$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - ASB szarpie, rozpina napęd, biegi wariują.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ASB szarpie, rozpina napęd, biegi wariują.
Autor Wiadomość
Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 09:26   

Grześ napisał/a:

No to ciekaw jestem, kto ma ponad 300 kkm na automacie bez naprawy ?

Najwięcej co widziałem na automatach rodziny A4LD które były nie to że bez naprawy, ale bez wymiany filtra więc i zapewne bez wymiany oleju, to raz koło 260k (wtedy puścił uszczelniacz na szyjce konwertera, reszta ok) i drugi koło 280k (tu ogólnie licho już było po całości) licznikowe.

[ Dodano: |28 Paź 2010|, o 09:28 ]
Grześ napisał/a:

Może i masz rację, ale ...

Może najpierw napraw klawisz kropki zanim za ASB się weźmiesz :P ;)

mszwajnoch 
668 198 154

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 10:38   

Pompę oleju chciałem wyjąć ze starej skrzyni - zakładam, że pompa działa.
Powstaje pytanie czy wyjecie pompy ze skrzyni i zamontowanie jej w innej to trudne zadanie?
Potrzebuję do tego jakieś nietypowa narzędzia?
Wyciągając niewiele ryzykuje, ale zakładając nie chciałbym spieprzyć skrzyni, która dała oznaki życia.
Jak skrzynia pracowała w trybie awaryjnym to chłodnica była nagrzana (letnia na P), jest możliwość żeby przy niedziałającej pompie nagrzała się po 10km?
Zastanawiam się jeszcze co mogło się stać z konwerterem jak w serwisie przy pierwszej wymianie skrzyni najpierw zdjęli skrzynie, a później konwerter, składane w odwrotnej kolejności. Jest sens założenia starego konwertera?

Boni 

Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 11:19   

Typowe problemy z pompą po grzebaniu przy konwerterze, to jest jak ktoś nie zapiął wałków i tak se pojeździło, czyli skutki typowego błędu składania "konwerter na zamach, skrzynia na konwerter". Ale równie dobrze to możesz mieć dobrą pompę ale jakiś tragiczny przeciek wewnętrzny w skrzyni i też prawie nie będzie ciśnienia na chłodnicy. Rozebrać i bawić się w puzle można, jak się ma dużo czasu i pieniędzy, ale proponowałbym najpierw testy ciśnienia liniowego. Naprawę, serio pisałem że do tematu ASB najpierw trzeba wiedzy, powtem zasobów, a na końcu woli walki, a nie w odwrotnej kolejności. Akurat zauważyłem ostatnio, że dobry podręcznik po angielsku do ASB kosztuje 150-200zł w midpartsie ;)

Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 12:51   

Boni napisał/a:
Typowe problemy z pompą po grzebaniu przy konwerterze, to jest jak ktoś nie zapiął wałków i tak se pojeździło, czyli skutki typowego błędu składania "konwerter na zamach, skrzynia na konwerter". Ale równie dobrze to możesz mieć dobrą pompę ale jakiś tragiczny przeciek wewnętrzny w skrzyni i też prawie nie będzie ciśnienia na chłodnicy. Rozebrać i bawić się w puzle można, jak się ma dużo czasu i pieniędzy, ale proponowałbym najpierw testy ciśnienia liniowego. Naprawę, serio pisałem że do tematu ASB najpierw trzeba wiedzy, powtem zasobów, a na końcu woli walki, a nie w odwrotnej kolejności. Akurat zauważyłem ostatnio, że dobry podręcznik po angielsku do ASB kosztuje 150-200zł w midpartsie ;)

Pompa oleju .... przecież jest tak prosta, jak typowa pompa oleju w silniku, i nie ma zaworu regulacyjnego (na pompie). Chyba że totalnie wytarta, ale niby od czego ?

A co do puzli - są pełne schematy co gdzie wchodzi, i rysunki każdego zaworu z osobna.

O teście ciśnienia, to ja już nawet pisałem - jeden manometr, do 30 bar ...

A opis - masz rację, ma swoją wartość ;-) ! Dlatego ja cenię ten niemiecki kupiony na eBayu.

I co do przypadków braku napędu - w necie jest info o problemach z jedną uszczelką.

To tyle - gdybym miał rozbierać skrzynię, to na części pierwsze, obejrzałbym wszystkie suwaki, i czy nie ma zużycia w aluminiowym korpusie. No i mycie. Poza tym, to co tam może być w hydraulice walnięte, + uszczelniacze i uszczelki ? Hydraulice, nie układach ciernych !

Ale jak ktoś chce na szybciora, to niech robi jak chce. W końcu każdy dba o swoje autko ;-) !

pzdrw.

Grzegorz

Boni 

Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 13:52   

Naiwnyś, żeby gorzej nie powiedzieć, i tyle.

Gwarantuję ci że jak rozbierzesz to połowa suwaków na płycie będzie miała przytarcia i co gorsza prawie każde gniazdo w płycie (aluminiowej!) będzie miało rysy. No i co z tego wywnioskujesz? Że trzeba wszystko nowe? BTW ciekawe ile kosztuje nowa płyta skoro sprawdzona używka mk3 720zł...

A co może być walnięte w hydraulice pracującej od -30 do 120 stopni, z kupą uszczelek, uszczelniaczy, regulatorów ciśnienia, zaworków zwrotnych, "timerów" hydraulicznych, i podawaniem ciśnień przez panewki i kanały na części wirujące, to pogadamy jak już naprawisz ze trzy skrzynie i udokumentujesz ich przebieg po naprawie. Jak na co dzień słabo trawię tezy f2f, to tu Roman ma rację.

Może tak - ja nie robię już nikomu ASB, poza swoimi. Podobnie co najmniej jeden kolega, bardzo kumaty w temacie, z forum Explorerów, mający spory warszat, ogłosił że nawet po koleżeńsku tego robić nie będzie. A w miarę pewny remont ASB to nie 1000-1500 ale tyle co regenerowana, jakieś 5000zł, i wszystko w temacie. I też trafiają się kijowe regenerowane, ale powiedzmy, dość rzadko.

Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 13:58   

Boni napisał/a:
A w miarę pewny remont ASB to nie 1000-1500 ale tyle co regenerowana, jakieś 5000zł

A tu przyznaję Ci 100% racji. Ale dla mnie te 5 kzł to mniej, niż trzy remonty po 1000 zł czy trzy używki i niepewne auto.

Ale mam taką zasadę - jak kupuję używkę, to najpierw dokładnie sprawdzam ew. rozbieram na części. Kiedyś tego nie zrobiłem i załatwiłem całą klimę. Wierząc "specjaliście", że jest OK.

Auto mam nie dla zabawy w garażu - przede wszystkim do jeżdżenia :-D !

pzdrw.

Grzegorz

mszwajnoch 
668 198 154

Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 16:02   

Moja skrzynia nadaje się raczej do wywalenia, zaczęła wypluwać olej gdzie z tyłu na wysokości końca miski olejowej, myślałem, że to uszczelka Samko nie wyrabia, ale kapało gdzieś z góry.
Ostatnio zmieniony przez mszwajnoch |28 Paź 2010|, 2010 16:06, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 17:22   

mszwajnoch napisał/a:
kapało gdzieś z góry.
z odpowietrznika pewnie

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 21:11   

Jeśli faktycznie jest tam odpowietrznik to nic złego , skoro oleju masz po czubek bagnetu a ten jest wyżej to odpowietrznikiem wywali . Tylko czemu pieron nie zasysa oleju ? Czy pompa oleju jak się zapowietrzy to już nie zaciągnie go ?

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 21:59   

gufer-posepny napisał/a:
Jeśli faktycznie jest tam odpowietrznik

Jak w każdej skrzyni :)

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 22:11   

Cytat:
No to ciekaw jestem, kto ma ponad 300 kkm na automacie bez naprawy ?
No moja ma już 420 tys .
mszwajnoch napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze co mogło się stać z konwerterem jak w serwisie przy pierwszej wymianie skrzyni najpierw zdjęli skrzynie, a później konwerter, składane w odwrotnej kolejności. Jest sens założenia starego konwertera?
No to pewnie ten przesławny sposób demontażu i montażu skrzyni ma tu decydujące znaczenie. Jak po montażu skrzyni na auto, trochę pracowala, a teraz już nie chce, to można sądzić że połączenie wałka konwertora z kołem zębatym napedu pompy już się obrobiło i pompa nie ma napędu. Ewentualnie ten sposób montażu pouszkadzał uszczelniacze wałka i szyjki konwertora.

Boni 

Wysłany: |28 Paź 2010|, 2010 23:36   

Jakby panewkę czy uszczelniacze rozwalili to raczej by mu już leciało z przodu. Najpewniej jak piszesz, wyrąbało wałek/pompę. Test ciśnienia oleju i będzie wiadomo czy ew. druga pompa i wałek potrzebny. Ale jak dużo wiórów będzie w misce to lepiej druga skrzynia.

Ogólnie co do regeneracji i prawdziwych remontów ASB i "autach do jeżdżenia" - to jest hobby, i nijak się nie opłaci w tak starych i tanich samochodach. Leży u mnie 4 A4LDe różnych typów, z czego pewnie ze 2 może 3 da się złożyć, na samochodach mam 2 następne, i nawet leniwie myślałem czy nie zautomatyzować merkura. Ale miałbym w tym w tym wszystkim siedzieć w długie zimowe wieczory i wydawać tysiące złotych, zamiast za te parę tysięcy kupić sobie nie to że skrzynię, ale następny samochód, jakby co? No chyba żarty.
Ostatnio zmieniony przez Boni |28 Paź 2010|, 2010 23:38, w całości zmieniany 1 raz  

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |30 Paź 2010|, 2010 19:53   

a nie pisałem że na manualu auto śmiga w 99% a teraz to mi to przypomina ,, operacja się udała ale pacjent zmarł ,,a tak to kolega się narobi sprawdzając co to mogło paść i zakładając spowrotem , ja bym albo kupił sprawną skrzynię od kogoś pewnego i odpowiednio to zamontował albo manual

mszwajnoch 
668 198 154

Wysłany: |30 Paź 2010|, 2010 23:14   

Skrzynia kupiona, dzisiaj z guferem walczyłem, ale skubana nie chciała siąść, tzn lewa śruba siadała, a prawa już nie chciała. Konwerter siedzi. Nie wiem czemu stawia taki opór. Brak sił spowodował przerwę w robocie.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |30 Paź 2010|, 2010 23:29   

mszwajnoch napisał/a:
Konwerter siedzi. Nie wiem czemu stawia taki opór.

Nie bardzo rozumiem, gdzie siedzi ten konwerter ? W skrzyni, czy na kole ?

Odpowiedz do tematu