|
Opony bieznikowane zimowe |
| Autor |
Wiadomość |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 09:02
|
|
|
| Reader napisał/a: | Przypadek z którym się zetknąłem dotyczył Kormoranów z Olsztyna.... czyli prawie Michelin . |
Twój przypadek mnie nie interesuje , jest ...hm...bardzo szczególny | Reader napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Błądzisz człowiecze
Zdarzało się , że niektórzy producenci opon zalecali taki właśnie montaż konkretnych typów bieżnika
O ile mnie pamięć nie myli jednym z nich był Michelin , lecz dotyczyło to jednego wskazanego typu bieżnika
Może w Twoich okolicach to zalecenia producentów. |
Opony były kupowane w autoryzowanym serwisie Michelin i jak sami pracownicy serwisu twierdzili , był to rzadki wyjątek |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
wieloryb
KR 501 HU

Auto: '95 2,3 16V, MSB, Ghia, kombi + LPG
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 09:45
|
|
|
| wiecie, w świecie rowerów mtb jest takie zalecenie, że producenci niektórych opon o danym bieżniku polecają na tył zakładać tak, a na przód odwrotnie, więc coś w tym może i jest. Ale tak przestudiowałem aktualną specyfikację samochodów trzech teamów rajdowych z Polski i zawsze na asfalt mają szersze i większe felgi (18'' i 6,5-8J), a na szutry (pewnie też i zima) węższe i mniejsze (15'' i 6J). |
_________________ Pozdrawiam,
wieloryb
KOBI Mobilny Serwis Rowerowy www.kobiserwis.pl
606-857-942
Team 4 Gary |
|
|
|
 |
Shogun

