|
CZY JEST POPRAWNIE ZAŁOŻONY MIKSER GAZU W DOHC?? |
| Autor |
Wiadomość |
Rafal-1 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lut 2006|, 2006 14:09
|
|
|
Miałeś rację Rafał.A.(antek) Dzisiaj zrobiłem tak jak mówiłeś zdjąłem ten wężyk odpowietrzenia skrzyni korbowej z kolektora ssącego i zatkałem palcem otwór w kolektorze (ZDJĘCIE). Jaki efekt? Silnik pracuje tak samo równo bez szarpania na wolnych obrotach na benzynie i na gazie. Jednak była to chwilowa próba bo nie wiem co dalej z tym robić? Czy mozna tak jeździć z zatkanym otworem w dolocie i odczepionym wężykiem odpowietrzenia skrzyni korbowej (domyślam się że nie).
[ Dodano: 2006-02-09, 14:22 ]
Zapomniałem dodać, że mieżyłem spalanie benzyny w tym tygodniu w cyklu miejskim i wyszło 13L Pb95 /100km przy takiej normalnej jeździe raczej spokojnej. Wydaje mi się, że nie tak tragicznie jak na miasto 2.0 ASB? Jestem w trakcie pomiaru spalania LPG. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Lut 2006|, 2006 14:39
|
|
|
| to na zdjęciu to jest to odpowietrzenie skrzyni korobowej ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafal-1 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lut 2006|, 2006 14:53
|
|
|
| Tak to jest to zaznaczone na czerwono na zdjęciu. Odczepiłem to i zatkałem zgodnie z instrukcją Rafała.A. i pomogło nie szarpał na gazie silnikiem. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |9 Lut 2006|, 2006 17:06
|
|
|
| Standard w DOHCu, uszczelnij to tak jak należy, co trzeba wymień i po kłopocie. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |9 Lut 2006|, 2006 20:33
|
|
|
jesli moge, poszła guma na zaworku przy skrzyni korbowej, szukaj tego z 2 strony silnika idac po bagnecie od sprawdzania odlu w dół, miedzy nim a wydechm gdzies... taka gruszeczka bedzie i do niej bedzie dochodził ta metalowa rurka i najej koncu jest gumowa laczówka, ona poszła |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Rafal-1 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lut 2006|, 2006 22:02
|
|
|
| Widziałem tą gruszeczkę. Idąc po przewodzie z tyłu silnika aż do tej gryszeczi poniżej za kolektorem wydechowym obok bagnetu miarki oleju- tak właśnie szukałem tego odpowietrzenia skrzyni korbowej aby się upewnić czy napewno odpinam właściwy przewód. Będę grzebał jutro i sprawdze to bo też jest taka gumowa łączówka właśnie przy doolocie (to co odpinałem od kolektora) DZIĘKI ZA PODPOWIEDŹ!! |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Lut 2006|, 2006 10:44
|
|
|
| a nie można tego zaślepić ? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |10 Lut 2006|, 2006 12:32
|
|
|
no nie bardzo, odme bedziesz zaslepiał?
bedzie wywalalo olej gorna |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Lut 2006|, 2006 13:19
|
|
|
| ale czemu tam ma olej wywalać ? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |10 Lut 2006|, 2006 14:04
|
|
|
| w dohc sa 2 odmy, korbowej i zaworowej, jak dolna zatkasz to cisnienie jakos idzie tak ze gorna wali olej wprost na filtr powietrza, kiepski pomysl |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Lut 2006|, 2006 15:22
|
|
|
chodziło mi o zaślepienie kolektora bo jak widze na zdjęciu ta odma korbowa do kolektora ssącego idzie - a odmę luzem puścić gdzieś
a tak wogóle to oprócz DOHC któryś silnik ma dwie odmy ? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |10 Lut 2006|, 2006 15:31
|
|
|
| no ale jak kolektor nie bedzie ssał to odma nie bedziepracowala poprawnie - na dole ta odmam a taki zaworek sprytnawy |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Lut 2006|, 2006 15:36
|
|
|
| aaaa - no nie wiedziałem - dlatego też dopytuję |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |11 Lut 2006|, 2006 11:31
|
|
|
| Struna napisał/a: |
a tak wogóle to oprócz DOHC któryś silnik ma dwie odmy ? |
OHC np. :685: |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |11 Lut 2006|, 2006 14:35
|
|
|
Wracając do tematu zakres palności mieszanki lpg powietrze dużo większy niż mieszanki benzyna powietrze pozwala na dużą dowolność w zestawianiu i ustawianiu elementów instalacji zapewniając jednocześnie w miarę prawidłową pracę silnika nie stosując się jednocześnie do zasad które niekiedy są sprzeczne.Mieszlnik powinien zapewnić dobre mieszanie lpg z powietrzem.To że oba czynniki są w fazie gazowej nie zapewnia natychmiastowego mieszania.W 2 DOHC kolektor dolotowy ma niesymetryczną budowę i umieszczenie mieszalnika tuż za przepustnicą nie zapewnia dobrego wymieszania szczególnie jeżeli przepustnica jest szeroko otwarta ( w zakresie małych prędkości przepustnica wspomaga proces mieszania) świadczą o tym niejednakowe zabarwienia świec zapłonowych na czwartym cylindrze jest najjaśniejsza (zwroćcie na to uwagę przy najbliższej wymianie świec).Odsunięcie mieszalnika od kolektora dolotowego wydłuża czas mieszania ale wpływa niekorzystnie na czas odpowiedzi sterowania mieszanką oraz potęguje konsekwencje strzału.
Jeżeli chcesz pozostać przy tym rozwiązaniu niezależnie od postępów w poprawianiu pracy z układem wymuszonego odpowietrzania skrzyni korbowej, powinieneś koniecznie zainstalować za przepustnicą zawór odciążający (fachowa nazwa) lub klapkę antystrzałową o jak największej możliwości obniżenia ciśnienia w czasie strzału.
Moim zdaniem nierówna praca na biegu jałowym bierze się z małej prędkości przepływu , wytworzone podciśnienie na mieszalniku nie pozwala na wysterowanie parownika(świadczy też wysokie zużycie lpg gdyż zapewne parownik masz wysterowany na maxa mimo to nie pracuje równona wolnych Obr, przy wyższych prędkościach przepływu membrana reaguje prawidłowo ale dużo daje a silnik weźmie prawie wszysko).
Nie zmieniając przekroju mieszalnika wyjściem będzie pobór lpg z obudowy mieszalnika i podstawka pod regulator wolnych obrotów tak jak było mówione wcześniej lub nowy mieszalnik o mniejszej średnicy(zbytnie zmniejszanie przekroju niekorzystnie wpływa na napełnianie cylindrów w zakresie większych mocy silnika).
Prostym testem będzie wywołanie efektu kryzowania czyli kryza w dolot powietrza prościej mówiąc pielucha do filtra po którym praca silnika na biegu jałowym powinna się ustabilizować.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|