|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wtryskiwacze???? |
| Autor |
Wiadomość |
czachus77 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 15:26 Wtryskiwacze????
|
|
|
Witam,
mam mały, aczkolwiek upierdliwy problem z moja Skorupką :712:
Mianowicie - podczas pracy silnika obroty "skaczą" na gazie. Na benzynie jest w miarę cacy, choć za duże sa obroty.
Często na gazie silnik gasł na wolnych obrotach. Podjechałem do mechanika, gość podłączył analizator spalin i okazuje się, że na gazie Skorupka łyka benzynę. Faktycznie, ostatnimi czasy coś za szybko mi benzyna znikała.....Silnik nie przepala tej mieszanki, bo jest za bogata i sie dławi. Po odcięciu pompy paliwa, silnik pracuje równo.
Mechanik mówi, że listwa wtryskiwaczy jest do wymiany, bo zapieczone są. Z tego co się orientuję, to można wymienic same wtyskiwacze. Nowe - koszt ponoć kosmiczny....
Moze ktos z Was coś poradzi, moze ktos miał podobny problem, a może ktoś ma do sprzedania wtryskiwacze do 2,0DOHC z 1991?
Proszę o info i ewentualną pomoc.
Paweł |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 15:41
|
|
|
| Zbyszek_WW miał to samo i winą był przekaźnik odcinający wtryskiwacze na gazie a nie same wtryski - sprawdź dobrze podłączenie do tegoż przekaźnika albo i sam ten przekaźnik. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
czachus77 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 15:44
|
|
|
| No właśnie mechanik coś tam gadał z drugim, że to raczej nie przekaźnik, bo wogóle by Skorupa na gazie chodzić nie chciała. Dla pewności to podjadę do mechanika, tylko muszę namierzyć dobrego w Radomiu, bo teraz jestem w okolicach Łodzi i tu mi gość tak zidentyfikował problem. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 15:46
|
|
|
| czachus77 napisał/a: | | No właśnie mechanik coś tam gadał z drugim, że to raczej nie przekaźnik, bo wogóle by Skorupa na gazie chodzić nie chciała | u Zbyszka jak najbardziej na gazie chodziła ale łykała również paliwo - ale chodziła - poprawiłzdaje się podłączenie masy do przekaźnika odcinającego i jak ręką odjął - a też mu meches w pierwszym wydaniu pompę odłączył dla testu. |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 15:47
|
|
|
| wg. mojego doświadczenia to jezeli wtryski padaja, to bedzie problem z chodzeniem na beni, , jak tak miałem, na LPG bez zarzutu wolne obroty, jak dłuzej bujalem sie na lpg, wtryski zaczynały na beni szwankowac , obroty wolne folowały, pamagała raz na jakiś czas flaszeczka STP :702: |
_________________ tel.603221275
Moje Allegro-wszystko do SCORPIO i nie tylko |
|
|
|
 |
czachus77 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 15:59
|
|
|
No i dzięki
Na beni ciut za duże obroty na gazie "falują"
Może to i masa na przekaźnika....Trzeba sprawdzić :691:
[ Dodano: 2006-06-21, 00:08 ]
Mechanik wymienił przekaźnik. Skorupa chodzi równo, nie gaśnie, nie faluje. Ale-no właśnie-wlałem na "rozpałkę" paliwa ciut :707: za 20zł....Pojeździłem ze 2 dni i beni nie ma.... :692: Nie mam wycieków benzyny. Kurdę już się zastanawiam, czy na samych rozpałkach nie żre mi tyle paliwa, że znika w zastraszającym tempie ??
Tak jak sobie przypominam przez 3 dni była odpalana około 15 razy. Pochodziła z 2 minuty na benzynie i przełączała się na gaz.
Boję się, żebym nie spalił pompy paliwa, jeżdżąc bez benzyny. Niby można ją odciąć (pompę), tym ustrojstwem w bagażniku. Tylko jak? Widziałem, że mechanik pukał w to coś kluczem i wyskakiwał taki dzyndzel. Puknąłem i ja w to, ale nie wyskoczyło, a nie chcę przyp....za mocno, żeby czegoś nie popsuć.
Mam tą Skorupkę od trzech tygodni, stąd też moja niewiedza.
Poradźcie.
[ Dodano: 2006-06-21, 00:11 ]
?? :713: |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 08:44
|
|
|
| czachus77, weź pod uwagę że jest gorąco a benzyna to z deka lotna substancja. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 09:46
|
|
|
| ja zazwyczaj leję za 40 zeta beni - to jakieś 10 litrów prawie i to mi starcza czasem na dwa tygodnie, maxymalnie na trzy a czasem nawet w dwa dni wyjeżdżę. |
|
|
|
 |
czachus77 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 12:20
|
|
|
No tak....Dzięki za uświadomienie :716: Moim poprzednim autkiem był Fiat Uno-troszki innaczej w nim paliwo ubywało
Ale i komfort inny
Ale i tak mam swoje przypuszczenia co do pożerania paliwa podczas jazdy na gazie przez moją Skorupę. Mianowicie-zrobiłem test, nie jeździłem na benzynie, nawet nie odpalałem z beni, a beni nie ma.....Zastanawiam się czy do momentu "Matki Boskiej pieniężnej" u mnie w robocie, nie odciąć pompy paliwa. Boję się, że ją spalę jeżdżąc bez paliwa. A wizyta u gazownika znów mnie chyba nie minie.... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 12:39
|
|
|
| odepnij pompę i sprawdź czy wtedy też Ci paliwo znika - jeśli tak to szukaj gdzieś nieszczelności. |
|
|
|
 |
czachus77 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 12:49
|
|
|
| Dobra. Tylko mam mocno przygrzać w ten przekaźnik w bagażniku? Próbowałem na wyłączonym silniku i nie wyskakiwał. Czy to należy zrobić na odpalonym silniku? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 12:55
|
|
|
hmmm, ja mówiłem o jakis normalnym odpięciu no ale można próbowac z tym wyłącznikiem wstrząsowym |
|
|
|
 |
czachus77 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 13:01
|
|
|
| Normalne odcięcie w sensie odłączenia zasilania od niej? Jeśli tak to jak? A próbował ktoś z tym czujnikeim wstrząsowym? |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 13:16
|
|
|
| czachus77 napisał/a: | | A próbował ktoś z tym czujnikeim wstrząsowym? |
kilku mimowolnie próbowało, gdy nie mogli kufra domknąć to trzasnęli i były posty o pomoc, ze odpalić nie można |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
czachus77 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2006|, 2006 14:22
|
|
|
| OK-ale jedź za mną :688: |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |