$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - obroty falowanie po wlaczeniu ogrzewania szyb
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obroty falowanie po wlaczeniu ogrzewania szyb
Autor Wiadomość
cezar
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 13:35   obroty falowanie po wlaczeniu ogrzewania szyb

witam, otoz dziwna sprawe zauwazylem wczoraj podczas jazdy po miescie ale od poczatku, zawsze mialem dziwne jazdy z obrotami "falowaly, silnik telepal, niemiarowa praca itd. itp." ogolnie wakacje i wiosne przejezdzilem ok po podniesieniu sruby przepustnicy co zwiekszylo obroty delikatnie i bylo ok, przyszla zima i lipa wlaczam sobie wczoraj na swiatlach ogrzewanie szyby tylniej a tu obroty z wmiare rownych cos kolo 1000 zaczynaja falowac od 800 do 1300 :027: i tak coraz bardziej qwa balem sie ze zaraz mi zgasnie i warszawiacy mnie zlinczuja :twisted: no to szybko z gazu na benie wrzucilem "calyczas z wlaczonym ogrzewaniem szyby" a tu tak samo telepie silnikiem i obroty tancza, cos mnie podkusilo zeby wylaczyc ogrzewanie patrze obroty sie uspokoily i sa "prawie" rowne na 1000, na nastepnych swiatlach znowu test i znowu to samo faluja przy wlaczonym ogrzewaniu szyby, po wylaczeniu ok. tak wiec wywnioskowalem ze alternator nie wyrabia jak to w OHC bywalo ale co ma alternator do falujacych obrotow tego to juz nie wiem. moze wstawic mocniejszy ?? POMOCY

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 13:44   

cezar, podkręcanie śrubką to jest może i dobre ale w poldolocie a nie w silniku wtryskowym - doprowadź do porządku EBJ, wyzeruj przepustnicę tak jak ma być i błędy wykasuj, potem samoadaptacja i ma działać.

adamussco
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 14:02   

a tak przy okazji to sprawdż sobie jakie napięcie masz na wyjsciu z alternatora i czy pasek nie za luźny

cezar
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 16:04   

to powiedzcie mi jakie jest to nominalne ustawienie srubki w przepustnicy dla mnie?? wkrecona na max czy w polowie czy moze inaczej?? napiecie zmierze w sobote i podam na forum, a paski sa napewno ok "nie piszcza i nie slizgaja sie" nie chce przesadzic z naciagiem bo lozysko poleci w alternatorze i wtedy bedzie lipa :/ dzieki za wszelkie info dotyczace mojego problemu pozdro 4all

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 16:06   

cezar napisał/a:
to powiedzcie mi jakie jest to nominalne ustawienie srubki w przepustnicy dla mnie??
takie, żeby przepustnica byłą zamknięta całkowicie - czyli w zasadzie śrubka całkiem wykręcona

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 16:09   

srubka ma byc tyle wykrecona ze przepustnica sie zamyka sama na sobie
to ze pasek nie piszczy to nie znaczy ze sie nie slizga- jak pojezdzisz to dotknij kola pasowego altka- nie moze byc gorace
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

cezar
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 23:28   

wykrecilem srubke tak jak mi poradziliscie, odlaczylem aku i poczekalem az komp sie wyczysci no i pojezdzilem pozniej pare kilosow z roznymi predkosciami po miescie na beni no i z obrotami jest ok "prawie, bo jak dojezdzam do swiatel i na luz daje to obroty spadaja ponizej 900 maly skok do 1100-1200 a potem, wracaja na prawie 1000 i tak za kazdym razem dodam ze po odlaczeniu krokowego silnik gasnie czyli chyba dziala ok" na gaziu jeszcze nie testowalem jutro to zrobie, co do paska to sprawdze jutro temperature kola pasowego po jezdzie, pozdro i dzieki za pomoc "czekam na dalsze posty w tej sprawie :): " poradzcie mi jeszcze gdzie moge kupic nowy walek rozrzadu z konikami, i co sadzicie o walku troszke podrasowanym "zmieniona faza czy cos takiego niby sportowy i ma dac lepsze osiagi"

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 07:58   

Ja tez tak mialem falowanie bylo tak duze bo od 1500 od zgasniecia silnika, ale jak mu sprzedale koka to sie nauczyl, moim zdaniem cos masz z EBJone sie czesto wala w scorpio. A co do tyh walku to chyba troche za stary silnik, sprzedaj go i kup sobie Mk2 2.9 takie jak ma np. Struna :)
Ostatnio zmieniony przez Łukasz |16 Lis 2006|, 2006 07:59, w całości zmieniany 1 raz  

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 12:06   

Łukasz napisał/a:
Ja tez tak mialem falowanie bylo tak duze bo od 1500 od zgasniecia silnika, ale jak mu sprzedale koka to sie nauczyl,

sprzedale koka to sie nauczyl - a po polsku co to znaczy? ;) . Wymieniłeś EBJ i wszystko ustało?

Pozdrawiam
Szuler

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 15:44   

Sory to chodzilo o KOPA w błotnik :)

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 18:09   

Hmmm... potem koszt malowania błotnika itp to taniej wyjdzie mi chyba kupic ten EBJ choc robie wszystko by tego uniknąc :)

Pozdrawiam
Szuler

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 18:17   

U mnie wszystko bylo sprawdzane, Juz tego scorpio niemam i poszedl z pogietym blotnikiem i orginalnym EBJ, ale po tym kopie naprawde wszystko zniknelo silnik pracowal rowno i obroty staly w miejscu :)

[ Dodano: 16 Lis 2006 06:19 ]
A tak po zatym to jestes pewny ze to EBJ?? lepiej sprawdz, zamontuj na probe z z innego scorpio czy sierry i bedziesz mial pewnosc czy to EBJ.

cezar
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 21:31   

chyba i ja z kopa zapale w tego zloma :twisted: szlag mnie juz trafia z tymi obrotami po miescie jazda jest strasznie wqr... co sie zatrzymam to obroty szajby dostaja pobujaja sie az autem telepie a potem wracaja na okolo 1000, mam 2 ebj i na kazdym to samo :/ poradzcie cos

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 22:02   

Odpowietrzenie skrzyni korbowej??

cezar
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 22:45   

chyba zmienie ale na nowszego :twisted: tego w sumie szykuje powoli na sell i chce wszelkie powazniejsze usterki usunac bo nie lubie komus badziewia wciskac, to odpowietrzenie to kosztowna sprawa i jakie sa szanse ze pomoze?? na falowanie moze miec wplyw wytarty walek rozrzadu i klekoczace zawory??

Odpowiedz do tematu