|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
fryta :) |
| Autor |
Wiadomość |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Wrz 2006|, 2006 20:40 fryta :)
|
|
|
Witam,
Idzie zima, i sama fryta z baku disla już nie zaslili. Więc trzeba wymyślić patent na
a) ogrzewanie,
b) przełączanie ON/OJ*
* Olej Jadalny
Motor to wolnssący klekot, chcę zamontować drugi bak na frytę i teraz punkt pierwszy programu:
Z czego zrobić podgrzewacz do oleju? Czy stary reduktor do gazu po zabawie kątówką i wiertłem i elektrodą da radę podgrzać to dostatecznie?
W drugi bak chcę wsadzić grzałkę elektryczną, żeby OJ już w baku był rozgrzewany, potem czymś dogotować go do jakichś min 40-50 stopni i heja w cylindry, a rozruch byłby na ON, dopóki silnik temperatury nie złapie.
No i druga, trudniejsza chyba sprawa. Selektor wyboru paliwa. Na razie widzę to jako trójniczek, który wpuszczałby albo kanał z ON, albo z OJ do przewodu do pompy. Całość sterowana elektrycznie rzecz jasna.
Albo drugi pomysł jaki mam to dwa elektrozawory, jeden na przewodzie ON, drugi na OJ, i przełączanie wyglądało by tak, że najpierw otwieram przewód z OJ, a po chwili zamykam ON.
Co Wy na to?
I jeszcze jedno, budżet to max 200 zł na całość, reduktor mam, bak się znajdzie, a kasę przeznaczamy na węże, zaworki, itp, itd.
Jak ktoś ma jakieś pomysły, albo sprzęt który może mi pomóc - proszę do wypowiedzi w tym temacie... |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |13 Wrz 2006|, 2006 20:43
|
|
|
Gdzieś widziałem ofertę na "przeróbke" dizla na podgrzewany OJ.
[ Dodano: 2006-09-13, 20:44 ]
To własnie dwieście parę złotych miało kosztować |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Wrz 2006|, 2006 23:58
|
|
|
| napisz jaki dizel, akonkretnie gdzie ma i jaka pompe paliwa. to bedziemmyslec. co do grzania, to mozna elektycznie, albo weze z woda ale ciagnac na tył? wode? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Wrz 2006|, 2006 07:40
|
|
|
Daniel wlasciwie okreslenie paliwa to OR czyli olej roslinny. Przy troche wiekszym budzecie moze warto pomysleć nad gotowym urzadzeniem nazywa sie to DAVCO i jednoczenie filtruje i podgrzewa poczatkowo elektrycznie a potem z ukladu chlodzenia.
a parownik moze to nie glupi pomysl jakas spirale miedziana w srodku zrobic...mozna by sie pobawic tylko czy to bedzie dostatecznie wydajne? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Wrz 2006|, 2006 09:21
|
|
|
| marcys napisał/a: | | tylko czy to bedzie dostatecznie wydajne? | chyba nie bardzo - ale może mi się zdaje. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
MireQs [Usunięty]
|
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |14 Wrz 2006|, 2006 10:48
|
|
|
| MireQs napisał/a: | | spotkalem grzalke do baku elektryczna nalozona na rurke pobierajaca paliwo | Podobno często stare mesie 300D miały standardowe grzałki do paliwa w zbiorniku. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Wrz 2006|, 2006 11:10
|
|
|
to jest to DAVCO opisywane przeze mnie wczesniej:
http://biopaliwa.com/prod...products_id=341
ucieklo mi ostatnio sprzed nosa Audi 100 2.0 z 80 w dobrym stanie za 1000... a juz bym teraz frycił |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |