|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Robie audio i prosze o porady |
| Autor |
Wiadomość |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 22:25 Robie audio i prosze o porady
|
|
|
Siema. Mam małe pytanko. Zabieram sie za car audo i w fordzie. Z przodem wiem juz wszystko. NW bagazniku mam skrzynie 80L i w niej 2 suby po 150w rms kazdy. Zaila ja wzmacniacz 2x200W RMS. Wali pieknie. Zamawiam glosniki na przod jakies lepsze ale czy jest sens dawać na polke z tyłu 6x9???? Nie chcialbym spieprzyc nimi. Z przodem bede kombinował ale co z tylem zrobić???? przydal by sie tam jakis sopran. Firmowe juz umarly. Poradzcie jak Wy byscie to zrobili, jak macie u siebie.
Do przodu chailem dać takie helixy
http://www.allegro.pl/ite...fv_100watt.html
A na tylna pulke chcialem wcisnac te:
http://www.allegro.pl/ite...er_gratis_.html
I zasilić je wzmacniaczem.
Bede wdzieczny za wszystkie wypowiedzi. Moze macie jakies lepsze propozycje dot. glośników????
Teraz walcze z wygluszeniem przednich drzwi i mam czas na zakup glosnikow dlatego chcialbym kupic dobre. Pozdro. |
| Ostatnio zmieniony przez pitusiek |22 Kwi 2007|, 2007 09:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 23:07
|
|
|
Rozumiem, ze masz lifta, bo w sedanie o 6x9 to sobie mozesz pomazyc tylko...
Z tylu powinien byc tzw. strong back, czyli gleboki bas i srednie. Jak chcesz sopran z tylu, to pomysl o pozadnych gwizdkach - winno sie je montowac na drzwiach tylnich kierowane do tylu ale oryginalnie fiord montowal je przy elipsach....Gwizdki polecam hertz (herz - juz nie pamietam pisowni) Tych, co pokazales nie znam ale spec ze mnie zaden |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 00:41
|
|
|
mam 6x9 w sedanie i nie musze o nich marzyc. ludzie troche wiary w inne scorpia a nie tylko te ladne inaczej 5D |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 11:14
|
|
|
| mmmk, ale Ty jestes mistrzem rzezby i zamontowalbys nawet 10x15 jakbys sie uparl. Chodzilo mi raczej o fakt, ze w sedaniku bez nadstawki nie zmiescisz6x9 na glebokosc, a najlepiej je upchnac w seryjne "pokrowce" fiorda, a tam sa 5x7 jak pamietam... |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 11:59
|
|
|
no tam sa a mistrzem rzezby?? nie przesadzaj wycialem tylko wieksze dziury w polce i bylo w miare tylko w koncu mi sie nie podobaly i wyladowaly podwieszone w bagazniku. a mistrz rzezby?? no brzmi jakbym jezdzil czyms co samochodu nie przypomina
[ Dodano: 2007-04-21, 12:01 ]
a nadstawka?? szyba przeszkadza bo tam i tak jest strasznie ciasno i szkoda sie pozbyc np ogrzewania montujac glosniki temu pod spodem jest madrzej (mi w wozeniu bagazu nie przeszkadza) a patrzac od srodka wyglada seryjnie bo kolumienki fordowskie zostaly na miejscu tylko "gra w nie" od spodu |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 21:15
|
|
|
mmmk, nie gniewaj sie, chodzilo mi o to, ze jak cos trza przerobic inaczej niz kazdy ma, to trzeba sie do mmmk zglosic Tak jakos ten skrot myslowy mi nie wyszedl, przepraszac |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 21:20
|
|
|
pitusiek, zmień tytuł tematu na jakiś "więcej mówiący" |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 00:10
|
|
|
spoko |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:12
|
|
|
Panowie zrobiliście sobie pogadanke na moim poscie. Nie daliście żadnej sensownej odpowiedzi. Chodzi o to czy 6x9 nie zepsuja efektu. Wiekszosc ludzi montuje je z tyło. Ja mam Lifta wiec z zamontowaniem nie bedzie problemu.
Kiedyś ktoś mi powiedzial na forum, że do wygluszenia drzwi w wewnatrz i na zewnatrz uzyl 12 mat. Wiec kupilem tez 12 mat i wczoraj wygluszalem. Jednak 12 mat starczylo tylko na wygluszenie wnetrza drzwi. Teraz musze kupic kolejne 12 na zewnatrz. Pozdro |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:13
|
|
|
te helixy sa bardzo dobre ale pod radio.
skoro masz juz w bakazniku subwoofery to musisz sobie zdawac sprawe, ze one zaglusza basem te male 13 z przodu. i na pewno bedzie brakowalo sredniego i wysokiego pasma.
jezeli chodzi o pzrzod to ja osobiscie kierowal bym sie jak najwyzsza skutecznoscia i raczej kupil bym glosniki pod wzmacniacz tzn. min. 70 W w rms.
a tylna polka - hmm- przypuszczam , ze dwa glosniki basowe daja dosc duze cisnienie i przy uderzeniach basu membrany glosnikow 6X9 beda latac jak szmaty i nic nie zagraja. |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:37
|
|
|
ja mam sinuslie
v sl160f i gwizdki neo 13 . (i te tweteerki sa rewelacyjne)
pomysl cos o -hertz , powerbass, sinuslive, tonsil
najlepiej jak bys posluchal gdzies w jakims sklepie,
jak zalozysz do przodu zestaw separowany to nie powinno brakowac sopranu. |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:40
|
|
|
| olo Ty masz u siebie 13 czy 16 w drzwiach? Chętnie wsadziłbym jakieś 16" ale nie wiem ile tam jest z tym zabawy, i czy da sie to zrobić w drzwiach scorpio. |
| Ostatnio zmieniony przez pitusiek |22 Kwi 2007|, 2007 09:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 10:26
|
|
|
| 16. i da sie zrobic ale jest duzo zabawy i nie zawsze wychodzi dobrze. jest tutaj na forum kolega co ma to zrobione dosc fajnie i moze Ci pomoze. poszukaj, sa wklejone zdjecia |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 11:09
|
|
|
| olo napisał/a: | | a tylna polka - hmm- przypuszczam , ze dwa glosniki basowe daja dosc duze cisnienie i przy uderzeniach basu membrany glosnikow 6X9 beda latac jak szmaty i nic nie zagraja. | Daja rade. Audiofilem nie jestem, ale zestwa 2x elipsa MacAudio tył, 2x 13 Alpine przod, 2x tweeter infinity przod zupelnie mi wystarcza. Zadnych wzmacniaczy, zadnych tub, subwooferow i innych zajmowaczy przestrzeni w bagazniku. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |