$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Sytuacja na drodze - spór
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sytuacja na drodze - spór
Autor Wiadomość
bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |9 Wrz 2014|, 2014 09:37   

Srebrny napisał/a:
Za skrzyżowaniem nie ma żadnych strzałek naprowadzających i dobrze to rozkminił Trzypion.
- jeżeli z dwóch pasów robi się jeden bez żadnego zjazdu, pierwszeństwo ma ten z prawego pasa.
Kamil_Scorpio_ napisał/a:
Tak, wiem co pisze bo rocznie robię mniej więcej 70tyś służbowym i z 15tyś prywatnym, prawo prawe, nawyki inne.
- ja robię ponad 100 tys w samej Polsce, więc trochę więcej, ale to niczego nie zmienia, bo robiąc kilometry przepisów się nie nauczysz. Przepisy? Zacznijmy od tego, gdzie masz napisane, że za skrzyżowaniem możesz zmienić dowolnie pas? Nigdzie, bo nie wolno tego robić. Masz ciągłość jazdy i za skrzyżowaniem zajmujesz dokładnie ten sam pas, który zajmowałeś przed skrzyżowaniem. Uczą tego nawet na każdym kursie, od AM począwszy. Zmiana kierunku jazdy nie jest tym samym, co zmiana pasa ruchu. W żadnym miejscu KD nie masz napisane tego, że skrzyżowanie i zmiana kierunku ruchu powoduje zmianę pasa ruchu, bo nie powoduje. Mało tego, jeśli skrzyżowanie jest ze światłami, do droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia się dynamicznie i jest tak, jak to pokazuje sygnalizacja świetlna. KD nie opisuje też jasnych i przejrzystych sytuacji, takich jak jazda po rondzie czy też właśnie opisywana sytuacja. A jak dla kogoś jest to zbyt skomplikowane, to pomijając kwestie jego uprawnień, najłatwiej jest wyrzucić sobie wszystkie pozostałe drogi i narysować (wyobrazić) sobie tylko te drogi, które w danym momencie mają znaczenie. I co otrzymamy w naszym przypadku? Niech sobie każdy sam rozważy trzy poniższe rysunki i zastanowi, kto jak ma jechać. Na pierwszym rysunku jest tak, jak oznaczono na drodze, rysunek 2 i 3 dorysowane linie domyśle według jednej i drugiej wersji.

KD należy czytać również z innymi przepisami, np. z KW. w tej sprawie dużo do powiedzenia ma podajże art. 86 par. 1. jak i art. 90 (ten polecam wszystkim kierowcą ciężarówek, które blokują często jeden pas ruchu i uważają, że robią to zgodnie z przepisami).

trzypion 
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Wysłany: |9 Wrz 2014|, 2014 12:14   

bingo napisał/a:
Zacznijmy od tego, gdzie masz napisane, że za skrzyżowaniem możesz zmienić dowolnie pas?

PoRD, Art. 22. u. 1.

"Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu [...]"
Są zakazy, kiedy tego robic nie wolno, opisywana sytuacja nie jest w tych wyłączeniach.
bingo napisał/a:

Nigdzie, bo nie wolno tego robić.

Przestań po raz kolejny podawać nieprawdziwą informację. Jak sam zauwazyłeś przejechane kilometry nie świadczą o znajomości przepisów i cały czas to udowadniasz.

bingo napisał/a:

Masz ciągłość jazdy i za skrzyżowaniem zajmujesz dokładnie ten sam pas, który zajmowałeś przed skrzyżowaniem. Uczą tego nawet na każdym kursie,

Nie na każdym, tylko najwyżej na tych, które Ty znasz i uczą ŹLE!!!!
Ostatnio zmieniony przez trzypion |9 Wrz 2014|, 2014 12:15, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |12 Wrz 2014|, 2014 16:32   

podajcie mi podstawe prawna która mowi ze przy skrecie w lewo liczymy pasy od lewej.

dla mnie jest jasne, jade prawym, to i po skreciue "mój" pas ruchu to skrajnie prawy, jade przy krawezniku. oczywiscie moge zmienic pasy po skrecie czy nawet w trakcie ale albo ustepuje jadącym po tym pasie na ktory wjezdzam albo tym wjezdzajacym z prawej.

na rysunku 1 jechał prawym to po skrecie jego jest pas prawy, 2 jechał 2 od prawej to jego po skrecie jest 2 od prawej. jedynka wykonala zmiane pasa - ustepuje jadacemu po nim - 2

chyba ze znajdziecie mi przepis ze liczy sie od lewej.

a jesli pas 3 jest tylko do skretu, no to juz sie syt zmienia.

podajcie mi przepis ze 1 moze dowolny pas a 2 ustepuje.
http://tinyurl.com/qhaqjsk
Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |12 Wrz 2014|, 2014 16:37, w całości zmieniany 1 raz  

jaroz 
Tylko Cossi

Auto: `92 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |12 Wrz 2014|, 2014 22:11   

A co masz do Poznania? Tu jest jak wszędzie... A wyjątki są też wszędzie.

trzypion 
V6 Rulez!

Wysłany: |13 Wrz 2014|, 2014 00:52   

Rafał, już podałem. A dokładniej - nie ma przepisu nakazującego zając po skręcie konkretny pas, a jesli dwa auta chca zając ten sam pas, to pierwszeństwo ma ten z prawej. Artykuły sa gdzies na początku.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |14 Wrz 2014|, 2014 08:14   

ale ja nie o to pytałem, tylko o to jak liczysz pasy, od prawej czy od lewej. bo jedynie to jest istota sprawy bo trzeba ustalić kto zmienia pas a kto nie.

trzypion 
V6 Rulez!

Wysłany: |14 Wrz 2014|, 2014 13:48   

Obydwoje zmieniają pasy. Najpierw jadą drogą A, potem jadą drogą B. Pas drogi A to nie pas drogi B, więc następuje zmiana pasa.
To nie jest tak, że jak skręcasz na skrzyżowaniu, to wyznaczasz nowe pasy skręcające na nim.

Shogun 

Auto: '95 BOB ASB Sedan
Wysłany: |14 Wrz 2014|, 2014 20:03   

Innymi słowy Rafał, odpowiadając wprost na Twoje pytanie - nie ma żadnego przepisu stanowiącego o jakimkolwiek liczeniu pasów od lewej strony. To wykładnia części kierowców, oparta na ich przekonaniach. Bez związku z przepisami.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |2 Paź 2014|, 2014 00:37   

trzypion napisał/a:
Obydwoje zmieniają pasy. Najpierw jadą drogą A, potem jadą drogą B. Pas drogi A to nie pas drogi B, więc następuje zmiana pasa.
To nie jest tak, że jak skręcasz na skrzyżowaniu, to wyznaczasz nowe pasy skręcające na nim.

czyli wg ciebie w danej sytuacji jak jade z prawej to mam zawsze absolutne pierwszenstwo i moge zajac dowolny pas a inni musza mi ustąpić?

trzypion 
V6 Rulez!

Wysłany: |2 Paź 2014|, 2014 07:14   

Istotnie. Jesli nie ma wyznaczonych pasów prowadzących w lewo, to ten z prawej może zając dowolny pas, a pozostali muszą mu ustąpić.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |3 Paź 2014|, 2014 01:29   

podaj mi przepis na to

trzypion 
V6 Rulez!

Wysłany: |3 Paź 2014|, 2014 07:10   

Podałem już wcześniej - art. 22 ust. 4, art. 25 ust. 1 i 3. Tu działa zasada ogólna, czyli zasada prawej ręki. Jak wynika z przepisu wprowadzającego ją stosuje sie ja wszedzie tam, gdzie nie można rozstrzygnąc o pierwszeństwie za pomocą przepisu szczegółowego. A szczegółowego uregulowania nie ma. Niektórzy sugerowali, że jesli ten z prawego pojedzie na lewy pas, to 'zmienia pas'. I w zasadzie to rpawda, że zmienia pas, tylko drugi tez zmienia pas, bo pas lewy drogi A i pas lewy drogi B to różne pasy.

Odpowiedz do tematu