|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ASB szarpie, rozpina napęd, biegi wariują. |
| Autor |
Wiadomość |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 09:26
|
|
|
| Grześ napisał/a: |
No to ciekaw jestem, kto ma ponad 300 kkm na automacie bez naprawy ?
|
Najwięcej co widziałem na automatach rodziny A4LD które były nie to że bez naprawy, ale bez wymiany filtra więc i zapewne bez wymiany oleju, to raz koło 260k (wtedy puścił uszczelniacz na szyjce konwertera, reszta ok) i drugi koło 280k (tu ogólnie licho już było po całości) licznikowe.
[ Dodano: |28 Paź 2010|, o 09:28 ]
| Grześ napisał/a: |
Może i masz rację, ale ...
|
Może najpierw napraw klawisz kropki zanim za ASB się weźmiesz |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
mszwajnoch
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 10:38
|
|
|
Pompę oleju chciałem wyjąć ze starej skrzyni - zakładam, że pompa działa.
Powstaje pytanie czy wyjecie pompy ze skrzyni i zamontowanie jej w innej to trudne zadanie?
Potrzebuję do tego jakieś nietypowa narzędzia?
Wyciągając niewiele ryzykuje, ale zakładając nie chciałbym spieprzyć skrzyni, która dała oznaki życia.
Jak skrzynia pracowała w trybie awaryjnym to chłodnica była nagrzana (letnia na P), jest możliwość żeby przy niedziałającej pompie nagrzała się po 10km?
Zastanawiam się jeszcze co mogło się stać z konwerterem jak w serwisie przy pierwszej wymianie skrzyni najpierw zdjęli skrzynie, a później konwerter, składane w odwrotnej kolejności. Jest sens założenia starego konwertera? |
_________________ Używane i nowe części do Scorpio.
Tel. 668 198 154 |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 11:19
|
|
|
Typowe problemy z pompą po grzebaniu przy konwerterze, to jest jak ktoś nie zapiął wałków i tak se pojeździło, czyli skutki typowego błędu składania "konwerter na zamach, skrzynia na konwerter". Ale równie dobrze to możesz mieć dobrą pompę ale jakiś tragiczny przeciek wewnętrzny w skrzyni i też prawie nie będzie ciśnienia na chłodnicy. Rozebrać i bawić się w puzle można, jak się ma dużo czasu i pieniędzy, ale proponowałbym najpierw testy ciśnienia liniowego. Naprawę, serio pisałem że do tematu ASB najpierw trzeba wiedzy, powtem zasobów, a na końcu woli walki, a nie w odwrotnej kolejności. Akurat zauważyłem ostatnio, że dobry podręcznik po angielsku do ASB kosztuje 150-200zł w midpartsie |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 12:51
|
|
|
| Boni napisał/a: | Typowe problemy z pompą po grzebaniu przy konwerterze, to jest jak ktoś nie zapiął wałków i tak se pojeździło, czyli skutki typowego błędu składania "konwerter na zamach, skrzynia na konwerter". Ale równie dobrze to możesz mieć dobrą pompę ale jakiś tragiczny przeciek wewnętrzny w skrzyni i też prawie nie będzie ciśnienia na chłodnicy. Rozebrać i bawić się w puzle można, jak się ma dużo czasu i pieniędzy, ale proponowałbym najpierw testy ciśnienia liniowego. Naprawę, serio pisałem że do tematu ASB najpierw trzeba wiedzy, powtem zasobów, a na końcu woli walki, a nie w odwrotnej kolejności. Akurat zauważyłem ostatnio, że dobry podręcznik po angielsku do ASB kosztuje 150-200zł w midpartsie |
Pompa oleju .... przecież jest tak prosta, jak typowa pompa oleju w silniku, i nie ma zaworu regulacyjnego (na pompie). Chyba że totalnie wytarta, ale niby od czego ?
A co do puzli - są pełne schematy co gdzie wchodzi, i rysunki każdego zaworu z osobna.
O teście ciśnienia, to ja już nawet pisałem - jeden manometr, do 30 bar ...
A opis - masz rację, ma swoją wartość ! Dlatego ja cenię ten niemiecki kupiony na eBayu.
I co do przypadków braku napędu - w necie jest info o problemach z jedną uszczelką.
To tyle - gdybym miał rozbierać skrzynię, to na części pierwsze, obejrzałbym wszystkie suwaki, i czy nie ma zużycia w aluminiowym korpusie. No i mycie. Poza tym, to co tam może być w hydraulice walnięte, + uszczelniacze i uszczelki ? Hydraulice, nie układach ciernych !
Ale jak ktoś chce na szybciora, to niech robi jak chce. W końcu każdy dba o swoje autko !
pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 13:52
|
|
|
Naiwnyś, żeby gorzej nie powiedzieć, i tyle.
Gwarantuję ci że jak rozbierzesz to połowa suwaków na płycie będzie miała przytarcia i co gorsza prawie każde gniazdo w płycie (aluminiowej!) będzie miało rysy. No i co z tego wywnioskujesz? Że trzeba wszystko nowe? BTW ciekawe ile kosztuje nowa płyta skoro sprawdzona używka mk3 720zł...
A co może być walnięte w hydraulice pracującej od -30 do 120 stopni, z kupą uszczelek, uszczelniaczy, regulatorów ciśnienia, zaworków zwrotnych, "timerów" hydraulicznych, i podawaniem ciśnień przez panewki i kanały na części wirujące, to pogadamy jak już naprawisz ze trzy skrzynie i udokumentujesz ich przebieg po naprawie. Jak na co dzień słabo trawię tezy f2f, to tu Roman ma rację.
Może tak - ja nie robię już nikomu ASB, poza swoimi. Podobnie co najmniej jeden kolega, bardzo kumaty w temacie, z forum Explorerów, mający spory warszat, ogłosił że nawet po koleżeńsku tego robić nie będzie. A w miarę pewny remont ASB to nie 1000-1500 ale tyle co regenerowana, jakieś 5000zł, i wszystko w temacie. I też trafiają się kijowe regenerowane, ale powiedzmy, dość rzadko. |
|
|
|
 |
Grześ

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 13:58
|
|
|
| Boni napisał/a: | | A w miarę pewny remont ASB to nie 1000-1500 ale tyle co regenerowana, jakieś 5000zł |
A tu przyznaję Ci 100% racji. Ale dla mnie te 5 kzł to mniej, niż trzy remonty po 1000 zł czy trzy używki i niepewne auto.
Ale mam taką zasadę - jak kupuję używkę, to najpierw dokładnie sprawdzam ew. rozbieram na części. Kiedyś tego nie zrobiłem i załatwiłem całą klimę. Wierząc "specjaliście", że jest OK.
Auto mam nie dla zabawy w garażu - przede wszystkim do jeżdżenia !
pzdrw. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
mszwajnoch
668 198 154

|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 16:02
|
|
|
| Moja skrzynia nadaje się raczej do wywalenia, zaczęła wypluwać olej gdzie z tyłu na wysokości końca miski olejowej, myślałem, że to uszczelka Samko nie wyrabia, ale kapało gdzieś z góry. |
Tel. 668 198 154 |
| Ostatnio zmieniony przez mszwajnoch |28 Paź 2010|, 2010 16:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 17:22
|
|
|
| mszwajnoch napisał/a: | | kapało gdzieś z góry. | z odpowietrznika pewnie |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 21:11
|
|
|
| Jeśli faktycznie jest tam odpowietrznik to nic złego , skoro oleju masz po czubek bagnetu a ten jest wyżej to odpowietrznikiem wywali . Tylko czemu pieron nie zasysa oleju ? Czy pompa oleju jak się zapowietrzy to już nie zaciągnie go ? |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 21:59
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | Jeśli faktycznie jest tam odpowietrznik |
Jak w każdej skrzyni |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 22:11
|
|
|
| Cytat: | | No to ciekaw jestem, kto ma ponad 300 kkm na automacie bez naprawy ? | No moja ma już 420 tys . | mszwajnoch napisał/a: | | Zastanawiam się jeszcze co mogło się stać z konwerterem jak w serwisie przy pierwszej wymianie skrzyni najpierw zdjęli skrzynie, a później konwerter, składane w odwrotnej kolejności. Jest sens założenia starego konwertera? | No to pewnie ten przesławny sposób demontażu i montażu skrzyni ma tu decydujące znaczenie. Jak po montażu skrzyni na auto, trochę pracowala, a teraz już nie chce, to można sądzić że połączenie wałka konwertora z kołem zębatym napedu pompy już się obrobiło i pompa nie ma napędu. Ewentualnie ten sposób montażu pouszkadzał uszczelniacze wałka i szyjki konwertora. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 23:36
|
|
|
Jakby panewkę czy uszczelniacze rozwalili to raczej by mu już leciało z przodu. Najpewniej jak piszesz, wyrąbało wałek/pompę. Test ciśnienia oleju i będzie wiadomo czy ew. druga pompa i wałek potrzebny. Ale jak dużo wiórów będzie w misce to lepiej druga skrzynia.
Ogólnie co do regeneracji i prawdziwych remontów ASB i "autach do jeżdżenia" - to jest hobby, i nijak się nie opłaci w tak starych i tanich samochodach. Leży u mnie 4 A4LDe różnych typów, z czego pewnie ze 2 może 3 da się złożyć, na samochodach mam 2 następne, i nawet leniwie myślałem czy nie zautomatyzować merkura. Ale miałbym w tym w tym wszystkim siedzieć w długie zimowe wieczory i wydawać tysiące złotych, zamiast za te parę tysięcy kupić sobie nie to że skrzynię, ale następny samochód, jakby co? No chyba żarty. |
| Ostatnio zmieniony przez Boni |28 Paź 2010|, 2010 23:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |30 Paź 2010|, 2010 19:53
|
|
|
| a nie pisałem że na manualu auto śmiga w 99% a teraz to mi to przypomina ,, operacja się udała ale pacjent zmarł ,,a tak to kolega się narobi sprawdzając co to mogło paść i zakładając spowrotem , ja bym albo kupił sprawną skrzynię od kogoś pewnego i odpowiednio to zamontował albo manual |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
mszwajnoch
668 198 154

|
Wysłany: |30 Paź 2010|, 2010 23:14
|
|
|
| Skrzynia kupiona, dzisiaj z guferem walczyłem, ale skubana nie chciała siąść, tzn lewa śruba siadała, a prawa już nie chciała. Konwerter siedzi. Nie wiem czemu stawia taki opór. Brak sił spowodował przerwę w robocie. |
Tel. 668 198 154 |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |30 Paź 2010|, 2010 23:29
|
|
|
| mszwajnoch napisał/a: | | Konwerter siedzi. Nie wiem czemu stawia taki opór. |
Nie bardzo rozumiem, gdzie siedzi ten konwerter ? W skrzyni, czy na kole ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |