|
Czy tak ma byc? |
| Autor |
Wiadomość |
win [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Sty 2007|, 2007 13:17 Czy tak ma byc?
|
|
|
| Ostatnio odkrywam w swojej instalacji coraz wiecej patentow gazowniczych.Za registrem jest trojnik.W tym trojniku sa dwie sruby regulacyjne po wykreceniu tych srub zauwarzylem ze sa spilowane tak ze mozna je tylko wkrecic o ok 2 obroty ale zastanawia mnie jedno.Dlaczego w tych srubach jest otwor przelotowy?Po wkreceniu w trojnik zwyklych srub bez przelotu silnik zaczal lepiej reagowac na gwaltowne otwarcie przepustnicy.Czy z tym otwotem to kolejna wydumka gazownikow?Czy tak ma byc? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Sty 2007|, 2007 13:30
|
|
|
| win napisał/a: | | Czy z tym otwotem to kolejna wydumka gazownikow?Czy tak ma byc? | trochę nie kumam gdzie masz otwory - możesz jakieś foto walnąć ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
win [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Sty 2007|, 2007 13:42
|
|
|
| Z fotkami to nie za bardzo.Ale postaram sie wytlumaczyc pisemnie.W trojniku sa dwie plastikowe srubki,w nich jesli na nie spojrzec od gory to widac otwor,jesli sa spilowane to z tego otworu to sie robi dziura na przelot.W orginale to te sruby sa chyba zakonczone stozkiem tak mnie sie wydaje.Ale nie jestem pewien. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Sty 2007|, 2007 14:16
|
|
|
| win napisał/a: | | W orginale to te sruby sa chyba zakonczone stozkiem tak mnie sie wydaje.Ale nie jestem pewien. | no nie stożkiem a półkoliście są zakończone - w sumie trochę dziwne, że masz dwie śruby ( znaczy niby można by regulować oddzielnie dawkę na każdą sekcję ale to w strojeniu jest bardzo skomplikowane ) ja jak miałem miksery to miałem register z jedną śrubą, |
|
|
|
 |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Sty 2007|, 2007 16:30
|
|
|
wygląda na lewe powietrze! tylko po co? przecież to nie pojedzie za bardzo
czego te gaziarze nie wymyślą! |
|
|
|
 |
win [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Sty 2007|, 2007 17:26
|
|
|
| Tez mnie sie wydaje ze to lewe powietrze tylko zastanawia mnie cel tych zabiegow .Jesli dolot jest zdlawiony w trzech miejscach to w jakim celu daja lewe powietrze?Fakt ze na tym patencie to nie bardzo chcialo jezdzic.Mul byl taki ze ambitne tico jak sie trafilo to wstyd byl.A corsa 1.2 to mnie objerzdzala jak dzieciaka.A do tego palil niemalo. |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |31 Sty 2007|, 2007 19:28
|
|
|
Dali co mieli, a moze chcieli zeby byl pelen przelot na trojniku i obcieli koliste zakonczenie i nawet nie zauwazyli, ze im dziury zostaly . Gaziarze sa rozni Jak sa dwie sruby i ma sie sprawne sondy to mozna lepiej wyregolowac niz jak jest jedena (bedzie rowniej chodzil), tylko z opisu to ja rozumiem, ze jest jedna, a pozniej 2, co dla mnie swiadczy tylko o tym ze dawali co sie pod reke nawinelo. Ja bym wywalil ta jedna i wyregulowal dwiema. |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Sty 2007|, 2007 20:46
|
|
|
no racja , regulacja na dwóch osobno przepustnicach jest dźiebko kłopotliwa. albo dwa testery sondy lambda, albo dwa mierniki uniwersalne na zakres 2V, lub dwa voltomierze najlepiej wychyłowe na zakres 0-2V(zabytek-klasa 0)
o regulacji tylko na analizator to się chyba nie da |
|
|
|
 |
win [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Sty 2007|, 2007 21:41
|
|
|
| Ale u mnie jest jedna sonda wiec trojnik z dwiema regulacjami jest troche bez sensu.Te gamonie co to montowali jak by mieli i 3 sondy to i tak pewnie by sobie z tym nie poradzili.Tak jak napisalem wczesniej po co dawali lewe powietrze jesli dolot i tak jest mocno zdlawiony.Nie wydaje mnie sie aby tego nie zauwarzyli ze jest dziura na wylot poniewarz zostaly tylko dwie nitki gwintu.[/fade] |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Lut 2007|, 2007 10:53
|
|
|
| win napisał/a: | | Ale u mnie jest jedna sonda | w 2.9 z 92 roku masz jedną sondę ? bajki kolega prawi wleź pod auto i zobaczysz drugą, bo jedną widać ( lewą ) spod maski a prawa jest od dołu ( widać z kanału ) |
|
|
|
 |
win [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lut 2007|, 2007 11:44
|
|
|
| Jesli twierdzisz ze sa dwie tzn.ze sa dwie.Nie pomyslalem ze druga moze byc schowana tak ze jej nie widac od gory.A nawet powiem ze jej specjalnie nie szukalem. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Lut 2007|, 2007 11:49
|
|
|
no akurat tak w V6 jest - jedną widać z góry a druga jest dla zmyłki od spodu |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |1 Lut 2007|, 2007 19:40
|
|
|
| win napisał/a: | | Te gamonie co to montowali jak by mieli i 3 sondy to i tak pewnie by sobie z tym nie poradzili.Tak jak napisalem wczesniej po co dawali lewe powietrze jesli dolot i tak jest mocno zdlawiony.Nie wydaje mnie sie aby tego nie zauwarzyli ze jest dziura na wylot poniewarz zostaly tylko dwie nitki gwintu.[/fade] |
Pewnie "te gamonie" chcieli wyregulowac "V-ke" na analizatorze trojnikiem z 2ma srubami , nie dalo sie to wlozyli jedna srube i chcieli "oddlawic" dolot i scieli sruby, moze zasilikonowali je albo jakos inaczej zatkali ale kichnelo w dolot i sie srubki odetkaly Tak czy inaczej najlatwiej dla ciebie bedzie zatkac dziury i regulowac jedna sruba, tez bedzie jezdzic |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
win [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lut 2007|, 2007 23:41
|
|
|
I tak wlasnie zrobilem,nie to auto smiga az milo.Nareszcie Jeszcze tylko regeneracja parownika i mam nadzieje niewielka regulacja i zapomne o katuszach jakie przechodzilem.A tak na marginesie to jestem bardzo mocno ciekaw czy gazownicy nie maja jakiegos zakamuflowanego forum na ktorym dziela sie informacjami jak morzna uprzykszyc nam zycie. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |2 Lut 2007|, 2007 09:42
|
|
|