|
problem ze sprzęgłem |
| Autor |
Wiadomość |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2006|, 2006 21:05 problem ze sprzęgłem
|
|
|
od wczoraj zauważyłem następujący objaw: przy co trzecim lub czwartym wciskaniu sprzęgła podczas jazdy pedał sprzęgła zachowuje się inaczej niż zwykle. jakby traci elastyczność, robi się twardszy i krótszy. Sam mechanizm wysprzęglania i wrzucania biegów przebiega prawidłowo. Co to może być i jak to naprawić?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2006|, 2006 21:09
|
|
|
| Witam! Prawdopodobnie masz na wykonczeniu linke sprzegla.Mozna regenerowac- najlepiej wymienic byle nie na wloska podrobe.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
Wysłany: |19 Lip 2006|, 2006 21:11
|
|
|
jakby co, mam lineczke i sprzegiełko w super stanie z DOHC |
_________________ tel.603221275
Moje Allegro-wszystko do SCORPIO i nie tylko |
| Ostatnio zmieniony przez zztop2 |19 Lip 2006|, 2006 21:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2006|, 2006 22:12
|
|
|
| Witam! Przed wymiana linki sprobuj takiej operacji: Narzedzia WD-40 + slomka drinkowa.Wykonanie: przez otwor lapy sprzegla wlozyc slomke w okolice tulei prowadzacej lozysko oporowe i troche napsikac.Podeptac sprzeglem i ponownie to samo.Nie przedawkuj zeby nie zalac okladzin.O ile nie pomoze to pada linka.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2006|, 2006 22:44
|
|
|
Dolacze sie do pytan...
Otoz u mnie sprzeglo dziala i wszystko jest git. Wszystko poza tym, ze chodzi Bardzo Ciezko... Sam "pedal" sprzegla... Stawia straszny opor przy wciskaniu. Poza tym jest precyzyjne itp.. czy w scorpio to norma? Jezdze na codzien roznymi wynalazkami ale w zadnym aucie, nawet ciezarowych nie chodzi tak sprzeglo ciezko nie chodzi...
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lip 2006|, 2006 22:50
|
|
|
| Witam! Albo linka albo tuleja prowadzaca lozysko.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 00:38
|
|
|
jak stefan napisał szczegolnie liunki w podrobie lubia ciezko chodzic, no i samo sprzeglo tez jak zuzyte nieco ciezej chodzi, pozatym ciezarowe auta maja sprzedlgo hydrauliczne jak wieloryby i tam ju znie chodzi ciezko |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 06:36
|
|
|
no i warto pocwiczyc jazde bez uzywania pedalu sprzegla jezeli ktos nie umie bo jak ma linka trzasnac to jak zwykle daleko od domu i to w nocy a wrocic jakos trzeba. u mnie tez chodzila kilka razy inaczej potem dziwny dzwiek przy wciskaniu pedalu i pekla. fajnie nie bylo. nawet dojechalem tak do domu i do warsztatu i tam dowiedzialem sie,ze samochod zatrzymuje sie wylaczajac stacyjke bo hamulec na maksa czasami zatrzymuje samochod kilka metrow dalej niz sie chce. mi na szczescie sie udalo nie rozbic niczego ale na wjezdzie do garazu bylo bardzo bardzo blisko plotu
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 09:15
|
|
|
| ej - a nie pomyśleliście o najprostszej rzeczy - samonapinacz ! |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 09:21
|
|
|
| Witam! A w nocy samoregulator puszcza? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 09:24
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Witam! A w nocy samoregulator puszcza? Pozdrawiam.Stefan. |
przeczytałeś może posta autora ? widzisz tam gdzieś noc ?
| George napisał/a: | | od wczoraj zauważyłem następujący objaw: przy co trzecim lub czwartym wciskaniu sprzęgła podczas jazdy pedał sprzęgła zachowuje się inaczej niż zwykle. jakby traci elastyczność, robi się twardszy i krótszy. Sam mechanizm wysprzęglania i wrzucania biegów przebiega prawidłowo. Co to może być i jak to naprawić? |
|
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 09:47
|
|
|
Witam! gdyby to byl samoregulator wowczas sprzeglo slizgalo by sie. | Struna napisał/a: | | przy co trzecim lub czwartym wciskaniu sprzęgła podczas jazdy pedał sprzęgła zachowuje się inaczej niż zwykle. jakby traci elastyczność, | -Nigdy nie zabieram glosu nie majac pewnosci.Czasem sie myle( wowczas mowie PRZEPRASZAM) ale bzdur staram sie nie pisac.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 09:50
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Witam! gdyby to byl samoregulator wowczas sprzeglo slizgalo by sie. | bzdura - jak jest lekko oślizgany to co jakiś czas tylko zeskakuje i wtedy pedal jakby ma trochę luzu - potem znuw zaskoczy o ząbek wyżej i jest ok na jakiś czas - nieraz tak już miałem i bynajmniej sprzęgło z tego powodu nigdy mi nie ślizgało. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2006|, 2006 09:53
|
|
|