$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zdjąłem deskę i coś popsułem :(
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdjąłem deskę i coś popsułem :(
Autor Wiadomość
Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2006|, 2006 21:04   Zdjąłem deskę i coś popsułem :(

No więc przyszła sobota, trzeba było coś popsuć jak zwykle :027:

Konkretnie problem, z którym się borykałem od jakiegoś czasu to były źle działające wycieraczki. A konkretnie to po włączeniu pracowały cały czas, pomagało dopiero wyłączenie silnika. Czy to na czasowym czy na ciągłym latały cały czas :(
Dodatkowe problemy:
- stale świecąca kontrolka długich (przy długich pracujących normalnie),
- stale świecąca kontrolka poduszek.
Za poradą kolegi Adama_2000 postanowiłem ściągnąć deskę (drewno) :) Chociaż wstępna diagnoza była, że to skrzynka bezpieczników, ale niedawno ją demontowałem i stwierdziłem, że jest w stanie idealnym - jak nówka po prostu.

No więc przystąpiłem do roboty :)
Wymontowałem fotel kierowcy (jak robić rozpierduchę to konkretnie ;) ).
Zgodnie z opisem FAQ zdjąłem panel od klimatronika. Wyszedł szybko.
Zgodnie z FAQ zabrałem się za demontaż radia - ZONK mimo użycia 4 szprych rowerowych nie chciało wyleźć :(
Zabrałem się za popielniczkę - oglądam, ciągnę... w końcu pociągnąłem trochę mocniej z jednej strony i kawałek wyszła, potem kawałek z drugiej - nie chciała dalej wyleźć to ją wepchnąłem z powrotem - przestała się otwierać :( :/
Panel od świateł poszedł gładko. Śruby mocujące deskę również.
Lewego nawiewu nie ma potrzeby odkręcać :P Środkowego i zegarka też nie ma potrzeby wyjmować - zegarek można odłączyć później :P
Deska wylazła - z radiem (całkiem nie wyjdzie, ale można odchylić na tyle, że jest dostęp do radia - i tak się namęczyłem żeby je wyjąć - zaczepy strasznie mocne, sztuk 4 a radio ciężkie). Popielniczka została na swoim miejscu - FAQ kłamie!!!!

Odłączyłem zegary, pooglądałem plątaninę kabli pod deską i stwierdziłem, że jednak wyciągnę skrzynkę i dla spokoju sumienia do niej zajrzę (i napcham smaru :) ).
Wyjąłem (bez fotela jest to o wiele przyjemniejsze chociaż dalej niezła gimnastyka). Wyrwałem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki robiąc fotkę ich rozmieszczenia. Rozebrałem i złożyłem obficie smarując smarem. Złożyłem, włożyłem bezpieczniki i zamontowałem skrzynkę na aucie. Podłaczam akumulator i robię próbę bez zegarów :) No i co?? Nie działają światła!! I nie działają wycieraczki!! Tylko tylna działa :( Reszta OK. Podłączam zegary na próbę - podświetlenie zegarów działa, kontrolka długich działa! kontrolka poduszek miga cały czas.
Myślę - co mogłem zrobić źle?? Otóż zamieniłem miejscami podstawki pod przekaźniki R4 i R5 - z wyglądu identyko i pasują zamiennie ale jednak mają inny układ nóżek :( Zamieniam, sprawdzam... dupa, dalej to samo z tym wyjątkiem, że stukają przekaźniki przy włączaniu świateł i wycieraczek. W tym momencie zrobiło się już zbyt ciemno, więc nie sprawdziłem bezpieczników i zostawiłem wszystko rozbebeszone.

Teraz pytania:
1) Czy po zamianie przekaźników R4 i R5 spaliły się bezpieczniki czy mogło się stać coś więcej?? Jeden przekaźnik jak wyjmowałem był lekko ciepły.
2) Co zrobić z mrugającą poduchą??
3) Jak zmienić żarówkę w przycisku ogrzewania szyb??
4) Co w końcu mogło być przyczyną awarii wycieraczek?? Jak robiłem próbę już po zdjęciu deski i po odłączeniu i ponownym podłączeniu zegarów, to przednie wycieraczki chodziły ok a po włączenu tylnej zaczynało coś chrobotać pod deską a wycieraczka przesuwała się malutkimi skokami :/ Chrobotanie jakby bardzo szybkie załączanie przekaźnika :/

PS. Jak ktoś potrzebuje zdjęcia czegoś spod deski to krzyczeć, póki mam rozebrane - do jutra do południa :)

[ Dodano: 2006-10-21, 21:12 ]
Na razie sam sobie odpowiem :)
2) Mruganie poduchy może być związane z odpięciem kabli od fotela (wyjmowałem) - napinacze pasów - dobrze mówię?? A jeśli tak to jak to sprawdzić BEZ zakładania fotela????

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |21 Paź 2006|, 2006 21:15   

Magnus Nox napisał/a:

Mryga, bo wyjąłes fotel razem z napinaczem ;)
Magnus Nox napisał/a:
4) Co w końcu mogło być przyczyną awarii wycieraczek?? Jak robiłem próbę już po zdjęciu deski i po odłączeniu i ponownym podłączeniu zegarów, to przednie wycieraczki chodziły ok a po włączenu tylnej zaczynało coś chrobotać pod deską a wycieraczka przesuwała się malutkimi skokami Chrobotanie jakby bardzo szybkie załączanie przekaźnika

Przełącznik - wtyczka od przełącznika.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |21 Paź 2006|, 2006 22:22   

Magnus Nox napisał/a:
Za poradą kolegi Adama_2000 postanowiłem ściągnąć deskę (drewno) Chociaż wstępna diagnoza była, że to skrzynka bezpieczników, ale niedawno ją demontowałem i stwierdziłem, że jest w stanie idealnym - jak nówka po prostu.

z wierzchu czy rozebralesz na warstwy?
Magnus Nox napisał/a:
Zabrałem się za popielniczkę - oglądam, ciągnę...

popielniczka jest na 4 sruby jako całosc demontowana po zdjeciu panela, ktos cos pomerdał w kolejności, podaj linka z czego korzystałeś
Magnus Nox napisał/a:
1) Czy po zamianie przekaźników R4 i R5 spaliły się bezpieczniki czy mogło się stać coś więcej?? Jeden przekaźnik jak wyjmowałem był lekko ciepły.

bezpieczniki mogły nic wiecej
Magnus Nox napisał/a:

adam odpisał, :)
Cytat:
3) Jak zmienić żarówkę w przycisku ogrzewania szyb??

rozebrac od tyłu :) wylutowac zarowke :)
Magnus Nox napisał/a:
) Co w końcu mogło być przyczyną awarii wycieraczek?? Jak robiłem próbę już po zdjęciu deski i po odłączeniu i ponownym podłączeniu zegarów, to przednie wycieraczki chodziły ok a po włączenu tylnej zaczynało coś chrobotać pod deską a wycieraczka przesuwała się malutkimi skokami Chrobotanie jakby bardzo szybkie załączanie przekaźnika

pewnie skrzynka, nie byla mokra i zoelona?
mogłes jeszczepomylic przekaźniki miejscami, oraz wtyczki od spodu miejscami
Magnus Nox napisał/a:
A jeśli tak to jak to sprawdzić BEZ zakładania fotela????

nie da sie :) trza podpiac napinacze
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |21 Paź 2006|, 2006 22:23   

Cytat:
Magnus Nox napisał/a:
4) Co w końcu mogło być przyczyną awarii wycieraczek?? Jak robiłem próbę już po zdjęciu deski i po odłączeniu i ponownym podłączeniu zegarów, to przednie wycieraczki chodziły ok a po włączenu tylnej zaczynało coś chrobotać pod deską a wycieraczka przesuwała się malutkimi skokami Chrobotanie jakby bardzo szybkie załączanie przekaźnika

Przełącznik - wtyczka od przełącznika.

przekażnik, silnik, krancowka silnika, skrzynka :)

Igor_el
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2006|, 2006 23:49   

Moze poduszka mruga bo nie jest dobrze podpieta w kierownicy, jesli odkerecales kierownice ot zolty kabel powiniem isc we poduszke kablami w kierunku godziny 8. (ogolnie bardziej w dol niz w gore)

Z wycieraczkami mialem ten sam problem i nawet kupilem przelacznik na allegro (myslalem bajer z 6 stopniowa regulacja) ale sie pomylilem i kupilem do sedana bez wlacznika tylnej wycieraczki w moim kombi.

Zignorowalem wiec na troche sprawe, chociaz wycieraczki czasami potrafily sie wlaczyc same albo nie chcialy sie wylaczyc po uzyciu.

Ostatnio zrobilem fajne zwarcie w autku i pojechalem do elektryka, ten sprawdzil wszystkie bezpieczniki po swojemu, powymienial co trzeba i nagle wycieraczki... magic zaczely dzialac jak dawniej....

PS. patrzac pod te zegary to myslisz ze lampki oswietlenia tablicy da sie wymienic bez lutowania samemu, czy tam sa takie diody wkrecane jak we wlaczniku swiatel?

PS2. Czy w naszych scorpio '95 jest podswietlenie tych kropek od nawiewu przy kratkach, w s-klasie sie to pali, wiem ze to nie ta klasa auta ale...?

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 09:28   

Rafał A.(antek) napisał/a:
mogłes jeszczepomylic przekaźniki miejscami, oraz wtyczki od spodu miejscami

Cholera :( A byłem pewien, że się nie da zamienić wtyczek (że każda ma inny kształt i po długości kabli) dlatego nie zrobiłem teraz fotki z ich ułożeniem :/
Zaraz sprawdzę jeszcze raz.

Rafał A.(antek) napisał/a:
z wierzchu czy rozebralesz na warstwy?

Skrzynkę za pierwszym razem - z miesiąc temu, wyjąłem, wyciągnąłem wszystkie płytki w kupie - po obu stronach i po bokach wyglądało idealnie, więc zdemontowałem tylko 4 czy 5 warstw i resztę włożyłem bez rozbebeszania.
Wczoraj przełożyłem wszystkie, warstwa po warstwie smarując smarem - nie było ani grama brudu czy śladu wody!

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 13:05   

Magnus Nox napisał/a:
A byłem pewien, że się nie da zamienić wtyczek (że każda ma inny kształt i po długości kabli)

teoretycznie tak, praktyka wykazuje nico inaczej. Jesli nia patrzysz gdzie co wciskasz to wcisniesz odwrotnie, klucze sa za delikatne.

jak skrzynka sucha to znaczy ze nie skrzynka :) ew zajzyj do tej 2 jeszcze.

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 21:14   

Uffff!!!! Naprawione!!! :D
A już rwałem sobie włosy z głowy :) Przyczyną okazała się wtyczka przy skrzynce bezpiecznikowej :D Ale żeby było śmiesznie to kilka razy tą wtyczkę wcześniej odpinałem i zapinałem, ruszałem ją, bo była na liście podejrzanych :)

W końcu wszystko działa jak należy na desce :)
Kontrolka ABS gaśnie. Kontrolka poduszek gaśnie. Kontrolka długich zapala się kiedy trzeba.

Żeby nie było zbyt różowo - w końcu to "bardzo awaryjne scorpio" - przestało świecić podświetlenie przycisku ogrzewania przedniej szyby (wcześniej nie działało tylnej) ;) Ale kwestią uzupełnienia podświetlenia zajmę się kiedy indziej.

Odpowiedz do tematu