|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Chłodnica klimy |
| Autor |
Wiadomość |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 22:54
|
|
|
| Gdzie tego czujnika szukać?I jeszcze jedna kwestia,czy czujnik na presostacie zwiera masę ,czy +.Może ja jutro z miernikiem troche polatam po instalacji klimatycznej,a to byłaby istotna informacja.Może ja jakoś nie tak pokrętła w kabinie ustawiam,czy takiej opcji raczej nie ma? |
| Ostatnio zmieniony przez sp4lvc |3 Maj 2008|, 2008 22:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 23:01
|
|
|
Czujnik oblodzenia masz w obudowie parownika od strony akumulatora... taka niby "szpica" wcisnieta w obugowę i tylko przewód wystaje |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 23:19
|
|
|
| Cześc Andrzej.Przekaźnika chyba nie słyszałem,albo nie zwróciłem na to uwagi.Być może zagłuszał go pracujący silnik(jeżeli w ogóle załapywał).Czy ten czujnik oblodzenia tez działa na zasadzie zwierania jakiś styków? |
| Ostatnio zmieniony przez sp4lvc |3 Maj 2008|, 2008 23:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 23:23
|
|
|
| sp4lvc napisał/a: | | Może ja jakoś nie tak pokrętła w kabinie ustawiam,czy takiej opcji raczej nie ma? | no na 100% musisz mieć włączoną dmuchawę w jakąkolwiek pozycję byle nie na 0 - inaczej klima nie zadziała, choć MK2 to ma jeszcze ten cichy tryb to przy ustawionym selektorze np. na szybę bądź na nogi to wentyl niby i tak chodzi mimo, że go ustawisz na 0, no ale dla pewności włącz dmuchawę na jakąś pozycję dmuchania.
Co do teg oco presostat zwiera to nei powiem, wiem że zwiera pionowe styki ze sobą, jedna para odpowoada z niskie ciśnienie w układzie (czyli jak mało czynnika to nie zwiera i sprężarka nie ruszy) a druga para za nadciśnienie, czyli że jak ciśnienie wzrośnie to znak ,ze trzeba wentyle w ruch puścić |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2008|, 2008 23:40
|
|
|
| Tak jak Jurek radzi - zepnij na krótko i zobacz czy spreżarka załaczy !!! |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Maj 2008|, 2008 10:48
|
|
|
Jeszcze jakiś podpowiadacz by się przydał,żebym wiedział co zwierać.Trochę się boję,żeby jakiegoś zwarcia nie spreparować.Moja dedukcja jest taka,że mozna zewrzeć ze sobą prawe :dolny z górnym lub lewe:dolny z górnym.W myśl stwierdzenia ,,pionowe",którego mój szanowny przedmówca użył.
Z ostatniej chwli:udało sie we wtyczce uruchomic na krótko wiatraki,niestety sprężarka nie rusza przy zwieraniu drugiej pary styków. |
| Ostatnio zmieniony przez sp4lvc |4 Maj 2008|, 2008 14:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |4 Maj 2008|, 2008 15:53
|
|
|
z mojego dośwaidczenia z MK2, jak kiedyś bawiłem sie elektryką, to kontrolka padała w przypadku awarii przekaźnika pracy silnika i awarii przekaźnika klimy
[ Dodano: 2008-05-04, 15:57 ]
sprawdz jeszcze, czy na żarówkę masz podany plus lub masę, plusa masz stałego z bezpiecznika, a masa ze sterowania |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Maj 2008|, 2008 19:56
|
|
|
Witam ponownie.Piszę ponieważ wynikły nowe okoliczności.Zanim dojdę do sedna załączę dwa linki do schematów,które będą potrzebne:
http://www.ford-scorpio.p...image048(1).jpg
http://www.ford-scorpio.p...image050(1).jpg
Sprawdzałem w dodatkowej skrzynce bezpieczniki-są dobre.Później zabrałem się za te małe brązowe przekaźniki.Również były dobre-podłączałem cewki pod 12V i styki robocze sprawdzałem na omomierzu z dzwonkiem.I tu ciekawa sprawa:przed wyjęciem były trzy małe przekaźniki ,które siedziały w miejscach R20,R24,R25-nie było R19.Po sprawdzeniu przekaźniki R24 i R25 wsadziłem na swoje miejsce,natomiast ten,który miał siedzieć jako R20 omyłkowo wsadziłem na R19 i wyobraźcie sobie ożyła lampka w pokrętle,które włącza klimę(pstryk-świeci,pstryk-nie świeci)ale nie zauważyłem,żeby jakimś chłodem zaczęło dawać z kratek w kabinie.Cały czas zasuwał wentylator,czego nie było przed wyjęciem przekaźników,więc przełożyłem przekaźnik na R20 i znowu kontrolka klimy nie działa.Fundamentalne pytanie:czyżby brakowało przekaźnika R19?Z kolei jest napisane,że przekaźnik R20 obsługuje uklad regulacji wysokości tylnego zawieszenia,więc w moim przypadku powinien być niepotrzebny.Jest również napisane,że R24 powinien być zielony-u mnie siedzi brązowy.Czym one sie różnią-obciązalność styku roboczego,czy może jakiś inny sposób pracy styków.Normalnie Enigma sie zrobiła. |
| Ostatnio zmieniony przez sp4lvc |4 Maj 2008|, 2008 20:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 13:37
|
|
|
| sp4lvc, spróbuj zatem dać przekaźnik na R19 i wtedy zewrzeć piny we wtyczce od presostatu. |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 16:59
|
|
|
| Tak zrobiłem.Jak włożyłem przekaźnik i załączyłem klimę zaczął chodzić jeden z wentylatorów na chłodnicy.Jak zwieram wtyczkę to zaczynają chodzić oba,a zwierając drugą parę styków raczej nic nie obserwuję.Jest jakiś chwilowy spadek wolnych obrotów.Oli mi pisał na GG,że można wizualnie poznać kiedy sprzęgło załapuje na sprężarce,tylko mam kwestię,czy to z kanału trzeba obserwowac,czy widać z góry? |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 17:09
|
|
|
Maske podnosisz i widać |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 17:19
|
|
|
| sp4lvc napisał/a: | | Jest jakiś chwilowy spadek wolnych obrotów | no to jakby znak, że sprężarka pewnie zasprzęgliła. | Cytat: | | Oli mi pisał na GG,że można wizualnie poznać kiedy sprzęgło załapuje na sprężarce,tylko mam kwestię,czy to z kanału trzeba obserwowac,czy widać z góry? | no widać spod maski, w sprężarce kręci się cały czas koło pasowe napędzane paskiem z wału silnika, ale ono sobie chodzi "luzem" nie napędzając wałka sprężarki, dopiero podanie napięcia na sprzęgło sprężarki powoduje spięcie kółka pasowego z wałkiem ( widać takie trójkątne coś przed kołem pasowym z trzema otworami ) i teraz tak, jak sprzegło nie zapięte to to trójkątne coś stoi a kółko pasowe śmiga, jak sprzęgło złapie to to trójkątne coś kręci się razem z kółkiem pasowym = sprężarka chodzi. |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 18:03
|
|
|
| To niestety się nie sprzęga.Chyba czas się przyjrzeć elektryce w okolicach sprężarki.Podpowiedzcie skąd ona ma dostawać napięcie i masę.Chyba trzeba będzie wleżć w kanał z miernikiem lub żarówką i macać. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 18:05
|
|
|
| sp4lvc napisał/a: | | Podpowiedzcie skąd ona ma dostawać napięcie i masę | kabelek dochodzi do sprężarki przecież a konkretnie to do jej sprzęgła. |
|
|
|
 |
sp4lvc [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2008|, 2008 18:51
|
|
|
| To jest jasna sprawa.Chodzi mi tylko o jakiś zarys tej elektryki.Gdzie to leci patrząc od sprężarki-co jest po drodze? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |