|
Nowy bakteria a wyswietlacz ciemny... |
| Autor |
Wiadomość |
krzyhoo
FST Member

Auto: Foguar
|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 10:53 Nowy bakteria a wyswietlacz ciemny...
|
|
|
| Zacznę od historii sprzed 2 tygodni... w ciagu jednego dnia 2-krotnie przed odpaleniem zagary zachowaly mi sie jak po reseciku czyli zatanczyly, lampki zamigotaly ale autko adpalalo no problem. nastepnego dnia juz nie odpalil. za rada kolegow z forum zajrzalem do akumulatorka, doladowalem go i palil na cykniecie do wczoraj. Wczoraj odpalilem autko bez problemu ale poniewaz byl mrozik wlaczylem ogrzewanie szybek i foteli i poszedlem skrobac boczne, zdziwko mnie wzielo gdy wrocilem do autka - jedyne co sie swiecilo to oswietlenie wewnetrzne. przegazowalem go troszke ale nic - wyswietlacze komputera ciemne, lampki od ogrzewania to samo... Mowie sobie: sprobuje go teraz wylaczyl i zobaczyc czy odpali (lepiej bylo to sprawdzic pod domem niz 3,5 km dalej pod praca:)) No i jak przewidywalem po zgaszeniu juz nie drygnal. kupilem wczoraj nowy aku i zamonotwalem. No i du.. blada. Oswietlenie daje jak z tira na dlugich ale komp ciemny!! no i oczywiscie rozrusznikiem nie zakreci... Pomozta.... |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
Black Betty 90' 2.0 DOHC sedan
Taunus 82' 1.6 w automacie
------------------- |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 11:01
|
|
|
Bierz się Krzychu za skrzyneczkę i to jak najszybciej ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 12:05
|
|
|
| a moze od czegos latwiejszego by mozna zaczac... wczesniej nic dziwnego sie nie dzialo...moze tylko jakies przewodziki niestykaja... |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
------------------- |
|
|
|
 |
Jimbo [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 12:53
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | Bierz się Krzychu za skrzyneczkę i to jak najszybciej ! |
Obstawiam zgodnie z tym co Adam 2k napisał - skrzynka bezpiecznikowa.
Wskutek wilgoci powstały zwarcia wewnętrzne które doprowadzają do rozładowania akumulatora. |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 12:56
|
|
|
| napewno skrzynka jak zegary nie swieca to sprawdz besp 7A w tej skrzynce kolo silnika wycieraczek nie pamietam nr ale to jet pierwszy od lewej czyli od silnika pod przekaznikami blizej blotnika jesli nie to to jak Adam pisal robotki elektryczne sie klaniaja mnie juz tez powoli to dopada ale z ta z prawej strony skrzynka |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 13:37
|
|
|
dziekuje Panowie za wskazowki, za moment niestety wyjezdzam sluzbowo do Trojmiasta, dopiero w sobote bede mogl podniesc maske... i wtedy wroce do tematu RE5PECT
aaa... jeszcze jednak rzecz mi sie przypomniala ktora zauwazylem - kiedy do klemy (-) podlaczony byl tylko gruby przewod to lamki i wyswietlacz swicily w "trybie migajacym" a kiedy dokladalem te 2 przewodziki z mniejszymi koncowkami wtedy gaslo... ale pewnie to nic nie zmienia |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
------------------- |
| Ostatnio zmieniony przez krzyhoo |18 Paź 2006|, 2006 13:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 14:18
|
|
|
sprawdz bezpieczniki z łatwiejszych rzeczy ten co podali wyzej zabezpieczenie proadu rozruchu i bezpiecznik ograniczenie produ akumulatora czy jakos tak i urzadzenia elektroniczne czy jakos tak |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 15:14
|
|
|
Browarek dla grzechu913, ktory pierwszy to rzucil
skrzynka glowna, bezpiecznik nr 16 (7,5A) - uklady elektroniczne i po robocie
Warto zaczynac diagnoze od naprostszych spraw - czesto mozna uniknac niepotrzebnej roboty - chociaz w tym przypadku z tego co czytam remoncik skrzynki jest wskazany w kazdej skorupce |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
------------------- |
|
|
|
 |
Art [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Paź 2006|, 2006 00:04
|
|
|
Ostatnio miałem bardzo podobne objawy.
Po otwarciu drzwi (przy wyłączonej stacyjce) lampki oświetlenia wnętrza i podświetlenia drzwi zachowywały się jak stroboskopy. Podobnie przekaźniki w obydwu skrzynkach. "Cykała" większość z nich. Wskaźniki w stacyjce tańczyły. Nie działało kompletnie nic.
Po sprawdzeniu bezpieczników - wszystkie OK.
Skrzynkę bezp. wykluczyłem bo dwa lata temu wymieniałem.
Naładowanie aku w normie, ale uwaga .... prąd z akumulatora o wartości 2A !!!.
Winą okazało się zwarcie wewnętrzne akumulatora. Aku miał prawie 5 lat (Centra Plus 61Ah)
Wymieniłem na nowy i wszystko powróciło do normy.
Więc tak jak pisze krzyhoo - zanim zaczniecie rozbebeszać skrzynkę, sprawdzić trzeba rzeczy najprostsze i podstawowe.
Pzdr,
Art |
|
|
|
 |
|
|