|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ABS, TCS, tempomat i akumulator |
| Autor |
Wiadomość |
Piof [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lut 2007|, 2007 23:17 ABS, TCS, tempomat i akumulator
|
|
|
Znaleziona przyczyna niedziałania ABS, kontoli trakcji i tempomatu - dodatkowo niekontrolowany pobór prądu (zwarcie i rozładowany do zera akumulator), samoczynne włanczanie się zapłonu, wentylatorów, nierówna praca silnika i brak możliwości poprawnego zdiagnozowania (przynajmniej po usunięciu usterki pojawił się błąd czujnika temperatury z przepływomierza a wcześniej kilkakrotne podpinanie pod kompa nie wyrzuciło nic). Może ktoś będzie miał podobny problem i zaoszczędzi trochę czasu.
Początkowa diagnoza skrzynka do wymiany (no i teraz mam jedną w zapasie) okazała się błędna. Przyczyna to potrzaskana izolacja na przewodach a dalej zwarcia w wiązce lecącej od komputera do właśnie ABS-u modułu EDIS, tempomatu wentylatorów itd - wiazka leci na prawej podłużnicy. Zwarcia były na wysokości kielicha amortyzatora pod wtyczkami wiązek do silnika - dopiero po rozizolowaniu całej wiązki było widac co za bagno miałem w środku - chociaż wiązka z zewnątrz i przewody na końcach wyglądały całkiem całkiem.
Po wymianie przewodów na nowe wszystko pięknie śmiga. |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |8 Lut 2007|, 2007 23:30
|
|
|
| Piof napisał/a: | | po rozizolowaniu całej wiązki było widac co za bagno miałem w środku |
tak wiekszosc Twojej elektryki wyglada |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Piof [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lut 2007|, 2007 01:58
|
|
|
Kevin ty mnie tutaj nie prorokuj - juz mi się zdążyło spieprzyc oświetlenie wnętrza , dodatkowo myślałem że spieprzyli mi coś z gazem ale okazało się że ty tylko zkręcony zawór na zbiorniku - myślałem że rozszarpię elektryka jak po 2 km zgasł - a świezo mialem w pamieci jego uwagę że co do gazu to nie reczy że będzie OK bo tym się nie zajmują. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |9 Lut 2007|, 2007 20:14
|
|
|
nie ma znaczenia z tymi kablami
jestem w trakcie rozbiórki oczatego właśnie 95 rok i kurde instalacja ta na podłuzncy idealna zero pęknięć itd, specjalnie rozcinałem aby różne wiążki wyodrębnić.
Także to od przypadku zależy |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |