$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z A4LDE - wieloryb
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z A4LDE - wieloryb
Autor Wiadomość
WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 19:42   

... no jeżdżą automatem... ale u mnie manualek spokojnie leży i czeka w piwnicy

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 19:45   

Jest to wyjście, a szczerze-wierzę Ci, że Ci sie nie chce robić i czasu brak, ale jakby kto bardzo napalony dawał dobra kasę, to przecież się sprzeda, nie?? :D

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 19:48   

szczególnie jak się nie ma garażu, kanału i jescze zima naprzykład :D trza auku wymienić, regler w altku, łącznik stabilizatora ..a to w miarę pilne i też się nie chce :mrgreen:

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 19:53   

VIK napisał/a:
Wymiana na ręczną przebiega tak jak dotychczas, znaczy do września 1994 :wink:
Proszę bardzo, EEC V w automacie ma WYJŚCIA 72, 53, 37, 27, 1, 54, 81, 29, 84 doprowadzone odpowiednio do skrzyni, OT i całe sterowanie. w Manualu są "puste". Błędów żadnych nie ma, zarówkę można wyjąć, albo odpiąć te kable, które wychodzą ze sterownika. Piny 85 i 76 zaś, też pomostkowane z "okableniem" skrzyni=sygnał z silnika. Wszystko. Przeróbka w zal. od silnika, do ok. 2000-3000zł z nowym sprzęgłem, w zal. od modelu itd.

VIK-u, tylko nie wspomniałeś o ścisłej zależności paru elktrozaworów z paroma czujnikami. Jeżeli np. po sygnale załączenia LOC nie nastąpi wyrównanie obrotów we/wy skrzyni to wali twarde błędy i po paru takich operacjach wchodzi w LOS i po zawodach.
Pewnie, że wszystko się da zrobić... tylko pytam PO CO ??
To, że większość skrzyń chodzi tak jak chodzi (albo nie chodzi) to wcale nie znaczy, że są to złe urządzenia. To w większości przypadków wina matołów, którzy nie mając zielonego pojęcia, próbują młotkiem i pneumatem naprawiać, żeby tylko wyciągnąć kasę od klienta. Mało jest takich mechaników, który potrafią się przyznać do tego, że się na czymś nie znają i w ogóle się za to nie zabierają. A żerują na tym wszystkim ci, którzy mają jako takie pojęcie ale zamiast zrobić porządnie swoją robotę, za którą łoją niezłą kasę... pieprzą tylko dyrdymały o awaryjności, czy słabości automatów.
Natomiast co do samej A4LDE... jedyne, co można jej zarzucić, to umiejscowienie sterownika - pod mechaniką, co przy olewaniu takich spraw jak regulacje taśm po 100-150 tys. kończy się najpierw zacinaniem tegoż sterownika, a w efekcie dosyć szybką śmierć skrzynki.
Jeżeli, jak uważasz, jest to takie wielkie gówno, to dlaczego ta skrzynia jest stosowana w tak wielkiej ilości samochodów ? ... i to nie tylko osobowych ?!?

VIK 
KR673YV

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 20:03   

Dlaczego??
Zmiana oleju, regulacje, serwisowanie, itd, itp....
Ile razy kasuje się w przeciagu 300tys.km człowieka za robotę ze sprzęgłem, w manualu, co wiąże sie z wym/zam, skrzyni?? RAZ. Ile razy w ciagu 300tys. grzebie sie przy ASB i ile to kosztuje??
Rzeźnicy nie mechanicy, inna sprawa, finansowanie utrzymania ASB np. u p. Sentyrza w Kraku-druga, i jeszcze jedna kwestia-NIKT nie ręczy nawet wśród tych speców iście magików, którzy na prawdę DOBRZE robią ASB, że to pochodzi np. Panie, 200tys. PEWNE.
A skrzynia w Mercedesie :?: :mrgreen: Niby też automat, a z wyciekami/usterkami, do domu w 99% przypadków awarii dojeżdża.
Przedni napęd też stosują w 99% aut, dobre rozwiazanie?? wymieniaj cokolwiek wokół silnika, nowsze niż RWD?? Może :D

Nie wiem, nie znam się :wink:
Bez urazy, pozdrawiam.

Adam_2000 

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 20:18   

Masz absolutną rację, jeżeli chodzi o koszty eksploatacji... niestety, jak chce się mieć wyższy komfort - trzeba płacić. Klimę też trzeba przynajmniej raz do roku przejrzeć i zapłacić.
Automat jest dosyć skomplikowanym ustrojstwem i po prostu trzeba o niego dbać.
Co do gwarancji po naprawie... myślę, żę Ty też nie dasz nikomu takowej na 200, czy nawet na 100 tys. po remoncie silnika :) Po prostu jest zbyt wiele rzeczy, które mogą sie skiepścić, nawet jeżeli w poświęcisz takimu motorkowi całą swoją wiedzę i zrobisz to z najwyższą starannością.

VIK 
KR673YV

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 20:21   

Komfort......kwestia względna i rzecz gustu, a z gwarancją przebiegu-chodziło mi o częstotliwość grzebania się w tym..... gównie :wink: A silnika po kapitalnym, za 3-4tys.zł, 100tys. zrobi spokojnie :D

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 20:24   

komfort to brak potrzebby grzebania w roznych wynalazkach rowniez.. :P

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 20:27   

koledzy mozecie się tak do smierci przekomarzać, kazdy ma rację. to kwestia wyboru jeden lubi automaty pomimo kosztów drugi nie. ja swój sprowadziłem ze spaloną i trochę pomieloną skrzynką, robiłem w naprawdę dobrym i fachowym serwisie. wytrzymała po remoncie 14 tyś przebiegu (w międzyczasie 5 wizyt reklamacyjnych) za ostatnim razem stwierdzili że nie ma co się grzebać dalej i założyli drugą. widząc wcześniejsze przeboje i koszt (2000zł) załatwiłem kompletnego manuala z osprzętem a automatowi dałem ostatnią szansę. i tak to trwa do dziś :D

Adam_2000 

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 20:29   

VIK-u, dopóki nie siądziemy razem do 0.75 Smirnoff-a i zgrzewki Tyskiego to nie wypracujemy wspólnych plusów dodatnich ałtomata i plusów ujemnych wajchomata :)
Tak, że musimy tę dyskusję zaplanować i przeprowadzić na żywo... z dopalaczami oczywiście ;) :)

VIK 
KR673YV

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 20:41   

Adam_2000 napisał/a:
VIK-u, dopóki nie siądziemy razem do 0.75 Smirnoff-a i zgrzewki Tyskiego to nie wypracujemy wspólnych plusów dodatnich ałtomata i plusów ujemnych wajchomata :)
Tak, że musimy tę dyskusję zaplanować i przeprowadzić na żywo... z dopalaczami oczywiście ;) :)

Tyskie jak najbardziej, wódki nie pijam (juz wystarczy) :D
Zalety automatu-???
Zalety manuala-wymiana sprzęgła raz na 150 tys. (z przesadą) i święty spokój w czasie powrotu z wczasów 8)
Ostatnio zmieniony przez VIK |15 Lut 2008|, 2008 15:43, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu