$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Akumulator, kilka pytań.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Akumulator, kilka pytań.
Autor Wiadomość
K@mil
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 23:40   Akumulator, kilka pytań.

Witam serdecznie!

Szukałem po archiwum,ale nie znalazłem czego szukam.

Mianowicie chodzi mi o parametry akumulatora, mój ma 55Ah, 420 A rozruchu (En), i mam wrażenie że coś słabo odpala, tzn, ledwo zakręca zimnym silnikiem, i po chwili już nie ma nic siły jakby sie rozładował, patrzyłem na aku w innych tematach to optimum ok 62Ah, ale jaki prąd rozruchowy? Ten mój wydaje mi się za mały co by rozkręcił wał.

Generalnie zaczynam kręcić zimnego, i rozrusznik jakby zwalnia po czym przyśpiesza. Po dodaniu kabli rozruchowych zapala jak szalony. Więc widzę tu wine prądu rozruchowego( za mały).

Pozdrawiam i przepraszam, że może troche nie składnie to "brzmi".

Kamil.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 23:53   

to moze wina spadkow napiec, i starego akumulatora
http://tinyurl.com/qhaqjsk

K@mil
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 23:57   

Rafał A.(antek) napisał/a:
to moze wina spadkow napiec, i starego akumulatora

Dziś już go włączyłem małym prądem co by się i uzupełnił z deczko, ale wciąż mnie martwi, że nie które auta z mniejszymi silnikami mają większy prąd rozruchowy. Co do aku to "wygląda" na góra 2 lata, nie ma pogiętych płyt i po całej dzisiejszej ceremoni odpalania zakończonej rozruchem od Tico to miał 12,67 V przed pójściem na prostownik.

Pozdr. Kamil.
Ostatnio zmieniony przez K@mil |8 Gru 2006|, 2006 00:00, w całości zmieniany 1 raz  

adwes
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 00:09   

mialem kiedys podobny przypadek w omsi,ale tam klemy orginalne ,byly zalane na przewody ( nawet nie wiem jak jest w scorupkach ) , wymienialem akumulatory ,kombinowalem ,a okazalo sie ,ze mimo orginalnie zalanych przewodöw w klemach,tak zasniedzialy przewody ,ze po prostu prad nie przechodzil :-d
obciecie starych klem i zalozenie nowych wyeliminowalo problem :)
moze u Ciebie jest tak samo ?

K@mil
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 00:18   

adwes napisał/a:
mialem kiedys podobny przypadek w omsi,ale tam klemy orginalne ,byly zalane na przewody ( nawet nie wiem jak jest w scorupkach ) , wymienialem akumulatory ,kombinowalem ,a okazalo sie ,ze mimo orginalnie zalanych przewodöw w klemach,tak zasniedzialy przewody ,ze po prostu prad nie przechodzil :-d
obciecie starych klem i zalozenie nowych wyeliminowalo problem :)
moze u Ciebie jest tak samo ?

Ale to wtedy i podłączenie przewodów rozruchowych by nie pomogło, a łapałem je na klemach. jutro może "pożyczę" sobie aku od ojca z Nubiry, on tam ma 62Ah i chyba 550A, ale nie jestem przekonany czy na pewno. Zobacze jak wtedy zagada.

Pozdr. Kamil.

adwes
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 00:30   

wtedy wali prad z 2 akumulatoröw ,ma wiekszy amperaz ,albo cos tam innego :-d ( nie mam o tym pojecia :-D ) i moze przebija sie przez ta sniedz ?
ale ,zeby to sprawdzic ,to najprosciej ,wez od kogos znajomego dobry akumulator i zobacz ,czy jest poprawa
pozdrawiam :)
adwes

[ Dodano: 2006-12-08, 00:32 ]
tak ,jak sam piszez

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 08:52   

moj ohac na aku 44 Ah krecil jak poj....ny. akumulator mial 4ry lata. w 2,9 mam mniejszy akumulator a przy minus 25 zimą tak krecil ze auto palilo na gazie.

jednym slowem moze i mila te 12,6 V ale ty mu zmiez ile on ma W TRAKCIE rozruchu i zaraz po. 55Ah to on mial w fabryce. Aha ladne aku tez siadają :one:

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 09:33   

mialem podobnie ale na aku 40- wymienilem na 72 i nie ma juz moznolnego porannego krecenia
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

K@mil
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 12:22   

adwes napisał/a:
wtedy wali prad z 2 akumulatoröw ,ma wiekszy amperaz ,albo cos tam innego :-d ( nie mam o tym pojecia :-D ) i moze przebija sie przez ta sniedz ?
ale ,zeby to sprawdzic ,to najprosciej ,wez od kogos znajomego dobry akumulator i zobacz ,czy jest poprawa
pozdrawiam :)
adwes

[ Dodano: 2006-12-08, 00:32 ]
tak ,jak sam piszez

Eh masa jest nie po tej stronie :sad:

Zrobie najwyżej testerem test :-d

_pitt
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 12:40   

tulejki na rozruszniku ?

K@mil
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 12:52   

_pitt napisał/a:
tulejki na rozruszniku ?

Raczej nie, no po dodaniu paru amperów to odrazu jak dzik kręci.

Tak z ciekawości, jakie są u Was akumulatory?

Pozdr. Kamil.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 14:17   

posiadz jakiego zioma za kierownica niech ci kreci rozrusznikiem a ty pomierz napiecie w trakcie i po.

mattii76
[Usunięty]

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 18:35   

ja tak tez mialem kiedys .problem byl 1 -zasniedziale klemy 2-przewod od masy (ktory idzie od akumulatora do karoserii) na koncu mial zardzewiala srube. jak walilem z dwoch akumulatorow to tez szlo krecil. poniewaz szlo wieksze natezenie pradu ( tak jakby przebijalö sie przez rdze ). ciezkoto wytlumaczyc ale tak bylo . tylko ze u mnie nie przyspieszal ani nie zwalnial tylko slabl ... moze wina rozrusznika....

Odpowiedz do tematu