|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem z odpalaniem!!!!! |
| Autor |
Wiadomość |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 18:03
|
|
|
No to wedlug mnie jest cos zapchane. Filter, zawory, parownik do czyszczenia. I jeszcze jedno moze byc, ale to sie sporadycznie zapycha. Przewod lub wielozawor. Jest z tym klopot bo trzeba caly gaz sposcic a to czasem moze caly dzien trwac. Nie wolno odkrecac wielozaworu w celu upuszczenia gazu. Widzialem kiedys skutki takiej proby. Szczatki wielozaworu wbite w sciane. Na szczescie sie nikomu nic nie stalo.
Sprawdz najpierw filter i czy ktorys z zaworow sie nie zacina. A potem delikatnie rozbierz parownik i go wyczysc. Tylko uwazaj na wszystkie gumy. Nie wolno czyscic benzyna ani rozpuszczalnikiem. Najlepiej wilgotna szmatka i delikatnie. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 18:14
|
|
|
| parowniki spoko, filtr gazu nie tak dawno wymienialem. no zaworów nie badalem - ale dziwi mnie to że dopiero po nagrzaniu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 18:17
|
|
|
| No fakt to dziwne, ale nic innego mi na razie nie przychodzi do glowy. Przypomnialo mi sie jeszcze jak kumpel mial senatora 3.0 i mu podobnie chodzil na gazie a na benie lepiej i sie okazalo ze ma dziure w tloku. |
|
|
|
 |
Marekp51 [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 19:37
|
|
|
no to moze wyjasnie co to za puszka w mojej instalacji!!!!!!!!!!
facet który mi to zakładałstwierdził ze ten silnik u skorup jest najgorszy do przerobienia i przy zamontowaniu po jednym mikserze na kazdym z dolotów powietrza nie da sie dokładnie wyregulowac instalacji i silnik nie bedzie czysto pracował i spalac bedzie ok 16 litrów, wyelimoinowac to pozwoli załozenie tej puszki i miksera pomiędzy nia a filtrem nie wiem czy to cos dało ale mi spala 13 litrów gazu(podejrzewam ze jak bym miał sprawne tarczki sprzegłowe to palił by jeszcze mniej), te dwie blaszki na niej to sa klaby przeciw wybuchowe.Facet ten ma skorpio z takim samym silnikiem co ja wiec pomyslałem ze wie co robi(u niego jest identyczna instalacja). Irek dał mi namiary na serwis w Raciborzu wiec podjade i zobacze co mi powiedzą.
Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 19:47
|
|
|
Marek ja CI też podeślę fotki mojego 2.9 i zabaczysz że mozna wyregulować dwa miksery i nie będzie nawet najmniejszych niedomagań. No i mój pali w trasie w spokojnej jeździe do 140 km poniżej 11 litrów no na trasę na zlot do Ślesina to spalił 10,5 literka także da się. Ale jak ja to zawsze gadałem i pisałem, najpierw musi być benzyna doprowadzona do stanu idealnego
Ja także regulowałem w Racibórzu później u tych sanyuch gości po 3 latach wymieniałem reduktor na OMVL i nic się nie zmieniło samochód pracuje idealnie . Także polecam. |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 11:10
|
|
|
| Marekp51, generalnie masz rację - taki ukłąd jest lepszy niż po jednym palniku na wlot i będzi emało paliło - ale jakbyś pojechał tym na hamownie to by się okazało że z 145 kucy masz z 80 na tak bardzo zubożonym dolocie powietrza. Sam pomyśl - masz fabrycznie dwa doloty op jakieś 50mm a tu Ci zrobili jeden około 50 i do niego jeszcze wpakowali mikser, który jest zwężką do jak podejrzewam 32 -35 mm. No to jak to może miec moc jak się poprostu dusi z braku powietrza - pali mało bo jest totalnie osłabiony. Taki patent jak uCiebie byłby ok bdyby były dwa palniki przed tą puszką i dwa osobne wloty z filtrami - wtedy myślę, że byłoby całkiem sympatycznie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |