|
d.m.c przyczepy hamowanej a scorpio |
| Autor |
Wiadomość |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |23 Cze 2009|, 2009 22:26
|
|
|
| ja to w ogole odziwiam tych ktorzy ciagaja lawety bez uprawnien |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
|
Wysłany: |23 Cze 2009|, 2009 22:30
|
|
|
Waski, masz kogoś konkretnego na myśli ? |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
|
Wysłany: |23 Cze 2009|, 2009 22:31
|
|
|
| tyle ze jak nie jest przekroczone 3,5 tony to mozna sobie taki sklad ciagnac bez problemu jak tylko sie wszsytko zgadza z masami w dowwodzie rejestr. auta i przyczepy(lawety) powyzej 3,5 trzeba miec juz kat E pomimo ze wedlug dowodow rej.auto moze ciagnac powiedzmy 2 tony a sam wazy tez 2 tony |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
|
Wysłany: |23 Cze 2009|, 2009 22:33
|
|
|
| no i górna granica dmc składu to o ile pamiętam 6125 kg |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |23 Cze 2009|, 2009 23:08
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | W kodeksie zapisali ?
Od dawna ? |
Od bardzo dawna, ale nie bezpośrednio w kodeksie. Kodeks to nie jedyne co obowiazuje na drodze wbrew pozorom Znaczy powądpiewasz i mam przytoczyc dokladnie czy wierzysz mi na slowo ze tak jest i nie musze?
| Waski napisał/a: | | zawsze stwierdzano czy laeta nadaje sie do tego co ma na sobie oraz czy auto ktore ciagnie ma DMC przyczepy wystarczajace zeby to ciagnac |
no ale to rozumiem nie w polsce. zagramanica owszem jak napisalem obchodzi ich to co moze laweta i to co moze auto wg dowodu(ew tabliczki)
Tylko u nas jest przepis o tych 33% DMC i owszem u nas na to patrza, nie tylko przy lawecie ale i przy ciezkich przyczepach.
[ Dodano: |23 Cze 2009|, o 23:16 ]
| Waski napisał/a: | | ja to w ogole odziwiam tych ktorzy ciagaja lawety bez uprawnien |
Znaczy podziwiasz siebie?
| Zysio napisał/a: | | no i górna granica dmc składu to o ile pamiętam 6125 kg |
BDB pamietasz, a skąd to wynika? ano z tego co powiedzialem. Max DMC na B to 3500kg, max przyczepa spełniajaca warunek 33% to 2625kg co w sumie daje nam 6125kg na B+E z jednym wyjątkiem. Moze byc 3.5t i 3.5t gdy przyczepa ma hamulec uruchamiany z miejsca kierowcy.wtedy musi byc spełniony warunek ze DMC przyczepy musi byc mniejsze lub równe rzeczywistej masie samochodu ciagnacego. Czyli max przypadek zestaw = 7 Ton |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
| Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |23 Cze 2009|, 2009 23:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |24 Cze 2009|, 2009 00:34
|
|
|
No i rozpętałem niechcący burzę w szklance3 wody
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | wierzysz mi na slowo ze tak jest |
Nie mam podstaw aby nie wierzyć
| Julek napisał/a: | Waski, masz kogoś konkretnego na myśli ? |
Zwolnij
| Waski napisał/a: | | ja to w ogole odziwiam tych ktorzy ciagaja lawety bez uprawnien |
Ja też podziwiam kamikadze
Bez podtekstów
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Moze byc 3.5t i 3.5t gdy przyczepa ma hamulec uruchamiany z miejsca kierowcy.wtedy musi byc spełniony warunek ze DMC przyczepy musi byc mniejsze lub równe rzeczywistej masie samochodu ciagnacego |
Rozumiem , że jeżeli mam przyczepę z hamulcem uruchamianym elektrycznie , przez naciśnięcie pedału stop , mogę ciągnąć przyczepę o masie równej dopuszczalnej masie całkowitej pojazdu holującego ? |
_________________ Scorpio 4ever |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |24 Cze 2009|, 2009 00:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |24 Cze 2009|, 2009 03:21
|
|
|
Przepis mowi o tym co wyzej, raczej sposobu sterowania nie podaje, musial bym poczytac co mowi i czy cos mowi rozporzadzenia na ten temat. Ale sadze ze tak, ze spełnieniem oczywiscie wymogow mas rzeczywistych. W ciezarowkach jest uruchamiany pneumatycznie i moze byc, to czemu nie elektrycznie?
Swoja droga tyle szumu o te 33% czyli 800kg no ale tu chodzi mysle o reakcje i jej szybkosc zeby przyczepa nie zmiotla auta holujacego podczas hamowania | ford2fast napisał/a: | | Nie mam podstaw aby nie wierzyć |
ciesze sie bo nie chce mi sie szukac - rozporzadzenia ministra dot warunkow dopuszczenia pojazdow do ruchu |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

|
Wysłany: |26 Cze 2009|, 2009 13:04
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Znaczy podziwiasz siebie? |
nie podziwiam siebie poniewaz ja nie ciagam nic bez uprawnien
i staram sie nie przekroczyc dopuszczalnych DMC
owszem zdazyło mi się ale to wina papierów w aucie - miala zle powpisywane masy o czym sie nie przekonałem przed wyjazdem i dorobilem sie duzego mandatu |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
 |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |27 Cze 2009|, 2009 00:07
|
|
|
| Waski napisał/a: | | nie podziwiam siebie poniewaz ja nie ciagam nic bez uprawnien | i nigdy nic nie ciagnoles... |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

|
Wysłany: |27 Cze 2009|, 2009 00:15
|
|
|
nigdy moze to brzydko zabrzmi ale od tego mam kolegów a w tym roku tylko jedno auto musiałem transportowac - reszte kupuje juz z transportem - tak jest wygodniej dla mnie |
 |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |27 Cze 2009|, 2009 09:54
|
|
|
| coz kiedys mowiles co innego... |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

|
Wysłany: |27 Cze 2009|, 2009 11:50
|
|
|
nigdy nie mówiłem ze ciągam lawete - zawsze mówie w liczbie mnogiej bo zawsze jezdze z Marcinem a sam jezdze zawsze autolawetą
moze z niedopowiedzen Ci wyszło cos takiego |
 |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |27 Cze 2009|, 2009 17:21
|
|
|
| Czyli ogólnie Wąski Ty nie "ciągniesz" ? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

|
Wysłany: |28 Cze 2009|, 2009 14:49
|
|
|
pablo19, a ty sobie w ogólnie nie za duzo pozwalasz ..... ????
|
 |
|
|
|
 |
sp9wlc [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Maj 2010|, 2010 09:13
|
|
|
| Waski napisał/a: | | BOB kombi ma fabrycznie 2000 kg z hamulcem i 750 bez hamulcowni |
prawda jest to co napisał Wąski, przynajmniej w moim przypadku, ważne tez żeby nie mieć problemów a wiedzieć trzeba, że cały zestaw nie może przekroczyć 3.5T jeśli ma csię prawo jazdy kat B, jeśli DMC zestawu przekracza 3.5T potrzebne E do B, nadal jednak przyczepa musi być lżejsza niż pojazd ciągnący.
co ciekawe policjanci różnie ten przepis interpretują, ja jednak zadzwoniłem do komendy wojewódzkiej do wydziału ruchu drogowego, potwierdzili to co ja wiem, na pytaie gdybym miał problemy podpowiedzieli żebym miał przy sobie kodeks ruchu drogowego i powoływał sie na odpowiedni przepis.
naczelnik jednak stanoczo powiedział, że: na kat B mozna jechać zestawem (przyczepa + samochód) ale nie przekraczać 3.5T
ps ale ja dodałem jesczze że mam kat B i C, wtedy naczelnik juz odpowiedział jak przystało na fachowca:" Nie rób Pan problemów". Zatem przepis przepisem a interpretacja to zupęłnie inny temat.
ja jednak drążyłem temat i kat E do B to wtedy gdy ciągniemy samochodem osobowym, a E do C wtedy gdy ciągnik jest samochodem ciężąrowym, niby proste ale jednak niektórzy się gubią.
szerokiej drogi i do zobaczenia na trasie. |
|
|
|
 |
|
|