$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Robie audio i prosze o porady
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Robie audio i prosze o porady
Autor Wiadomość
pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 22:25   Robie audio i prosze o porady

Siema. Mam małe pytanko. Zabieram sie za car audo i w fordzie. Z przodem wiem juz wszystko. NW bagazniku mam skrzynie 80L i w niej 2 suby po 150w rms kazdy. Zaila ja wzmacniacz 2x200W RMS. Wali pieknie. Zamawiam glosniki na przod jakies lepsze ale czy jest sens dawać na polke z tyłu 6x9???? Nie chcialbym spieprzyc nimi. Z przodem bede kombinował ale co z tylem zrobić???? przydal by sie tam jakis sopran. Firmowe juz umarly. Poradzcie jak Wy byscie to zrobili, jak macie u siebie.

Do przodu chailem dać takie helixy
http://www.allegro.pl/ite...fv_100watt.html

A na tylna pulke chcialem wcisnac te:
http://www.allegro.pl/ite...er_gratis_.html
I zasilić je wzmacniaczem.

Bede wdzieczny za wszystkie wypowiedzi. Moze macie jakies lepsze propozycje dot. glośników????

Teraz walcze z wygluszeniem przednich drzwi i mam czas na zakup glosnikow dlatego chcialbym kupic dobre. Pozdro.
Ostatnio zmieniony przez pitusiek |22 Kwi 2007|, 2007 09:24, w całości zmieniany 1 raz  

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 23:07   

Rozumiem, ze masz lifta, bo w sedanie o 6x9 to sobie mozesz pomazyc tylko...
Z tylu powinien byc tzw. strong back, czyli gleboki bas i srednie. Jak chcesz sopran z tylu, to pomysl o pozadnych gwizdkach - winno sie je montowac na drzwiach tylnich kierowane do tylu ale oryginalnie fiord montowal je przy elipsach....Gwizdki polecam hertz (herz - juz nie pamietam pisowni) Tych, co pokazales nie znam ale spec ze mnie zaden :P

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 00:41   

mam 6x9 w sedanie i nie musze o nich marzyc. ludzie troche wiary w inne scorpia a nie tylko te ladne inaczej 5D :P

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 11:14   

mmmk, ale Ty jestes mistrzem rzezby i zamontowalbys nawet 10x15 jakbys sie uparl. Chodzilo mi raczej o fakt, ze w sedaniku bez nadstawki nie zmiescisz6x9 na glebokosc, a najlepiej je upchnac w seryjne "pokrowce" fiorda, a tam sa 5x7 jak pamietam...

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 11:59   

no tam sa a mistrzem rzezby?? nie przesadzaj wycialem tylko wieksze dziury w polce i bylo w miare tylko w koncu mi sie nie podobaly i wyladowaly podwieszone w bagazniku. a mistrz rzezby?? no brzmi jakbym jezdzil czyms co samochodu nie przypomina :?

[ Dodano: 2007-04-21, 12:01 ]
a nadstawka?? szyba przeszkadza bo tam i tak jest strasznie ciasno i szkoda sie pozbyc np ogrzewania montujac glosniki temu pod spodem jest madrzej (mi w wozeniu bagazu nie przeszkadza) a patrzac od srodka wyglada seryjnie bo kolumienki fordowskie zostaly na miejscu tylko "gra w nie" od spodu

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 21:15   

mmmk, nie gniewaj sie, chodzilo mi o to, ze jak cos trza przerobic inaczej niz kazdy ma, to trzeba sie do mmmk zglosic :one: :P Tak jakos ten skrot myslowy mi nie wyszedl, przepraszac :):

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |21 Kwi 2007|, 2007 21:20   

pitusiek, zmień tytuł tematu na jakiś "więcej mówiący" ;)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 00:10   

spoko :)

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:12   

Panowie zrobiliście sobie pogadanke na moim poscie. Nie daliście żadnej sensownej odpowiedzi. Chodzi o to czy 6x9 nie zepsuja efektu. Wiekszosc ludzi montuje je z tyło. Ja mam Lifta wiec z zamontowaniem nie bedzie problemu.

Kiedyś ktoś mi powiedzial na forum, że do wygluszenia drzwi w wewnatrz i na zewnatrz uzyl 12 mat. Wiec kupilem tez 12 mat i wczoraj wygluszalem. Jednak 12 mat starczylo tylko na wygluszenie wnetrza drzwi. Teraz musze kupic kolejne 12 na zewnatrz. Pozdro

olo
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:13   

te helixy sa bardzo dobre ale pod radio.
skoro masz juz w bakazniku subwoofery to musisz sobie zdawac sprawe, ze one zaglusza basem te male 13 z przodu. i na pewno bedzie brakowalo sredniego i wysokiego pasma.
jezeli chodzi o pzrzod to ja osobiscie kierowal bym sie jak najwyzsza skutecznoscia i raczej kupil bym glosniki pod wzmacniacz tzn. min. 70 W w rms.
a tylna polka - hmm- przypuszczam , ze dwa glosniki basowe daja dosc duze cisnienie i przy uderzeniach basu membrany glosnikow 6X9 beda latac jak szmaty i nic nie zagraja.

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:24   

olo wiec jakie glosniki mi polecisz na przod. Chcem je miec pod wzmacniaczem. Bas z tyłu wali pieknie ale brakuje mi tam sopranu, dlatego chciałem tam wsadzić 6x9.

Więc może takie na przod bedą lepsze????
http://www.allegro.pl/ite...v_warszawa.html

http://www.allegro.pl/ite...end_kielce.html
Ostatnio zmieniony przez pitusiek |22 Kwi 2007|, 2007 09:43, w całości zmieniany 2 razy  

olo
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:37   

ja mam sinuslie
v sl160f i gwizdki neo 13 . (i te tweteerki sa rewelacyjne)
pomysl cos o -hertz , powerbass, sinuslive, tonsil
najlepiej jak bys posluchal gdzies w jakims sklepie,

jak zalozysz do przodu zestaw separowany to nie powinno brakowac sopranu.

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 09:40   

olo Ty masz u siebie 13 czy 16 w drzwiach? Chętnie wsadziłbym jakieś 16" ale nie wiem ile tam jest z tym zabawy, i czy da sie to zrobić w drzwiach scorpio.
Ostatnio zmieniony przez pitusiek |22 Kwi 2007|, 2007 09:42, w całości zmieniany 1 raz  

olo
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 10:26   

16. i da sie zrobic ale jest duzo zabawy i nie zawsze wychodzi dobrze. jest tutaj na forum kolega co ma to zrobione dosc fajnie i moze Ci pomoze. poszukaj, sa wklejone zdjecia

Gruber 
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 11:09   

olo napisał/a:
a tylna polka - hmm- przypuszczam , ze dwa glosniki basowe daja dosc duze cisnienie i przy uderzeniach basu membrany glosnikow 6X9 beda latac jak szmaty i nic nie zagraja.
Daja rade. Audiofilem nie jestem, ale zestwa 2x elipsa MacAudio tył, 2x 13 Alpine przod, 2x tweeter infinity przod zupelnie mi wystarcza. Zadnych wzmacniaczy, zadnych tub, subwooferow i innych zajmowaczy przestrzeni w bagazniku.

Odpowiedz do tematu