|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem z biegami |
| Autor |
Wiadomość |
Tolo [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 18:19
|
|
|
Pozywiom uwidim
[ Dodano: 2006-04-07, 17:42 ]
No i niestety Pan Mechanik i tutaj mnie "wyleczyl".Koszt naprawy 2- 3 tysPLN.Tak wiec pozostala mi ostatnia deska ratunku.Za Wroclawiem jest zaklad sprowadzajacy uzywane skrzynie biegow.Koszt 1500PLN plus 500PLN montaz i regulacja - razem 2000PLN.Umawiam sie na wizyte poniewaz musi to byc w ciagu jednego dnia - mam z Łasku kawał drogi... |
|
|
|
 |
Julek [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 22:31
|
|
|
| Napisz co z tego wyszło, jak pracuje komputer, podobno trzeba go przeprogramować i czy byłes z ASB u mechanika/fachowca w Aleksandrowie. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 22:51
|
|
|
| ma ktos doswiadczenia z mechanikiem od skrzyn w wlasnie konstatynowie lub aleksandrowie? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Tolo [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Kwi 2006|, 2006 23:17
|
|
|
Skrzynia wymieniona,komputer przeprogramowany,samochod hula.Koszt 1900PLN z wymiana.W Łodzi u fachowca zrezygnowalem poniewaz wyliczyl mi koszt naprawy na 3000PLN.To wszystko.Perypetie zakonczone |
|
|
|
 |
Julek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Kwi 2006|, 2006 00:25
|
|
|
Do Rafał:
Dwa lata temu zaraz po zakupie samochodu, pierwsza długa trasa.
Po 40-50km. miga lampka O/D i ginie 4 bieg, zastanawiam się czy wracać do domu. Po jakimś czasie zorientowałem się, że wyłączenie kluczyka kasuje usterkę. Po powrocie wypytywanie znajomych gdzie jest fachura od ASB, i kolega podaje adres, „bo jej szwagierce w Windstar-e wymienił padniętą skrzynię”. Fachowiec robi jazdę próbną dziwi się, że 4 nie wchodzi, czyta laptopem komputer, podaje symbole błędów, nie ma ich opisów, wącha fachowo i sprawdza kolor oleju („olej szmelc”) i pada diagnoza: „umawiamy się za tydzień, bo jadę jako rzeczoznawca do MPK do Torunia, przemyje blok zaworowy + wymiana oleju 600PLN i jak to nie pomoże to 2000 PLN montaż/demontaż ASB + części”.
Zdołowany, po drodze do domu na Wycieczkowej zatrzymałem się u Kozłowskich, jazda próbna („fajna bryka, skrzynia mocna, faktycznie coś ta 4 nie wchodzi, ale bez czytania nie dotykamy”), dostałem nr tel. i wypad.
Elektronik podłączył komputer i „ k…a ktoś skasował błędy, dobra jedziemy”. Trasa ~3km, pogoń policji w między czasie, brak dowodu rej., brak prawa jazdy (to tak na marginesie). Po powrocie „zobaczymy to” czyszczenie MAF-a, jak go wyjął to wiedziałem, że to to, i z powrotem trasa – samochód dostał skrzydeł.
Diagnoza: brudny MAF to interpretacja sterownika „bardzo duże obciążenie samochodu jako błędy”, sterownik sumuje błędy i po 100 (?? dobrze nie pamiętam) przechodzi w tryb awaryjny i wyłącza bieg 1 i 4!!! (ten „fachowiec” musiał to wiedzieć a ja widać wglądałem na dobrego frajera).
„Koło domu” było dobrze, bo było kasowanie kluczykiem sumy błędów a mnie się zdawało, że waga pojazdu + ASB to samochód za bystry ma prawo nie być.
Temat zamknięty kwotą brutto – 100 PLN czytanie kompa + 10 PLN czyszczenie MAF-a + zanik strachu przed dotykaniem samochodu (to w promocji). |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |22 Kwi 2006|, 2006 01:28
|
|
|
| Julek napisał/a: | dostałem nr tel. i wypad.
Elektronik podłączył komputer i „ k…a ktoś skasował błędy, dobra jedziemy” |
dokogo dostales numer? na tomaszowską 158? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |