|
Instalacja elektryczna |
| Autor |
Wiadomość |
Raf7 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lip 2006|, 2006 10:45 Instalacja elektryczna
|
|
|
W sobotę odpaliłem nowy silnik - mechanicznie wszystko super - tylko z "kabelkami" chyba coś nie za bardzo. A mianowicie objawy są następujące (na poprzednim silniczku były takie same tylko skala zjawiska była większa, bo silnik był zajechany):
1. Problemy z uruchomieniem zimnego silnika (krztusi się trochę przy dodawaniu gazu)
2. Niewłączające się wentylatory (na razie są na krótko na guzik)
3. Brak reakcji silnika na odpięcie krokowego
4. Lekkie falowanie na wolnych obrotach
Krokowy i czujnik temp. cieczy - wymienione na sprawne z tego silnika co wsadziłem do siebie.
Ma ktoś jakiś pomysł - czy szukać samemu czy jechać od razu do elektryka ?? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |17 Lip 2006|, 2006 11:07
|
|
|
| Raf7 napisał/a: | | 1. Problemy z uruchomieniem zimnego silnika (krztusi się trochę przy dodawaniu gazu) |
- za małe ciśnienie paliwa
- złe odczyty ECT
- lewe powietrze
| Raf7 napisał/a: | | 3. Brak reakcji silnika na odpięcie krokowego |
- zasilanie/sterowanie bypass-em
- lewe powietrze
| Raf7 napisał/a: | | 4. Lekkie falowanie na wolnych obrotach |
- lewe powietrza
Reasumując : lewe powietrze ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Raf7 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lip 2006|, 2006 12:28
|
|
|
| A co w takim razie z punktem numer 2, czyli wentylatory - czy to nie ma związku z ECT'em ?? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |17 Lip 2006|, 2006 13:03
|
|
|
| Raf7 napisał/a: | | A co w takim razie z punktem numer 2, czyli wentylatory - czy to nie ma związku z ECT'em ?? |
Oczywiście że ma - i to ścisły ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Raf7 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 08:07
|
|
|
Problemów ciąg dalszy.
Doszło jeszcze gaśnięcie silnika na wolnych obrotach - pochodzi chwilę i coraz bardziej zaczyna się dusić, krztusić aż zgaśnie - aczkolwiek dodam, że wczoraj umyłem auto i być może jest to z tym związane.
[ Dodano: 2006-07-20, 19:54 ]
Doszedł jeszcze jeden objaw (a w zasadzie dwa) - dzisiaj rano zaraz po ruszeniu silnik zgasł i za cholerę nie chciał się uruchomić - kręciłem ze 2 minutu i w końcu zapalił. Natomiast podczas drogi powrotnej z pracy - podczas normalnej jazdy (bez przyspieszania czy hamowania) około 80 km/h na 4-ce - silnik nagle przestał zupełnie ciągnąć - nie reagował na gaz - tylko zwalniał, zwalniał i gdy już miałem autobus MZK na haku obudził się i zaczął jechać. Potem jeszcze raz się to samo powtórzyło. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 19:56
|
|
|
| Raf7 napisał/a: | | pochodzi chwilę i coraz bardziej zaczyna się dusić, krztusić aż zgaśnie |
Adam pisał.
| Raf7 napisał/a: | | że wczoraj umyłem auto i być może jest to z tym związane. |
Poszukaj gołych ba... drutów pod maską |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 20:13
|
|
|
| Czy przed myciem było OK! jeżeli tak, to związek jest oczywisty, a woda mogła wcisnąć się wszędzie jeśli była podana pod ciśnieniem, teoretycznie pownna już wyschnąć, w praktyce po myciu trzeba przedmuchać sprężonym powietrzem. |
|
|
|
 |
Raf7 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 21:03
|
|
|
Oki. Wszystkie rady sprawdzę. A i jeszcze jedno - "umarł" obrotomierz - ale to zdarzało się już wcześniej - tzn. przed wymianą silnika.
A tak poza tym - na przepustnicy, poniżej wejścia węży doprowadzających powietrze, znajduje się taki wkręt na imbus - kiedyś jak mi gasł na starym silniku na wolnych obrotach to mi jeden mechanik podkręcił tę śrubkę, wolne stały się nieco szybsze i przestał gasnąć - może to jest to lewe powietrze o którym pisał Adam. W którą stronę tym się powinno regulować, żeby było normalnie- bez dodatków i ile powinny wynosić wolne prawidłowe ??
[ Dodano: 2006-07-20, 21:44 ]
I jeszcze jadno mi się przypomniało - może te wszystkie objawy to CPW ?? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:01
|
|
|
| Raf7 napisał/a: | | ile powinny wynosić wolne prawidłowe ?? | jakies 850 rpm |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:05
|
|
|
| Raf7 napisał/a: | | I jeszcze jadno mi się przypomniało - może te wszystkie objawy to CPW ?? |
To by Ci gasł nagle znikąd, a nie szarpał a potem gasł.
| Struna napisał/a: | | akies 850 rpm |
A nie 950? Pewności nie mam. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:06
|
|
|
| megalith napisał/a: | | A nie 950? Pewności nie mam. | kurna w R4 to może być faktycznie więcej. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:10
|
|
|
| Cytat: | | --==::SCORPIO GL 2.9 12V6 EFI GHIA::==-- |
Czyli mówisz było GL a zrobiłeś GHIJĘ? Sory za OT, teraz zauważyłem |
|
|
|
 |
Raf7 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 23:29
|
|
|
| Chyba część problemów się wyjaśniła - otóż dzisiaj znalazłem pęknięty wąż, który chłodził parownik - miał małe pęknięcie ( i to w takim miejscu, że płyn mógł lać się po przewodach czy czujnikach - bardzo możliwe, że ciekło na CPW) ale teraz to już pękło mi całe kolanko gumowe wchodzące do parownika - po prostu odpadło przy opasce "torro". I około 4 litrów Quala poszło w piz....u :691: |
|
|
|
 |
|
|