Auto: '95 BOB ASB Sedan
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 10:06
|
|
|
| wieloryb napisał/a: | | Ale tak przestudiowałem aktualną specyfikację samochodów trzech teamów rajdowych z Polski i zawsze na asfalt mają szersze i większe felgi (18'' i 6,5-8J), a na szutry (pewnie też i zima) węższe i mniejsze (15'' i 6J). |
Co oni tam wiedzą, teoretycy jedni |
_________________ pozdrawiam, Seba |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 10:33
|
|
|
| Shogun napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Wszystkim wielbicielom stereotypów, sugeruje odstawić ałtośfiaty , tefałeny tórbo i pomyśleć trochę logicznie. |
I Tobie to polecam |
Shogun , te słowa nie były skierowane bezpośrednio do Ciebie, no chyba że, czujesz się wielbicielem stereotypów.
Nie wychowywałem się na w/w programach/gazetach i nigdy nie czerpałem z nich wiedzy więc choćbym chciał nie mogę zastosować się do Twojej sugestii.
peace, men
[ Dodano: |6 Gru 2010|, o 10:38 ]
| ford2fast napisał/a: | Twój przypadek mnie nie interesuje , jest ...hm...bardzo szczególny |
No jak Cię nie interesuje to po kiego grzyba się do niego odnosisz ?
Ja się z taką "mądrością" spotkałem , widziałem tak zamontowane opony w serwisach i nie dotyczyło to Twoich wyjątkowych Michelinów. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 10:55
|
|
|
co do opon kierunkowych - nie licząc wyjątkowego bieżnika, zakładamy zawsze z kierunkiem na oponie, ponieważ kształt bieżnika ma odprowadzać wodę (i błoto) spod kół w sposób jak najszybszy i naj skuteczniejszy, ustawienie opony odwrotnie powoduje że nie tylko woda nie jest odprowazana, ale wręcz wtłaczaana pod opone. a jak masz wodę pod oponą, to nie jedziesz, tylko płyniesz i masz zerową kontrole nad trakcją takiego koła.
co do szerokości opon:
na sypkim kopnym śniegu lepsza szeroka opona (podobnie na piasku i innych materiałach sypkich), by nie zapadała się zbytnio. Ale jezeli masz tylko cienką warstwę luźnej nawierzchni, a potem jest juz scalona (czyli np. trochę (parę milimetrów) śniegu na asfalcie czy też droga szutrowa (bo jest ona jednak ubita, a tylko na wierzchu są luźne drobiny), to lepsza jest węższa. na wodę lepsza jest wąska, na suchy asfalt szeroka, a na beton węższa ... mozna tak opisywać w nieskończoność. W przypadku aut cewilnych problem polega na tym, ze auta i opony pracują w bardzo szerokim zakresie zróżnicowania, więc trudno dobrać odpowiednie rozwiązanie. Jeżeli głownie poruszamy się w mieście i po autostradach asfaltowych, to szerokoć nominalna i opona śniezno - błotna będzie dobrym rozwiązaniem, ale jeżeli poruszamy się po drogach uczęszczanych, a nie odśnieżanych, to lepiej dać węższą zimówkę (z ikona szczytów i gwiazdką), a jak mamy też drogi nie odśnieżone z kopnym śniegiem, to lebiej dać szersze od nominałów na klockach.
W większości wypadków każdy dobór będzie dobry, bo zawsze przyniesie nam jakieś korzyści, i zawsze negatywy, bo chyba niewiele osób porusza się przez cała zimę w identycznych warunkach drogowych.
Oczywiście dobór opony robimy z głową. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 11:03
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | Opony były kupowane w autoryzowanym serwisie Michelin i jak sami pracownicy serwisu twierdzili , był to rzadki wyjątek |
Rozumiem że, tak istotne informacje były trwale naniesione na oponę , czy po prostu pracownik serwisu Ci powiedział ? |
Reader |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |6 Gru 2010|, 2010 12:44
|
|
|
| bingo napisał/a: | co do szerokości opon:
na sypkim kopnym śniegu lepsza szeroka opona (podobnie na piasku i innych materiałach sypkich (...) |
jeszcze wypada dodać o regulowaniu ciśnienia i będzie komplet
| Reader napisał/a: | (...) wleczone/pchane odwrotnie bo można uzyskać większe opory przy hamowaniu a co za tym idzie krótszą drogę hamowania.
Nie spotkałeś się nigdy z takimi mądrościami ? |
Nie
Widocznie miałem szczęście. |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
| Ostatnio zmieniony przez maup |6 Gru 2010|, 2010 12:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 18:24
|
|
|
| Reader napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Opony były kupowane w autoryzowanym serwisie Michelin i jak sami pracownicy serwisu twierdzili , był to rzadki wyjątek |
Rozumiem że, tak istotne informacje były trwale naniesione na oponę , czy po prostu pracownik serwisu Ci powiedział ? | Jeżeli drogie dziecko za trwałe oznaczenie można uznać nalepkę producenta zalecającą PRZED montażem zapoznać się z ulotką informacyjną , to owszem były |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 18:35
|
|
|
zasadniczo śnieg stopniał i jest ciepło . można naginać na letnich temat stał się nieaktualny . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 19:32
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | zasadniczo śnieg stopniał i jest ciepło . można naginać na letnich temat stał się nieaktualny . | Gdzie??????? |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
bogdan99

Auto: Sierra mk2 BOA 4x4, Sierra mk1 XXXX?
|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 19:42
|
|
|
| Cytat: | uzyskać większe opory przy hamowaniu a co za tym idzie krótszą drogę hamowania.
Nie spotkałeś się nigdy z takimi mądrościami ? |
i uzyskać spotkanie z drzewem jak wjedzie sie w wode lub błoto pośniegowe i opona zamiast je wyrzucić na zewnątrz wciągnie pod siebie. Powodzenia. |
_________________ Ford Sierra mk2 92" BOA + Holset HX40 + LPG RWD POWER!
Ford Sierra mk2 92" Turbogruzeł 2,3T 250Km 430Nm
I inni... |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 20:40
|
|
|
| ford2fast, potrafisz czytać ze zrozumieniem ? Szczerze wątpię. |
Reader |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 21:18
|
|
|
| Reader napisał/a: | | ford2fast, potrafisz czytać ze zrozumieniem ? Szczerze wątpię. |
Kochane dziecko , naucz mnie proszę |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 21:27
|
|
|
Obawiam się że, dla Ciebie jest już za późno na edukację.
Może, na początek kładź się wcześniej spać , abyś mógł z rańca korygować swoje bezmyślne wpisy. |
Reader |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |7 Gru 2010|, 2010 21:43
|
|
|
| Reader napisał/a: | Obawiam się że, dla Ciebie jest już za późno na edukację.
Może, na początek kładź się wcześniej spać , abyś mógł z rańca korygować swoje bezmyślne wpisy. |
Postaram się zastosować do Twojej rady dzieciaczku |
|
|
|
 |
|
|