|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
duże opory toczenia |
| Autor |
Wiadomość |
KaZet

Auto: od IX2010 już bez 1995, 2,5 td, kombi, CMax
|
Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 09:22 duże opory toczenia
|
|
|
| zjeżdżam z góry, długi prosty odcinek, wrzucam luz, mam na zegarze 110 km/h i widzę, że auto zaczyna zwalniać. Wyraźnie są odczuwalne jakies poważne opory toczenia. Czy to może być wina opon? A może hamulce cosik blokują chociaż po długiej trasie felgi nie są gorące. A może ten typ tak ma? |
_________________ Krzysztof w Ford Focus '2007
było Scorpio '95, 2,5 TD (raczej bez "T") kombi,
jest Focus 2007 1,4 benz, i CMax 2012 1,6 ten mocniejszy |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 09:28
|
|
|
Ten typ tak nie ma, kiedyś zrobiłem wybieg ze 100 na płaskim rzędu 300m. Coś nie tak masz z hamulcami, ew. łożyskami kół, a nawet może ze skrzynią. Takich opon żeby aż hamowały, to nie widziałem, chyba od traktora musiałyby być |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 16:49
|
|
|
| ręczny może nie odbija do końca - po jakiejś dłuższej jeździe dotknij ręką felg - jeżeli któraś będzie znacząco cieplejsza niż pozostałe to może to świadczyć o zakleszczonym hamulcu lub kończącym się łożysku. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |8 Sie 2006|, 2006 09:15
|
|
|
tak jak Struna pisze, cos z hamulcami zapewne.
mozna sobie pomacac felgi albo jak pada deszcze to po zatrzymaniu sie ktoras felga szybciej schnie(srednio dobrze:), jest sucha(zle), jak jedziesz to sie z niej dymi(bardzo zle, obmacywanie takiej goracej sztuki tez sie moze zle skonczyc:)
ja juz przechodzilem wszystkie te etapy i to na wiekszosci kol jakie mam w Scorpio. zawsze winne byly gumki na zaciskach albo raczej ich brak. poprostu syf tam wlatuje i tloczek nie odbija jak trzeba po hamowaniu:)
wymiana tego z przodu to szybka pilka, z tylu juz gorzej. ale sama gumke oslaniajaca zacisk i ta uszczelniajaca w cylinderku wymienisz bez wiekszych problemow. za reszte moze sie nie bierz jak reczny odbija. ja bylem nadgorliwy i oberwalem wczolo kawalkiem zacisku nisko lecacego a czesci od niego do tej pory w schowku woze
takie zestawy naprawcze cos kolo 14 zł chyba kosztuja. |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Sie 2006|, 2006 08:49
|
|
|
| Na zwiekszone opory ruchu moze miec takze wplyw zle ustawiona zbieznosc kol. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |11 Sie 2006|, 2006 10:54
|
|
|
| bigdaaddy napisał/a: | | Na zwiekszone opory ruchu moze miec takze wplyw zle ustawiona zbieznosc kol. | owszem ale żeby tak znacząco wpływało to by musiał być nieźle rozregulowany a to by skutkowało nieustającym piskiem opon nawet na prostej. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |