor Wiadomość
marcys
[Usunięty]

Wysłany: |4 Cze 2007|, 2007 22:03   Tarcz asprzegła do 2,9 12v

poniewaz moją tarcze spotkał brutalny los, a byla dokladnie taka jak ta:

http://www.allegro.pl/ite...io_granada.html

pamietam ze kiedys struna wspomimał ze lepsza taka z szescioma sprezynami (zamiast taka jak na pierwszym zdjeciu z podowjnym tłumikiem drgan z malymi sprezynkami ktore raczyly sie posypac)

http://www.allegro.pl/ite...ierra_2_3d.html

czy ten drugi faktycznie lepszy?

oto moja tarcza:

Ostatnio zmieniony przez marcys |4 Cze 2007|, 2007 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 09:32   

Speedo napisał/a:
no ta "lepsza" to chyba od tranzola 2,5d pochodzi,
też, ale fabryczna do V6 też ma 6 sprężyn, owszem sa jakieś tanizny co mają trzy no ale to się rozpada, ja w starym 2.9 miałem taką z 6-cioma ale byłą inna niż tą co marcys, pokazujesz w drugim linku, teraz mam nówkę sachs-a i też ma 6 sprężyn, jak chcesz to Ci mogę fotkę pyknąć jak to ma wyglądać.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 09:53   

Struna, dawaj tą fotke nie bardzo wiem jak powinna fabryczna wygladać a musze pokazac ojcu co ma kupić. mozesz ja wkleic dzisiaj?

z opisu i z pomiaru tarczy wyjetej z auta wyglada ze ta z tranzola podejdzie (zrezta tak VIK wskazuje)
Ostatnio zmieniony przez marcys |5 Cze 2007|, 2007 09:54, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 09:55   

no pasuje od tranzita ale tego starego, natomiast ta na drugim linku poprostu wizualnie jest inna od tych jakie ja miałem. a czy fotki dzisiaj, może być ale raczej wieczorem.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |5 Cze 2007|, 2007 10:00   

Struna napisał/a:
no pasuje od tranzita ale tego starego, natomiast ta na drugim linku poprostu wizualnie jest inna od tych jakie ja miałem. a czy fotki dzisiaj, może być ale raczej wieczorem.

ta pierwsza byla od grandzi a jezdzila w moim. ta druga sadze ze tez powinna pasic. ale podklej prosze ta fotke zebym wiecdzial o co chodzi.

[ Dodano: 2007-06-06, 08:29 ]
edit:

kupilem tarcze - kurcze sam nie wiem czy dobrze zrobilem - regenerowaną i wzmacnianą do tranzola 2,5 TD z 6cioma sprezynami duzymi. www.yazda.pl . mam roczna gwarancje. rzuce fotke ale cos dziwnie do sachsa podobna. (wyglada dokladnie tak jak te na zdjeciach z 6 sprezynami)
Ostatnio zmieniony przez marcys |6 Cze 2007|, 2007 08:30, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:00   

u mnie to wygląda tak

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:36   

Struna, dzieki wielke za fotke.! w kazdym razie prawie dokladnie mi taka sama rozwalilo...powiem Ci ze ta blaszka trzymajaca male sprezynki (patrz moaj fotka) gonila luzem a te male sprezynki poharataly calą tarcze, (dziwne ze docisk przezyl i wyglad jak nowy) a ta blaszka gonila i dzwonila na walku sprzegłowym. Moze jednak zmienisz tarcze?

Struna 

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:38   

marcys napisał/a:
Moze jednak zmienisz tarcze?
raczej nie, taką samą miałem w starym 2.9 a on nie był oszczędzany (sporo drifftu itd ) Jak zdejmowałem z niego skrzynię to cały ten mechanizm ze sprężynkami był ok tylko okładzina już była cienka :)

Jeżeli miałbym zmieniać to już tylko na spieki.
Ostatnio zmieniony przez Struna |6 Cze 2007|, 2007 12:38, w całości zmieniany 1 raz  

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:45   

sluchaj jak dzisiaj rano kupowałem to mialem sie spytac o spieki- co to daje??

a co do tarczy - pewnie moja byla kiepawa i juz. albu luzy na skrzyni ja dobily. niewazne nowa tarcza i nowa skrzynia. musi byc dobrze
Ostatnio zmieniony przez marcys |6 Cze 2007|, 2007 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:50   

marcys napisał/a:
spieki- co to daje??
w zasadzie tarczę masz wtedy lifetime :) może nieco szarpać ( zależy jakie i ile sprężyn ) ale generalnie coś takiego jak ślizganie sprzęgła nie powinno nigdy wystąpić, oczywiście dobrze też wzmocnić docisk do takiej tarczy. Ogólnie rozwiązanie heavy-duty do mocno obciążanych aut ( drifft, 1/4 mili itp )

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:53   

ta czyli do zwyklego docisku troche sie mija z celem ;) jak docisk ma taką trwalosc jak tarcza w komplecie to chyba pozostane przy zwyklej ;) a... charakterystyka pracy taka sama?

dobra ja sie dowiem jaka cena bo za zwykla tarcze do tranzola byla baaardzo atrakcyjna

Struna 

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 12:56   

marcys napisał/a:
ta czyli do zwyklego docisku troche sie mija z celem ;)
no niekoniecznie, w końcu raczej nie będziesz go tak katował :)
marcys napisał/a:
a... charakterystyka pracy taka sama?
no nieco inna, jak wspomniałem może nieco szarpać przy ruszaniu ( choć też nie jest to regułą )

jeśli by to miało być profi zrobione to trzeba wzmocnić docisk, sprężyny w tarczy musza też być mocniejsze i nie wiem czy czasem zamachu też nie trzeba utwardzić powierzchniowo.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 13:06   

czyli nie warto bo docisk prawie nowka. dzieki za info. cene ze spiekami podam tutaj moze kiedys ktos skorzytsta :one:

Struna 

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 13:12   

raczej drogie to bywa :) coś się orientowałem kiedyś w temacie to raczej bez tauzena nie ma co podchodzić.
Ostatnio zmieniony przez Struna |6 Cze 2007|, 2007 13:12, w całości zmieniany 1 raz  

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |6 Cze 2007|, 2007 13:28   

Ford Scorpio/Transit srednica 242/23 otwory, nr kat. FR242FS, na specjalne zamówienie ze spiekami cena 300 :one:

Odpowiedz do tematu