$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Amorki jakie kupić ?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amorki jakie kupić ?
Autor Wiadomość
Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 20:43   

Witam! Nigdy nie bedziesz na tych urzadzeniach miala 100%! No moze jak zalozysz Bilsteina. Sa to jednak bardziej wyczynowki, w normalnej eksploatacji bez sensu.Pozdrawiam.Stefan.

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 20:46   

Stefan napisał/a:
Nigdy nie bedziesz na tych urzadzeniach miala 100%!
Ja nie chcę mieć na urządzeniach 100%. Nie o to mi chodzi.
Interesuje mnie przyczyna wyrzucenia "podobno" sprawnych amorów. Jeśli sprzęt na stacji do d... ok, rozumiem mmmk, ale niech mi nie wmawia, że na mojej stacji też jest do kitu.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 20:52   

Witam! Kobieto Uparta! Pytanie bylo "co moze byc przyczyna ze wyeksploatowane w 20% to zlom" Odpowiedz"zlom na stacji diagnostycznej" w domysle tej na ktorej mierzyl kolega.Nie mam zastrzezen do pomiarow dokonanych na Twojej stacji.(Tlumaczyl Babie) Pozdrawiam.Stefan. :695:

[ Dodano: 2006-06-28, 20:55 ]
Witam! Boze chron Cara! Ja Pania przepraszam! Ja nie wiedzialem! Pozdrawiam.Stefan. :504:

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 21:03   

Stefan napisał/a:
Nie mam zastrzezen do pomiarow dokonanych na Twojej stacji.
A ja nie mówię, że Ty masz.
Stefan napisał/a:
w domysle tej na ktorej mierzyl kolega
Taka tępa nie jestem, rozumiem to, aczkolwiek ten kolega generalizuje, a w tym miejscu chyba nie miało to większego sensu, więc dociekam sedna. Bo lubię :690:

A płeć chyba nie ma tu większego znaczenia???

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 21:10   

Witam! Jak ja to lubie! Pozdrawiam.Stefan.

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 21:35   

Aneta napisał/a:
A płeć chyba nie ma tu większego znaczenia???

Witam!!!
Stefan napisał/a:
Kobieto Uparta!
masz przyjemność z męskim szowinistom za kierownicom, więc płeć ma znaczenie.
Pozdrawiam (w szczególności Stefana :699: )Adam.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 22:56   

adam kubiak napisał/a:
masz przyjemność z męskim szowinistom za kierownicom, więc płeć ma znaczenie.
Ja tam jestem generalnie szowinistą (i bez kierownicy też) ale konstruktywną dyskusję to czesto łatwiej z kobitą przeprowadzić niż z nie jednym chłopem. :)

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Cze 2006|, 2006 23:01   

Witam! Czasem cos sie wyrodzi.........Pozdrawiam.Stefan.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 01:12   

no dobra male sprostowanie bo sie chyba nie zrozumielismy. te urzadzenia pomiarowe sa tak malo dokladne albo inaczej zyja w swoim swiecie i potrafia pokazac na zlomowatym amorku z ktorego wiekszosc oleju juz se wyplynela okolo 80%. jeden diagnosta mi mowil,ze w zasadzie oni patrza tylko na roznice miedzy lewym i prawym jak jest za duza to nie powinni dopuscic takiego samochodu do ruchu. wiec nie znaczy to,ze taki amor co ma 80 % to zlom tylko zlom tez moze miec 80 % a jezdzic na takim sie za bardzo nie da. duzo tego przerabialem jak mi cos z przodu pukalo. wymiana wahaczy zero poprawy, gum wszystkich dalej nic. caly czas samochod nawiedzial stacje diagnostyczne w celu wykrycia "pukacza" i ciagle nic. wymiana amorkow tak dla zasady ( bo byly za 100zl sztuka, no dobra jeden mial niby wyciek) i samochod przestal halasowac prowadzi sie duzo lepiej itp. a 1 taka opowiesc o amorkach slyszalem dawno temu od naszego kolegi z forum o nicku bOOmbeeL ale to bylo jeszcze chyba za czasow naszych sierr wiec dawne dzieje.
pozdrawiam
maciek

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 01:36   

Witam! Tak jak kolega podsumowal wszystko zalezy od stacji.Serwisowanie sprzetu jest drogie i kazdy chce zaoszczedzic.Na sztuki wszystko sie zgadza.Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 09:42   

co ciekawe u mnie na amorach które zrobiły od nowości jakieś 30 kkm sprawność wyszła 75 % a przód który hgw kiedy był zmieniany ( o ile to jeszcze nie fabryczne amory ) pokazał 64% :) ciekawy wynik :)

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 11:24   

Witam

co do pomiarów na testerach zawieszenia to trzeba być ostroznym - wartości są orientacyjne wg. pewnych prawideł nowy amortyzator pracujący pod obciążeniem nie bedzie miał 100% sprawności - raczej ok 80% bo te 20% idzie jako jego obciążenie masą auta i tak trzba by było kalibrować urzadzenie testujące. Najczęściej błedy pomiarowe występuja z powodu złej kalibracji, nie dokładnych danych wpisanych w kompa maszyny testującej i błedów w obsłudze no i potem są takie kwiatki że auto po przebiegu 300000 km wali przodem na kazdym garbku a tester pokazuje np. 70% sprawnosci - bo np. gość który to osługiwał źle wybrał z menu dopuszczalny nacisk na przednią oś albo wogule to olał a kasa i tak poleci za test. Sprawdziłem to organoleptycznie.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 11:27   

marcin_o1 napisał/a:
co do pomiarów na testerach zawieszenia to trzeba być ostroznym - wartości są orientacyjne wg. pewnych prawideł nowy amortyzator pracujący pod obciążeniem nie bedzie miał 100% sprawności - raczej ok 80% bo te 20% idzie jako jego obciążenie masą auta i tak trzba by było kalibrować urzadzenie testujące.
no ja nie zauważyłem żeby koleś coś kalibrował - ale wiem że mam nowe i wiem jak jeździ więc mogę olać te wyniki :)

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 11:33   

mając na mysli kalibracje chodziło mi o poprawne wpisywanie danych o samochodzie bo to ma znaczenie . Inaczej maszyna będzie generowła drgania dla lekkiego auta a inaczej dla ciężkiego - nacisk na oś - jeśli te wartości są źle podane albo olane to taki jest tez pomiar.

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 14:19   

Struna napisał/a:
i wiem jak jeździ więc mogę olać te wyniki
No właśnie, przecież bez żadnych tam serwisów każdy kierowca szybko poczuje jak któryś amorek jest już nie teges, szczególnie w zakrętach na polskich nawierzchniach czuć to wyraźnie. :)

Odpowiedz do tematu